The New Forest – Geology and Fossils, του James Barnet – Deposits Mag

1
The New Forest – Geology and Fossils, του James Barnet – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει μερικές από τις κριτικές βιβλίων μου θα ξέρετε ότι μου αρέσουν οι γεω-οδηγοί για μικρές γεωγραφικές περιοχές, και όχι μόνο τα μεγάλα γεωλογικά επιστημονικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί καλοί οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου όπως αυτός, σε περιοχές όπως το Ντόρσετ και το Γιορκσάιρ και πολλές περιοχές της Σκωτίας και της Ουαλίας, για παράδειγμα. Και αυτό είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του είδους.

Εντάξει, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μερικές γεωτρήσεις στο New Forest στο Hampshire στη νότια Αγγλία ως δικαιολογία για να φέρει σε συζητήσεις για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Jurassic Coast και ένα κεφάλαιο για την αναζήτηση πετρελαίου στη νότια Αγγλία – έχει εργάστηκε εκτενώς στη βιομηχανία πετρελαίου – αλλά ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Είναι πραγματικά συναρπαστικά θέματα.

Στην πραγματικότητα, το βιβλίο είναι το πρώτο που έχω δει στο New Forest του Hampshire. Προορίζεται ξεκάθαρα να είναι ο πληρέστερος και ενημερωμένος οδηγός για τη γεωλογία και τα απολιθώματα αυτής της περιοχής και απευθύνεται τόσο στον ενημερωμένο ερασιτέχνη συλλέκτη απολιθωμάτων όσο και στον επαγγελματία γεωλόγο, με περίπου 200 επιτόπιες φωτογραφίες, παλαιογεωγραφικούς χάρτες, ψηφιοποιημένους κορμούς γεωτρήσεων/εκροών, και γεωλογικές διατομές. Και, δεδομένου ότι η περιοχή είναι Εθνικός Δρυμός από το 2005, ο συνδυασμός εξαιρετικής γεωλογίας και τοπίου κάνει έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

Ο οδηγός περιλαμβάνει λεπτομέρειες της περιφερειακής γεωλογικής εξέλιξης της νότιας Αγγλίας από την περίοδο της Πέρμιας περιόδου (περίπου 280 Ma), με βάση τις βαθιές γεωτρήσεις και τις παράκτιες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Ντόρσετ και του ανατολικού Ντέβον. Επιπλέον, συζητά τη γεωλογία πετρελαίου της νότιας Αγγλίας και του New Forest και δίνει μια λεπτομερή επισκόπηση της στρωματογραφίας της λεκάνης του Hampshire, μαζί με την οικονομική γεωλογία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των σιδήρων, των υδροφορέων του γλυκού νερού, της γεωθερμικής ενέργειας, της άμμου, της αργίλου. και τους πόρους τύρφης. Τέλος, υπάρχει μια ενημερωμένη και πλήρης περιγραφή των κυριότερων απολιθωμάτων στο New Forest (κυρίως ποτάμια), μαζί με έγχρωμες φωτογραφίες και περιγραφές των πιο κοινών απολιθωμάτων που μπορούν να βρεθούν στο Εθνικό Πάρκο New Forest.

Ωστόσο, είναι η συζήτησή του για το Παλαιογένειο της νότιας Αγγλίας που βρήκα το πιο ενδιαφέρον. Οι τοποθεσίες απολιθωμάτων στο ίδιο το New Forest έχουν ηλικία Ηώκαινου, γεγονός που προφανώς απαιτεί μια λεπτομερή συζήτηση αυτής της εποχής, αλλά υπάρχουν λίγα βιβλία που καλύπτουν τη γεωλογία αυτής της γεωλογικής περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη για όποιον επιθυμεί να εξετάσει εκθέσεις μη μεσοζωικού, εκτός από τις πιο προφανείς όπως ο κόλπος Bracklesham και το Barton-on-Sea (καλύπτονται επίσης από τον οδηγό). Και μόνο για αυτόν τον λόγο, θα συνιστούσα το βιβλίο – έναν τοπικό οδηγό για το Παλαιογένειο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συγγραφέας, Dr James Barnet, μεγάλωσε στο New Forest. Ενδιαφέρθηκε για τη γεωλογία από νεαρή ηλικία αφού βρήκε τα όστρακα θαλάσσιων οργανισμών και τα δόντια καρχαριών ηλικίας 50 εκατομμυρίων ετών σε μια κοίτη ποταμού κοντά στο σπίτι του. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2008 με Μεταπτυχιακό Πρώτης Τάξης στη Γεωλογία, πριν εργαστεί σε μια εταιρεία συμβούλων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Oxfordshire. Αποφοίτησε με διδακτορικό το 2018 στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ σε παλαιότερα κλίματα θερμοκηπίου στη γη, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν ανάλογα για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

The New Forest: Geology and Fossils, by James Barnet, The Crowood Press Ltd, Marlborough, Wiltshire (2021), 160 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN-13 : 978-1785008160

Schreibe einen Kommentar