Kitchen Garden – Food Fresh From the Garden to the Kitchen

0
Kitchen Garden – Food Fresh From the Garden to the Kitchen

Ο όρος «Κήπος της Κουζίνας» αποδόθηκε για πρώτη φορά στον Γάλλο γιατρό και τυπογράφο Charles Estienne. Στη συλλογή του Maison Rustique, κάλυψε μια ποικιλία θεμάτων, όπως φύτευση και φροντίδα δέντρων, μελισσοκομία, παρασκευή και απόσταξη κρασιού και μπύρας, θεραπεία διαφόρων παθήσεων, φύτευση συνοδών, βρώσιμα λουλούδια, μειωμένη άροση, δάση τροφίμων, μεταξύ άλλων μεθόδων βιώσιμης κηπουρικής. .

«…να γνωρίσουν τις κινήσεις και τις δυνάμεις του Sunne και του Moone, σχετικά με τα πράγματα με τα οποία ασχολείται η κτηνοτροφία: για να θεραπεύσει τον άρρωστο εργαζόμενο άνθρωπο. να θεραπεύσει θηρία και ιπτάμενα πουλερικά όλων των ειδών. να ντύνονται, να φυτεύουν ή να φτιάχνουν Κήπους, καθώς και για χρήση στην κουζίνα και στο Physicke, όπως και στα Quarters…»

– ESTIENNE, Charles (1504-1564) και Jean LIEBAULT (π. 1595); – Rustic House, Gold, The Country Farme –

Ιστορία των Κήπων της Κουζίνας

Στην αρχή της Αμερικής ο Κήπος της Κουζίνας ήταν μέρος σχεδόν κάθε σπιτιού και έγινε σύμβολο της αμερικανικής αυτάρκειας και της αποικιακής κατοικίας. Αλλά ο αριθμός των Kitchen Gardens μειώθηκε καθώς η Αμερική έγινε πιο βιομηχανοποιημένη και εξαρτημένη από την εμπορική γεωργία.

Το Kitchen Gardens αναζωπυρώθηκε κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν το 40% όλων των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργήθηκαν στις ΗΠΑ καλλιεργούνταν σε αυλές, αυλές σχολείων και άδειες εκτάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των κουζινών κήπων είναι περίπου 20 εκατομμύρια!

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν γνωστοί ως «Κήποι της Νίκης» και αποτελούσαν μέρος της πολεμικής προσπάθειας στο σπίτι, σε μια εποχή που βασικά είδη διατροφής μεριμνούσαν από μια κυβέρνηση που διοχέτευε προμήθειες στα στρατεύματα που πολεμούσαν τον πόλεμο. Το να καλλιεργείς φαγητό στην αυλή σου ήταν πατριωτική πράξη! Το 1943, η Πρώτη Κυρία Eleanor Roosevelt φύτεψε ακόμη και έναν Victory Garden στο μπροστινό γρασίδι του Λευκού Οίκου.

Κήποι κουζίνας σήμερα

Τον Μάρτιο του 2009, η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα φύτεψε έναν Κήπο Κουζίνας 1.100 τετραγωνικών ποδιών στο γκαζόν του Λευκού Οίκου, τον πρώτο από την εποχή της Eleanor Roosevelt, για να καλλιεργήσει τροφή για την κουζίνα του Λευκού Οίκου και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά με υγιεινά φρούτα και λαχανικά τοπικής παραγωγής. εποχή που η παχυσαρκία και ο διαβήτης έχουν γίνει εθνική ανησυχία.

Πιο πρόσφατα, ο όρος „Victory Garden“ επανεμφανίστηκε καθώς οι κηπουροί σε όλη τη χώρα συνειδητοποιούν ότι συχνά κάνουν περισσότερα από το να ταΐζουν απλώς τις οικογένειές τους. Μερικοί συνειδητοποιούν ότι οι κήποι της πίσω αυλής τους συμβάλλουν στην αναγέννηση του εδάφους και στη δέσμευση άνθρακα, λιγότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στο παντοπωλείο…και απλώς γίνονται πιο ανθεκτικοί σε αβέβαιες εποχές. Αν και η εφαρμογή του όρου δεν είναι ακριβώς η ίδια, αποτυπώνει το πνεύμα μιας κοινής προσπάθειας που τελικά ωφελεί ολόκληρη την κοινότητα, τη χώρα, ακόμη και τον πλανήτη.

Gardening For Good – The Grow Your Own Mentality

Πάρτε τον ιδιοκτήτη του θόλου Mardell Gunn, ο οποίος έχει ένα Growing Dome 26′ βόρεια του Haines, AK. Πέρα από τη χρήση 3 εποχών του θερμοκηπίου θόλου τους, η Mardell έχει βοηθήσει να ξεκινήσει μια κοινότητα Victory Garden σε ένα πρώην δημοτικό σχολείο μεταξύ του Haines και των καναδικών συνόρων.

Όπως επεσήμανε σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία της, το Haines και άλλα σημεία βόρεια βρίσκονται κυριολεκτικά στο τέλος της αλυσίδας εφοδιασμού για βασικά τρόφιμα και άλλες προμήθειες, τα τελευταία μέρη για να λάβουμε όχι μόνο τα βασικά τρόφιμα από τα οποία εξαρτόμαστε όλοι. αλλά καύσιμα για μεταφορά και θέρμανση. Εάν υπάρξουν ελλείψεις, ο αγωγός τροφοδοσίας τους θα πνιγεί σταδιακά.

Έτσι, ο μεγάλος λαχανόκηπος (6000 τετραγωνικά πόδια) που δημιούργησε αυτή και άλλοι κοντά στο πια αχρησιμοποίητο σχολείο και η χρηματοδότηση που αναζητούν για έναν προτεινόμενο Growing Dome, αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για εκπαίδευση και διευκόλυνση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της κοινότητας. απομακρυσμένο τμήμα της νοτιοανατολικής Αλάσκας.

Ακόμα ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός Growing Dome Kitchen Garden είναι το Reg and Deb Miller στο Anglemont της Βρετανικής Κολομβίας. Ο Ρεγκ και ο Ντεμπ έκαναν μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους, μεταβαίνοντας σε μια εγχώρια βιολογική διατροφή, αφού ο Ντεμπ διαγνώστηκε με αυτοάνοση διαταραχή. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους είναι εγχώρια τρόφιμα. Πηγαίνει απευθείας από τον κήπο τους στην κουζίνα. Το Growing Dome τους παρέχει φρέσκια τροφή όλο το χρόνο, αλλά καλλιεργούν επίσης όλα τα είδη των πραγμάτων που συνήθως δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν έξω, όπως λεμονιές και οπωροφόρα δέντρα.

Ο Deb ήταν ενθουσιασμένος που είπε ότι το φρέσκο ​​​​από το αμπέλου «διατροφή με θρεπτικά συστατικά» είχε τόσο θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. «Το να καλλιεργείτε το δικό σας φαγητό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι». – Ντεμπ Μίλερ

Εάν ζείτε σε κλίμα με κρύους χειμώνες, το Growing Dome μπορεί να διατηρήσει την τοπική «γραμμή ανεφοδιασμού» από τον κήπο μέχρι το τραπέζι όλο το χρόνο, από την παραγωγή χειμωνιάτικων χόρτων και λαχανικών ανθεκτικών στο κρύο, έως την έναρξη των φυτεύσεών σας σε εξωτερικούς χώρους νωρίτερα μέσα στο χρόνο. πιο άφθονη καλοκαιρινή συγκομιδή, για να διατηρηθεί η παραγωγή καλοκαιρινών καλλιεργειών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι το φθινόπωρο.

Δικαίωμα στον Κήπο

Παρόλο που τόσο οι Κήποι Κουζίνας όσο και οι Κήποι της Νίκης αποτελούν σημείο πατριωτικής υπερηφάνειας, τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι που χτίζουν υπερυψωμένα κρεβάτια, σπιτάκια με κρίκους ή φυτεύουν καλλιέργειες τροφίμων στην πίσω ή στην μπροστινή αυλή τους έχουν αντιμετωπίσει τοπικά διατάγματα που περιορίζουν ή απαγορεύουν εντελώς τους λαχανόκηπους και απαιτούν γκαζόν και καλλωπιστικές φυτεύσεις.

Σε απάντηση, ορισμένες κοινότητες και οργανισμοί έχουν πιέσει για νόμους για το «Δικαίωμα στον κήπο» σε κρατικό επίπεδο. Με βάση τους νόμους «Right to Farm» που ψηφίστηκαν και από τα 50 νομοθετικά σώματα της πολιτείας που προστατεύουν τους αγρότες από «ενοχλητικές αγωγές» από άτομα σε αναπτυσσόμενα προάστια που δεν τους αρέσει η μυρωδιά των αγελάδων κοντά, ο ήχος των αγροτικών μηχανημάτων ή παρόμοιες εισβολές σε έναν οικιστικό τρόπο ζωής , οι νόμοι για το «Δικαίωμα στον Κήπο» προστατεύουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού από δημοτικές διατάξεις και κανόνες HOA που απαγορεύουν τους «αντιαισθητικούς» οικιακούς κήπους όπου κάποτε οι χλοοτάπητες και οι μη βρώσιμες διακοσμητικές φυτεύσεις κυριαρχούσαν στο δρόμο.

Στο Ιλινόις, την πρώτη πολιτεία που ψήφισε νόμο «Δικαίωμα στον κήπο» το 2021, οι υποστηρικτές σημείωσαν «Αυτός ο νέος νόμος θα αφαιρέσει από τις τοπικές κυβερνήσεις την εξουσία να επιβάλλουν απαγορεύσεις τύπου HOA σε μια πράξη αυτάρκειας στην οποία έχουν εμπλακεί άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια“.

Τα τρόφιμα από τους κήπους Growing Dome στο Pagosa Springs του Κολοράντο, τροφοδοτούν υπαλλήλους, πελάτες και την κοινότητά μας μέσω τοπικών τραπεζών τροφίμων.

The Evolution of Victory & Kitchen Gardens

Έχουμε δει πολλούς τύπους κήπων κουζίνας σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει έναν χώρο για κηπουρούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να μοιραστούν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές κατά την ανάπτυξη των κουζινών τους. Από την πίσω αυλή και τους κήπους της μπροστινής αυλής μέχρι τα θερμοκήπια μέχρι τους κήπους με αίθριο και τις γλάστρες εσωτερικών παραθύρων, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που μπορεί να αισθανθείτε καταβεβλημένοι. Μην στεναχωριέσαι! Το Growing Spaces είναι εδώ για εσάς!

Αν ψάχνετε να ξεκινήσετε τον δικό σας κήπο κουζίνας, το Growing Dome είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χρήση. Αν και ένα Dome δεν σας δίνει έναν πράσινο αντίχειρα, παρέχει ένα περιβάλλον που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα πράσινα φυλλώδη πράγματα να μεγαλώνουν όλο το χρόνο, επεκτείνοντας την καλλιεργητική σας περίοδο ανεξάρτητα από το πού ζείτε. Με λίγη σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, μπορείτε επίσης να πάρετε μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων ξανά στα χέρια σας. Σας ενθαρρύνουμε να σκεφτείτε τι μπορείτε να αναπτύξετε για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την κοινότητά σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Για ιδέες σχετικά με τα φυτά που πρέπει να καλλιεργηθούν σε έναν κήπο κουζίνας, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο παρακάτω. Κάθε μήνα παρουσιάζουμε ένα νέο και συναρπαστικό φυτό και μια συνταγή που καλλιεργείται με θόλο.

Εγγραφείτε στον Εσωτερικό Κύκλο

Ένα αποκλειστικό μέρος για κηπουρούς όλο το χρόνο. Ελάτε μαζί μας για να λαμβάνετε το μηνιαίο νέο μας δημοσίευμα, „The Happy Grower“. Όπου παρέχουμε ιστορίες κοινότητας, ενημερώσεις εκδηλώσεων, συμβουλές ειδικών κηπουρικής και αποκλειστικές προσφορές.

Schreibe einen Kommentar