Introducing Geophysics, του Peter Styles – Deposits Mag

0
Introducing Geophysics, του Peter Styles – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Παρά την κάπως τρομακτική χρήση της λέξης «γεωφυσική» στον τίτλο, αυτό είναι ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο στη σειρά οδηγών του Dunedin Introducing Earth and Environmental Sciences. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όρος μπορεί κάλλιστα να αποθαρρύνει όλους εκτός από τον πιο ενθουσιώδη Επιστήμονα της Γης. Ωστόσο, όπως γράφει ο Peter Styles:

«Αν θέλετε να μάθετε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της Γης, υποθέτω ότι το προφανές πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε μια τρύπα. αλλά η βαθύτερη γεώτρηση μέχρι σήμερα, σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων, βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα στη Ρωσία, η οποία είναι σίγουρα πολύ μακριά. αλλά αυτό είναι μάλλον σαν ένας γιατρός να σου κολλάει μια καρφίτσα στο χέρι ακριβώς κάτω από το δέρμα και να προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί το σώμα».

Και, όπως λέει και ο ίδιος, «μια γεώτρηση σου λέει απολύτως τα πάντα για το πουθενά»!

Επομένως, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να κατανοήσουμε τη Γη, σε όλη τη μεγάλη και αργή απεραντοσύνη της, είναι να μελετήσουμε τη φυσική της και αυτό σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε τους κλασικούς κλάδους της θερμότητας, της βαρύτητας, του μαγνητισμού, του ηλεκτρισμού, των δονήσεων και των κυμάτων. Δηλαδή, όλα όσα γνωρίζουμε για τη βαθιά Γη τα έχουμε μάθει από τη γεωφυσική.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οδηγός συζήτησε τη σύνθεση της Γης, τη γεωθερμική ροή θερμότητας και τις δυνάμεις που οδηγούν την τεκτονική των πλακών, που καθιστούν τη Γη ένα δυναμικό σύστημα – αυτό, μαζί με τη σεισμολογία και τη σεισμική εξερεύνηση, το μαγνητικό πεδίο της Γης και τις επιπτώσεις του, ηλεκτρικές ιδιότητες και βαρύτητα σε σχέση με τη δομή της Γης.

Ποιες είναι όμως οι πρακτικές εφαρμογές της γεωφυσικής;

Είναι ξεκάθαρο από ένα κεφάλαιο με διασκεδαστικό τίτλο «Η Γεωφυσική πηγαίνει στη δουλειά!» ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα για υδρογονάνθρακες και ορυκτές πηγές. Επιπλέον, είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αναζήτηση κρυμμένων κινδύνων κάτω από την επιφάνεια, όπως οι σπηλιές και τα παλιά ορυχεία, καθώς και για τη διαχείριση της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών κινδύνων. Τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο στην αναζήτηση και την παρακολούθηση ασφαλών και ασφαλών χώρων αποθήκευσης των βιομηχανικών απορριμμάτων μας, όπως το CO2 και χρησιμοποιημένο πυρηνικό υλικό. Δηλαδή, οι δημοφιλείς αντιλήψεις για την πρακτική γεωφυσική, όπως χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογία, την εγκληματολογία ή στην εξήγηση των ηφαιστείων στην τηλεόραση, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου αριθμού κρίσιμων εφαρμογών που έχει αυτή η επιστήμη σε όλη μας τη ζωή.

Όπως πάντα με τους οδηγούς Dunedin, αυτό φαίνεται από έγχρωμα διαγράμματα και μερικές φωτογραφίες, μαζί με κείμενο που είναι αρκετά απλό για να διαβαστεί από μη ειδικούς. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι μια προσιτή και καλά εικονογραφημένη εισαγωγή στις πολλές διεπιστημονικές πτυχές της γεωφυσικής. Και ευτυχώς (τουλάχιστον από την άποψή μου), ο Peter Styles έχει κρατήσει τα μαθηματικά στο απόλυτο ελάχιστο. Υπάρχει επίσης ένα γλωσσάρι με τους πιο τεχνικούς όρους που χρησιμοποιούνται και μια λίστα με περαιτέρω ανάγνωση.

Ο Peter Styles είναι ομότιμος καθηγητής στην Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Keele και σε εκείνο το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον του για την περιβαλλοντική γεωφυσική. Αν και συνταξιούχος, εξακολουθεί να ασχολείται με τη γεωφυσική, κυρίως σε επίμαχα ζητήματα, όπως σεισμοί και καθιζήσεις που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, για παράδειγμα σχιστολιθικό αέριο και άλλες παρεμβατικές εργασίες.

Introducing Geophysics, by Peter Styles, Dunedin Academic Press, Edinburgh (2021), 117 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-1-7804608-0-2.

Schreibe einen Kommentar