Geology and the Industrial Revolution, του Mike Leeder – Deposits Mag

1
Geology and the Industrial Revolution, του Mike Leeder – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan UK)

Κάθισα να το διαβάσω αυτό τα Χριστούγεννα και τι καλή ανάγνωση αποδείχτηκε. Η κατάλληλη λέξη είναι «εκλεκτική» – γιατί Μέτρα για Μέτρο είναι γραμμένο για όλους εμάς με ενδιαφέρον για τη βιομηχανική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και τον αντίκτυπό της στο τοπίο, την οικονομία, την κοινωνική ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, καθώς και τελείες σχετικά με τη σύνδεση τόπων και ιδεών μεταξύ τους, με τον σύνδεσμο να είναι πάντα η γεωλογία.

Δεν είμαι βέβαιος ότι προορίζεται να είναι ένα σχολικό βιβλίο – ο συγγραφέας είναι πάντα πολύ παρών στην αφήγηση, ιδιαίτερα στην έκκλησή του για την κοινωνική στέρηση και την αδικία. Δηλαδή, η διάχυτη έλλειψη οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που συνόδευε πολλές από τις βιομηχανικές «προόδους» αυτής της χώρας, για παράδειγμα, την εικονική δουλοπαροικία των Σκωτσέζων ανθρακωρύχων μέχρι το 1795.

Ωστόσο, ως κριτική στο Γεωεπιστήμονας σε απευθείας σύνδεση το θέτει:

Ως γεωλόγοι, καταλαβαίνουμε ότι τα ανθρακοφόρα πετρώματα του Coal Measures ήταν απαραίτητα για την πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση. Καθόρισαν τη θέση, τον ρυθμό και την έκτασή του. Αυτό το βιβλίο εξηγεί όχι μόνο αυτή τη σχέση αλλά και τις βαθιές συνέπειες στο τοπίο, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τα οικονομικά μας που ακολούθησαν».

Πράγματι, ο άνθρακας, το σιδηρομετάλλευμα και άλλα μεταλλεύματα και υλικά εξάγονται από τα ανθρακοφόρα στρώματα και διακινούνται για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ιδίως από τον δέκατο τρίτο αιώνα στο «Λονδρέζικο εμπόριο» άνθρακα από το Tyneside. Ωστόσο, είναι η βιομηχανική επανάσταση, που συνδέεται με την αφθονία του ορυκτού άνθρακα που διατηρείται στα ανθρακοφόρα πετρώματα της Βρετανίας, η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί το θεμέλιο του βιβλίου. Αυτό ένα από τα (πολλά) ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει είναι: Γιατί η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε στη Βρετανία στις αρχές έως τα μέσα του 18ου αιώνα και όχι κάπου στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου ο άνθρακας ήταν επίσης άφθονος;

Η απάντηση φαίνεται να είναι οι συνδεδεμένοι γεωλογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που συνδυάστηκαν για να επιτρέψουν το σχηματισμό, τη διατήρηση, την έκθεση και την εκμετάλλευση γειτονικών αποθεμάτων άνθρακα και σιδήρου. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύρια χαρακτηριστικά των χαρακτηριστικών βιομηχανικών περιοχών που αναπτύχθηκαν εντοπίζονται στα τοπία και τη γεωλογία τους, καθώς οι μεγάλες βρετανικές βιομηχανικές πόλεις έγιναν παγκόσμιοι ηγέτες και οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοί τους έγιναν οι πρώτοι μεγάλοι πλούσιοι στον κόσμο, πολύ περήφανοι για τις δημιουργίες τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικοί εργάτες έπρεπε να αγωνιστούν συλλογικά για οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τα πολλά τραύματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας.

Και τώρα, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, οι σωζόμενες μηχανές, τα κτίρια και οι κατοικίες της αρχικής Βιομηχανικής Επανάστασης, βασισμένες κυρίως σε στρώματα Coal Measures, εξακολουθούν να κυριαρχούν σε πολλά μέρη της Βρετανίας, αλλά τώρα με τρόπους φιλικούς προς την οικογένεια και πληροφόρηση με το πρόσχημα της βιομηχανίας μουσεία, ανακατασκευασμένοι βιομηχανικοί οικισμοί, διατηρημένα τοπία και ιστορικά αστικά τοπία.

Ο Leeder επισημαίνει επίσης ότι η κοινωνία μας, και ο δημιουργικός πυρήνας της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής, επηρεάστηκαν βαθιά από την όλη διαδικασία. Και η βρετανική κληρονομιά του άνθρακα για τον κόσμο ήταν επίσης βαθιά και μόνιμη, ειδικά επειδή, τα τελευταία 60 περίπου χρόνια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Η Οικονομία σε Κίνησητο οποίο στήνει το σκηνικό με έξι καμέο σκίτσα βασικών βιομηχανικών εξελίξεων.
  2. Επανόρθωση του Χρόνουπου περιέχει επεξηγήσεις και συζήτηση για τους ανθρακοφόρους κόσμους, με φόντο τη γεωλογία, το κλίμα, τη βοτανική και τη γεωχημεία, ως επί το πλείστον επεξηγημένα σε απλά αλλά συνοπτικά αγγλικά (υπάρχει γλωσσάρι για αυτούς τους πιο σκοτεινούς όρους.
  3. Κληρονομιές: Carbon Cycling, Καμινάδες και Δημιουργικότητατο οποίο καλύπτει την επιστήμη της ανακύκλωσης άνθρακα, την ιστορία της Βρετανίας ως της πρώτης «Καμινάδας του Κόσμου» και την (καλλιτεχνική) δημιουργικότητα που προκάλεσε, μαζί με τις διάφορες συνέπειες της καύσης ορυκτών καυσίμων.
  4. Τοπία της Βιομηχανικής Επανάστασηςδηλαδή η βιομηχανική μας κληρονομιά και τι μπορεί να σημαίνει για εμάς σήμερα, συζητήθηκε περιοχή με περιοχή.

Ο Mike Leeder είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και πρώην επικεφαλής των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Επιπλέον, από το σχολείο, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία, τη λογοτεχνία και την πολιτική, τα οποία καλύπτονται όλα σε αυτό το βιβλίο. Με τη Joy Lawlor, συνυπογράφει GeoBritannicaτο οποίο περιέχει μια ιστορία της βρετανικής γεωλογικής εξέλιξης και εξέλιξης του τοπίου και τη σχετική δημιουργικότητα των λαών της από τη νεολιθική εποχή.

Measures for Measure: Geology and the Industrial Revolution, του Mike Leeder, Dunedin Academic Press, Edinburgh/London (2020), 350 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN-13: 978-1780460819

Schreibe einen Kommentar