Explorers of Deep Time, του Roy Plotnick – Deposits Mag

0
Explorers of Deep Time, του Roy Plotnick – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Duncan White (Ηνωμένο Βασίλειο)

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απολαύσουμε σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο του Roy Plotnick, στο οποίο ζωντανεύει τη σύγχρονη πρακτική της παλαιοντολογίας – και τους ίδιους τους παλαιοντολόγους – ζωντανά.

Μια εξαιρετική συσκευή που χρησιμοποιεί επανειλημμένα είναι αυτή των «κουτιών» – ένθετα κειμένου διάσπαρτα σε όλο το βιβλίο – στην οποία επιτρέπει σε επώνυμους παλαιοντολόγους να περιγράψουν με δικά τους λόγια πώς ήρθαν στην παλαιοντολογία, τι έκαναν και τι πτυχές της παλαιοντολογίας που αγαπούν – και τις οποίες μισούν. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την τεράστια ποικιλία των διαδρομών που έχουν ακολουθήσει διαφορετικοί άνθρωποι για να μπουν στην επιστήμη. Αυτός ο αναγνώστης έφυγε με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ενιαία, τυπική, διαδρομή προς την παλαιοντολογία. Δηλαδή ο καθένας βρίσκει τη δική του διαδρομή.

Ο Plotnick περιγράφει επίσης τη μεγάλη ποικιλία από συναρπαστικά κομμάτια τεχνολογικού κιτ που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι παλαιοντολόγοι αυτές τις μέρες, από Ηλεκτρονικά Μικροσκόπια Σάρωσης, μέσω σαρωτών και εκτυπωτών 3-D, μέχρι Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και βάσεις δεδομένων απολιθωμάτων ανοιχτού κώδικα. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν παραβλέπει τα βασικά εργαλεία της παλαιοντολογικής επιτόπιας εργασίας – το αξιόπιστο γεωλογικό σφυρί και σμίλη, φακό χειρός, γυαλιά ασφαλείας και ένα σημειωματάριο. Περιγράφει επίσης μερικές από τις προκλήσεις των επιτόπιων επισκέψεων σε απομακρυσμένα μέρη, όπως ένα ταξίδι στη Μογγολία το 2012 που περιελάμβανε τη ζωή σε σκηνές, με κρύο ρεύμα για μπάνιο και χωρίς εγκαταστάσεις τουαλέτας για εβδομάδες.

Δεν παραλείπει τη λιγότερο ευχάριστη πλευρά της επαγγελματικής ζωής ενός παλαιοντολόγου: σεξουαλική παρενόχληση, κακή συμπεριφορά σε συνέδρια, ληστές σε απομακρυσμένες περιοχές (πραγματικά) και την ιστορική κουλτούρα του ποτού.

Καλύπτει επίσης πολλά άλλα θέματα, σε κάποιο βάθος, αλλά πάντα διασκεδαστικά. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • μουσεία και εργασία σε αυτά
  • ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην παλαιοντολογία (συγγραφή ερευνητικών εργασιών, διδασκαλία, χρηματοδότηση και λήψη θητείας)
  • απειλές για την παλαιοντολογία (ειδικά το κλείσιμο μουσείων και τμημάτων γεωλογίας)
  • τι μπορεί να μας πει η παλαιοντολογία για την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη
  • η παλαιοντολογική κοινότητα και τα συνέδριά τους
  • τις προκλήσεις της εμπορικής συλλογής απολιθωμάτων
  • σε συνεργασία με ερασιτέχνες συλλέκτες απολιθωμάτων
  • οι προκλήσεις των δικαιωμάτων γης (σε αμερικανικό πλαίσιο) και
  • Κοινή κατανόηση της παλαιοντολογίας.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα σχετικά με αυτό το βιβλίο από βρετανική/ευρωπαϊκή σκοπιά. Ο Plotnick είναι ένας Αμερικανός παλαιοντολόγος που έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στο αμερικανικό παλαιοντολογικό πλαίσιο. Αυτό είναι αρκετά δίκαιο, φυσικά, αλλά αυτό το βιβλίο, κατά τη γνώμη αυτού του αναγνώστη, θα βελτιωνόταν πολύ αν έδινε μεγαλύτερη προσοχή στην παλαιοντολογία σε όλο τον κόσμο.

Ως ένα μικρό παράδειγμα, όταν απαριθμεί παραδείγματα σπουδαίων μουσείων φυσικής ιστορίας στην αρχή του βιβλίου, όλα είναι Αμερικανοί. Δεν υπάρχουν άλλα σπουδαία μουσεία φυσικής ιστορίας πουθενά αλλού; Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, για παράδειγμα;

Αυτή η προκατάληψη των ΗΠΑ επηρεάζει επίσης ορισμένα από τα θέματα: τη χρηματοδότηση της έρευνας, την αναζήτηση κατοχής, τα δικαιώματα γης, την εμπορική συλλογή και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών συλλεκτών απολιθωμάτων. Όλα αυτά περιγράφονται από μια αποκλειστικά αμερικανική προοπτική και θα είχαν βελτιωθεί αμέτρητα με διεθνή διάσταση. Ως ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων, μάλλον διαφώνησα έντονα με ορισμένες από τις αρνητικές απόψεις των ερασιτεχνών που αναφέρει από ορισμένους συναδέλφους του.

Στο τελευταίο κεφάλαιο (ο «Κόσμος της Παλαιοντολογίας») ο Plotnick παραδέχεται την προκατάληψη του στις ΗΠΑ και προσπαθεί να περιγράψει εν συντομία την παλαιοντολογία σε άλλες χώρες. Αυτό το υλικό είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά είναι ένα whistle stop tour, χωρίς βάθος. (Αναρωτήθηκα αν αυτό το τελευταίο κεφάλαιο προστέθηκε επειδή ένας προηγούμενος αναθεωρητής εντόπισε την προκατάληψη των ΗΠΑ ως πρόβλημα.)

Ωστόσο, παρά την αμερικανική προκατάληψη, αυτή είναι μια συναρπαστική και καλογραμμένη συζήτηση για τη ζωή του Plotnick στην παλαιοντολογία. Δείχνει ιδιαίτερα ξεκάθαρα πώς –τουλάχιστον στις ΗΠΑ– η παλαιοντολογία μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Plotnick από την πρακτική «ανασκαφή απολιθωμάτων στη φύση» στον πιο θεωρητικό, στατιστικό, βασισμένο σε μεγάλα δεδομένα, τομέα υψηλής τεχνολογίας που περιγράφει. Ήθελα πολύ να μάθω αν αυτός ο μετασχηματισμός αφορά σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ ή συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Ένας τρόπος με τον οποίο το βιβλίο μου άνοιξε τα μάτια ήταν ο τεράστιος αριθμός διαφορετικών τρόπων με τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνει επαγγελματίας παλαιοντολόγος και η τεράστια ποικιλία των διαφορετικών ρόλων που καταλαμβάνουν οι παλαιοντολόγοι σήμερα.

Συνολικά, σίγουρα θα συνιστούσα αυτό το βιβλίο. Είναι συναρπαστικό, ενθουσιώδες και γεμάτο με ενδιαφέρουσες αναμνήσεις από τη ζωή και την καριέρα του Plotnick στην παλαιοντολογία.

Explorers of Deep Time Publisher, από τον Roy Plotnick, ‎Columbia University Press (2022), 344 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN-13: 978-0231195348.

Schreibe einen Kommentar