Creators, Timekeepers, Architects, του Patrick De Wever, πρόλογος Hubert Reeves και μετάφραση Alison Duncan – Deposits Mag

0
Creators, Timekeepers, Architects, του Patrick De Wever, πρόλογος Hubert Reeves και μετάφραση Alison Duncan – Deposits Mag
Κατάλληλο για εκτύπωση, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αυτό είναι ένα υπέροχο βιβλίο – ένας ένδοξος συνδυασμός ενός όμορφου βιβλίου για καφέ και μιας ακαδημαϊκής πραγματείας υψίστης ποιότητας.

Στην κριτική του για το βιβλίο, ο Rémi Luglia (Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης) το περιγράφει ως εξής:

Ενισχυμένο από πολυτελείς εικόνες, το Marvelous Microfossils αποκαλύπτει τις εκπληκτικές μορφές και τη συναρπαστική αρχιτεκτονική των μικροαλιθωμάτων. Οι αναγνώστες θα υπνωτιστούν εύκολα από τα μοτίβα τους, τους ρυθμούς τους, τις συμμετρίες τους… μια απόλαυση για τα μάτια, αυτό το βιβλίο είναι επίσης αξιοσημείωτο για την επιστημονική του ευαισθησία».

Κάθε σελίδα περιέχει υπέροχες, έγχρωμες, γυαλιστερές εικόνες και αξίζει, στην αρχή, απλώς να τις ξεφυλλίσετε χωρίς να διαβάσετε λέξη, σαν να περιπλανηθείτε σε μια γκαλερί τέχνης. Ωστόσο, ταυτόχρονα, το βιβλίο παρέχει μια εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο των μικροαπολιθωμάτων, μια εξήγηση για το τι είναι και τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να τα μελετήσουμε.

Γιατί όμως μικροαπολιθώματα; Τι είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τόσο έντονα συναισθήματα; Λοιπόν, όπως αναφέρει το βιβλίο:

Τα μικροαπολιθώματα – τα πιο άφθονα, αρχαία και εύκολα προσβάσιμα από τα απολιθώματα της Γης – είναι επίσης τα πιο σημαντικά. Η πανταχού παρουσία τους είναι τέτοια που κάθε άτομο στον πλανήτη τα αγγίζει ή τα χρησιμοποιεί κάθε μέρα, και όμως λίγοι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι είναι οι μοναδικοί μάρτυρες 3 δισεκατομμυρίων ετών εξελικτικής ιστορίας, αυτοί οι μικροσκοπικοί μύκητες, τα φυτά και τα ζώα είναι οι ίδιοι αόρατοι με γυμνό μάτι. Σε αυτό το μικροσκοπικό θησαυροφυλάκιο, ο εξέχων γεωλόγος, παλαιοντολόγος και λόγιος Πάτρικ Ντε Βέβερ σηκώνει το πέπλο στον μυστηριώδη κόσμο».

Το τελευταίο θέμα συζητείται στο δικό του μέρος (Μέρος Α), το οποίο καλύπτει θέματα όπως η εφαρμογή μικροαπολιθωμάτων σε πετρώματα που χρονολογούνται από την ηλικία και στην παλαιοπεριβαλλοντική ανακατασκευή, η οποία με τη σειρά της καθοδηγεί την τεράστια οικονομική επένδυση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την εξόρυξη. Ο συγγραφέας εξηγεί επίσης πώς, για παράδειγμα, τα μικροαπολιθώματα κατέστησαν δυνατή τη σήραγγα της Μάγχης και τον εκπληκτικό ρόλο τους στην σύλληψη παραβατών που εμπλέκονται σε εγκλήματα όπως κλοπές κοσμημάτων και δολοφονίες.

Το Μέρος Β συζητά τα μικροαπολιθώματα σε όλο το γεωλογικό παρελθόν και το Μέρος Γ την τεράστια ποικιλομορφία τους. Το τελευταίο μέρος (Δ) είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και αιθέριο, παίρνοντας τον ίδιο τίτλο με τον υπότιτλο του βιβλίου: «Αρχιτέκτονες, δημιουργοί και δείκτες του χρόνου». Η ενότητα καλύπτει πώς τα μικροαπολιθώματα έχουν επηρεάσει, για παράδειγμα, την αρχιτεκτονική και την αρτ ντεκό, καθώς και τον ρόλο τους στη γεωλογία και το πέρασμα του γεωλογικού χρόνου.

Για να το θέσω ωμά, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για χριστουγεννιάτικο δώρο ή γενέθλια για τους απαιτητικούς! Ή ίσως απλώς ένα δώρο για τον εαυτό σας. Δεν θα μπορούσα να το προτείνω περισσότερο.

Ο Patrick De Wever είναι καθηγητής γεωλογίας και μικροπαλαιοντολογίας στο National d’Histoire Naturallle Museum. Είναι ο συγγραφέας του Καιρός της Γης, χρόνος του Ανθρώπου και Τετράδιο περιέργειας ενός γεωλόγουμεταξύ άλλων.

Η Alison Duncan είναι μεταφράστρια και επιμελήτρια βιβλίων. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της στη μετάφραση από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το πτυχίο της στις γαλλικές και γαλλόφωνες σπουδές από το Vassar College.

Marvelous Microfossils: Creators, Timekeepers, Architects, του Patrick De Wever, πρόλογος του Hubert Reeves, μετάφραση Alison Duncan, The John Hopkins University Press, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ (2020), εικονογραφημένη έκδοση, 255 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISB 13: 978-1421436739

Schreibe einen Kommentar