Classic Geology in Europe (3η έκδοση), των Thor Thordarson και Ármann Höskuldsson – Deposits Mag

0
Classic Geology in Europe (3η έκδοση), των Thor Thordarson και Ármann Höskuldsson – Deposits Mag
Κατάλληλο για εκτύπωση, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Εξέτασα τη 2η έκδοση αυτού του οδηγού πριν από λίγο καιρό (βλ Ισλανδία: Κλασική Γεωλογία στην Ευρώπη 3), και, όπως είπα τότε, η Ισλανδία φαίνεται να κάνει τις καρδιές ορισμένων γεωλόγων να τρέχουν και, διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό πεδίου και εκείνη την προηγούμενη ενσάρκωση, είναι απολύτως σαφές το γιατί.

Η συναρπαστική γεωλογία της Ισλανδίας εκτίθεται ξεκάθαρα σε αυτό το συνοπτικό και έγκυρο βιβλίο. Το νησί, πάνω από το Mid-Atlantic Ridge, είναι ένα «φυσικό εργαστήριο» όπου οι επιστήμες της γης μπορούν να παρακολουθηθούν σε πραγματικό χρόνο. Το ρήγμα του φλοιού, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και η δραστηριότητα των παγετώνων είναι μια σειρά από διεργασίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να παρατηρηθούν σε αυτή τη συναρπαστική γη.

Στην πραγματικότητα, οι ηφαιστειακές και τεκτονικές διεργασίες που δραστηριοποιούνται στην Ισλανδία έχουν προκαλέσει τα καλύτερα εκτεθειμένα παραδείγματα ρωγμών του πυθμένα της θάλασσας οπουδήποτε στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πουθενά αλλού στη Γη δεν εκτίθεται καλύτερα η ηφαιστειακή και τεκτονική αρχιτεκτονική των ρωγμών του πυθμένα της θάλασσας. Και, μαζί με τη διαβρωτική δύναμη των παγετώνων, τα εκτεταμένα συστήματα ποταμών, τα βροντερά κύματα του Ατλαντικού και την κλιματική αλλαγή, η γεωλογία αυτού του νησιού εμφανίζει, με τον πιο δραματικό τρόπο, την ισορροπία μεταξύ εποικοδομητικών και καταστροφικών γεωλογικών διεργασιών.

Είναι επίσης σαφές ότι μεγάλοι πάγοι και εκτεταμένα συστήματα ποταμών αλέθουν τα ηφαιστειακά πετρώματα με γρήγορους ρυθμούς, διασκορπίζοντας και σχηματίζοντας παχύρρευστες ακολουθίες ιζημάτων, τα οποία τροποποιούνται περαιτέρω από τεράστιες καταιγίδες του Βόρειου Ατλαντικού, προκαλώντας εκπληκτικές εδαφικές μορφές. Τα τελευταία επτά εκατομμύρια χρόνια, η Ισλανδία βρίσκεται επίσης στο όριο μεγάλων μαζών αέρα και ωκεανών και ως εκ τούτου έχει εκτεθεί σε ακραίες κλιματικές αλλαγές. Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις του κλίματος στις διαδικασίες σχηματισμού πετρωμάτων απεικονίζονται ξεκάθαρα από διάφορες ιζηματογενείς και ηφαιστειακές διαδοχές, και από το ευρύ φάσμα ηφαιστειακών μορφών που σχηματίζονται σε υπουδατικά έως υποεναέρια περιβάλλοντα.

Επιπλέον, η Ισλανδία είναι το μόνο τμήμα της Μεγάλης Πυριγενούς Επαρχίας του Βόρειου Ατλαντικού που είναι ακόμα ενεργό και το μόνο μέρος στη Γη όπου μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα η κατασκευή τέτοιων επαρχιών. Για το λόγο αυτό, είναι ένα παράθυρο στον σχηματισμό πρωτο-ηπείρων στην αρχή της ιστορίας της Γης.

Ο οδηγός είναι γεμάτος έγχρωμες φωτογραφίες και διαγράμματα. Ξεκινά παρουσιάζοντας μια επισκόπηση της γεωλογίας της Ισλανδίας και στη συνέχεια την τοποθετεί στο γεωλογικό και παγκόσμιο σκηνικό της. Μόνο τότε εισάγει την επιστήμη της τεκτονικής πλακών και του ηφαιστείου, και τη δύσκολη ορολογία της (ευτυχώς, που καλύπτεται από ένα εκτενές γλωσσάρι). Στη συνέχεια, συζητά, λεπτομερώς, τα προφίλ τοποθεσίας σε όλο το νησί, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης για να κατανοήσει τη γεωλογία της Ισλανδίας και τις γεωλογικές διεργασίες που προκάλεσαν την εξαιρετική γεωμορφολογία που είναι ορατή εκεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισλανδικός πολιτισμός δεν μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητός χωρίς την κατανόηση της γεωλογίας του. Ως εκ τούτου, το βιβλίο θα ενδιαφέρει όχι μόνο φοιτητές και ερασιτέχνες και επαγγελματίες γεωλόγους, αλλά και όσους προσελκύονται από το φυσικό περιβάλλον, που αναζητούν μια βαθύτερη κατανόηση του τι κάνει την Ισλανδία μοναδική. Εάν σκέφτεστε να πάτε εκεί (όπως και εγώ αργότερα φέτος), θα πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε να αγοράσετε αυτόν τον εξαιρετικό οδηγό.

Ο Thor Thordarson έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa. Τώρα βρίσκεται στο Σχολή Επιστημών της Γης, Πανεπιστήμιο της Ισλανδίαςέχοντας εργαστεί στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργουτο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa, CSIRO στη Δυτική Αυστραλία, το IGNS Volcanology Group στη Νέα Ζηλανδία και το Nordic Volcanological Institute, Ρέικιαβικ. Ο Ármann Höskuldsson απέκτησε το διδακτορικό του στο l’Université Blaise Pascal, Clermont-Ferrand. Τώρα είναι με το Ινστιτούτο Επιστημών της Γης, Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και προηγουμένως ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Ιστορίας της Νότιας Ισλανδίας στο Vestmannaeyjar.

Ισλανδία: Κλασική Γεωλογία στην Ευρώπη (3η έκδοση)των Thor Thordarson και Ármann Höskuldsson, Dunedin Academic Press (2022), 280 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 9781780460925.

Schreibe einen Kommentar