Animal Behavior Unearthed in 50 Fossils, του Dean R Lomax, εικονογράφηση του Bob Nicholls – Deposits Mag

0
Animal Behavior Unearthed in 50 Fossils, του Dean R Lomax, εικονογράφηση του Bob Nicholls – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο Dean Lomax, κάποτε συγγραφέας άρθρων στο περιοδικό Deposits, σίγουρα φτιάχνει όνομα και είναι τώρα εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022, ήταν στην τηλεόραση εξηγώντας για ένα αξιοσημείωτο εύρημα στο Rutland Water Nature Reserve (βλ. Το απολίθωμα ιχθυόσαυρου Rutland είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο). Και τώρα συνεχίζει τις αξιοθαύμαστες προσπάθειές του να διαδώσει το επιλεγμένο του ακαδημαϊκό αντικείμενο – την παλαιοντολογία – αυτό το συναρπαστικό βιβλίο για την απολίθωση της συμπεριφοράς.

Αλλά πώς μπορεί να είναι αυτό; Τα απολιθώματα μπορούν σίγουρα να μας επιτρέψουν να ανακατασκευάσουμε και να απεικονίσουμε τις μορφές ζωής που ζούσαν στη Γη σε βάθος χρόνου, είτε πρόκειται για πανύψηλα λυκόποδα στα δάση του Άνω ανθρακοφόρου είτε για το πανίσχυρο T-Rex στο Ανώτερο Κρητιδικό. Ωστόσο, πώς μπορούμε να μάθουμε πώς συμπεριφέρθηκαν αυτά τα ζώα; Οι συναρπαστικές ταινίες του David Attenborough κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μας επέτρεψαν να γοητευτούμε από την καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας: πώς δηλαδή αναπαράγουν και μεγαλώνουν τα μικρά τους, πώς κυνηγούν ή αποφεύγουν να τα φάνε και πολλά άλλα. Επομένως, όπως ρωτά το βιβλίο:

πώς θα ήταν να βλέπαμε προϊστορικά ζώα καθώς ζούσαν και ανέπνεαν;

Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, το βιβλίο του Ντιν δείχνει τι μπορεί να μαθευτεί για το αρχείο απολιθωμάτων: για δεινόσαυρους που μάχονται μέχρι θανάτου με τεμπέληδες στο μέγεθος του ελέφαντα. Στην πραγματικότητα, καλύπτει 50 εξαιρετικά απολιθώματα, σε πέντε συναρπαστικά κεφάλαια που προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου ματιά στις πραγματικές συμπεριφορές των προϊστορικών ζώων, μαζί με εικονογραφήσεις του Bob Nicholls, όλα προερχόμενα από απολιθώματα σώματος ή ίχνη, δηλαδή άμεσες ενδείξεις απολιθωμάτων συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της καθημερινής δράσης. Αυτά περιλαμβάνουν επίσης δεινόσαυρους που κάθονται στα αυγά τους, χελώνες Ηώκαινου που μοιάζουν με πτηνά που διατηρούνται κατά το ζευγάρωμα, ένα T. rex μολυσμένο από παράσιτα και την πορεία θανάτου ενός πεταλοειδούς καβουριού του Ύστερου Ιουρασικού από τον ασβεστόλιθο Solnhofen της Βαυαρίας (βλ. επίσης άρθρο του Dean, Η μεγαλύτερη διαδρομή θανάτου στον κόσμο: Τα τελευταία βήματα ενός αρχαίου πεταλοειδούς καβούρι).

Κάθε απολίθωμα λέει μια συγκλονιστική ιστορία για την προϊστορική ζωή, η οποία σαφώς τόσο συχνά μοιάζει με εκείνα τα σύγχρονα ζώα και τη συμπεριφορά τους που παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις μας σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο παρέχει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της εξελικτικής αλυσίδας που συνδέει όλα τα έμβια όντα με τους μακρινούς προγόνους τους, πολύ πίσω στο βάθος του χρόνου.

Το βιβλίο εικονογραφείται με εντυπωσιακές και επιστημονικά αυστηρές εικονογραφήσεις του διάσημου παλαιοκαλλιτέχνη Bob Nicholls. Ωστόσο, αν έχω μια μικρή κουβέντα, είναι ότι αυτές οι εικόνες, αν και είναι εξαιρετικές (και είναι καλές, αλλά όλες σε ασπρόμαυρο) θα μπορούσαν να είχαν βελτιωθεί με κάποιο χρώμα. Ξέρω ότι αυτό θα πρόσθετο στο κόστος, αλλά ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί για τη δεύτερη έκδοση; Παρά αυτό το μικρό παράπονο, αυτό το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για την αρχαία ζωή.

Ο Dean R. Lomax είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος παλαιοντολόγος, συγγραφέας, τηλεοπτικός παρουσιαστής και επιστήμονας επικοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή είναι επισκέπτης επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και είναι κορυφαία αυθεντία στους ιχθυόσαυρους. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν Δεινόσαυροι των Βρετανικών Νήσων και Προϊστορικά κατοικίδια.

Ο Bob Nicholls είναι ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης της φυσικής ιστορίας, ο οποίος ειδικεύεται στην ανακατασκευή προϊστορικών ζώων, φυτών και περιβαλλόντων. Οι εικονογραφήσεις και τα μοντέλα του έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερα από 40 βιβλία και έχουν εκτεθεί σε περισσότερα από 40 μουσεία, πανεπιστήμια και αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο.

Locked in Time: Animal Behavior Unearthed in 50 Fossils, του Dean R. Lomax, εικονογράφηση του Bob Nicholls, Columbia University Press (2021), 286 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN-13 978-0-231-19728.

Schreibe einen Kommentar