50 πράγματα που έχω μάθει για τα χρήματα

2
50 πράγματα που έχω μάθει για τα χρήματα

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει συνδέσμους για τους οποίους ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση εάν κάνετε κλικ, χωρίς κόστος για εσάς.

Τα τελευταία έξι χρόνια, έγραψα πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις για τα χρήματα, έχω κάνει πάνω από 1.000 συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης και podcast, έγραψα ένα διεθνές βιβλίο μπεστ σέλερ και μίλησα με περισσότερους αναγνώστες από αυτούς που μπορώ να αρχίσω να μετράω. Εδώ είναι τα 50 πράγματα που έμαθα για τα χρήματα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

1. Τα χρήματα είναι νοοτροπία. Μπορεί να μάθει. Μπορείτε να το καταλάβετε.

2. Τα χρήματα σου αγοράζουν χρόνο. Ο χρόνος δεν είναι χρήμα – είναι πολύ πιο πολύτιμος.

3. Τα χρήματα μπορεί να μην αγοράζουν την ευτυχία… αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί η ευτυχία είναι πολύ μικρός στόχος. Τι σε κάνει να νιώθεις αληθινά ζωντανός; Και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρήματα για να το φτάσετε;

4. Τα χρήματα είναι εύκολα μόλις τα καταλάβετε. Μαθαίνεις περισσότερα για αυτό όσο περισσότερο χρόνο περνάς μαζί του.

5. Τα χρήματα είναι μια αντανάκλαση αυτού που είσαι. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τον εαυτό σας τόσο πιο εύκολο είναι να ορίσετε την επιτυχία.

6. Τα χρήματα δεν είναι εργαλείο. Είναι μια μορφή ενέργειας. Το να το αποκαλούμε απλώς εργαλείο περιορίζει τη δύναμή του και τις δυνατότητές του. Το πώς βγάζετε και ξοδεύετε τα χρήματά σας επηρεάζει τον κόσμο.

7. Τα χρήματα μπορούν να σας αγοράσουν την ελευθερία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται την ελευθερία που έχουν ήδη.

8. Τα χρήματα έχουν μειωμένες αποδόσεις. Το να έχετε μόνο τη δυνατότητα να αγοράσετε αυτό που θέλετε δεν σημαίνει πλέον ότι χρειάζεται να το αγοράσετε.

9. Τα χρήματα είναι περίπλοκα και προκαλούν σύγχυση από άτομα που προσπαθούν να τα πάρουν από εσάς.

10. Τα χρήματα θα σημαίνουν περισσότερα για εσάς όταν θυμηθείτε την ενέργεια που αφιερώσατε για να τα φτιάξετε.

11. Τα χρήματα δεν είναι δίκαια, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο δίκαια. Δεν έχουν όλοι τις ευκαιρίες που έχετε, οπότε μην τις σπαταλάτε.

12. Τα χρήματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας αρκεί να ξέρετε τι θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τι θέλετε, τότε θα καταλήξετε να αγοράσετε αυτό που θέλει κάποιος άλλος και στη συνέχεια θα μείνετε ανικανοποίητοι.

13. Χρήματα δεν υπήρχαν πάντα. Οι άνθρωποι το έφτιαξαν και το σκέφτονται συνεχώς.

14. Χρήματα σημαίνει επιλογές. Σου δίνει επιλογές και μπορεί να επεκτείνει τη ζωή σου.

15. Για τα χρήματα πρέπει να γίνεται λόγος. Μοιραστείτε τον μισθό σας, τι λειτούργησε για εσάς και τι όχι, μοιραστείτε σχέδια.

16. Τα χρήματα θα αλλάξουν τη σχέση σας με αυτό αν το αφήσετε. Αφιερώστε χρόνο για να χτίσετε μια σχέση με χρήματα. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε μαζί του, τόσο περισσότερα θα μάθετε για τα χρήματα και τον εαυτό σας. Θα είναι μαζί σου για το υπόλοιπο της ζωής σου.

17. Το χρήμα είναι το πώς βλέπεις τον κόσμο. Η ελευθερία είναι ελευθερία του μυαλού.

18. Τα χρήματα είναι σαν τη ζωή. μπορείς να μάθεις από αυτό αν προσέξεις.

19. Το χρήμα είναι αντιστάθμισμα. Πρέπει να επιλέξετε με τι είστε διατεθειμένοι να το ανταλλάξετε.

20. Τα χρήματα είναι καλύτερα όταν μοιράζονται. Κατά κάποιο τρόπο, το να δίνεις χρήματα είναι πιο διασκεδαστικό από το να τα φτιάχνεις. Είμαστε κοινωνικά ζώα φτιαγμένα για να βοηθήσουμε άλλους. το να δίνεις μεγεθύνει τη χαρά μας.

21. Τα χρήματα δεν είναι αληθινά. Αλλά τότε, τίποτα δεν είναι, οπότε μην ανησυχείτε. Απλά απόλαυσε.

22. Η δημιουργία χρημάτων είναι το κλειδί για την οικονομική ελευθερία. Είναι πραγματικά τόσο απλό.

23. Τα χρήματα δεν αξίζει να χάσεις τον ύπνο σου. Παρόλα αυτά, τα χρήματα είναι ο νούμερο ένα στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις αυτό το άγχος, αλλά μπορείς να το καταλάβεις.

24. Το χρήμα δεν είναι κακό. Δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό. Απλώς είναι. Είναι ό,τι προβάλλουμε πάνω του.

25. Το χρήμα είναι προσωπική δύναμη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε τις επιθυμίες σας σε πραγματικότητα, να κάνετε το εξωπραγματικό πραγματικό.

26. Τα χρήματα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά βελτιστοποιημένα. Μην έχετε εμμονή με τα υπολογιστικά φύλλα ή το ποσοστό αποταμίευσης. Το βλέπω πολύ συχνά. Βάλτε τα χρήματα στη θέση τους στη ζωή σας και στη συνέχεια επικεντρώστε την ενέργειά σας σε πιο σημαντικά πράγματα.

27. Τα χρήματα έχουν όρια και η ελευθερία το ίδιο. Υπάρχουν μόνο τόσα πολλά και μπορούμε να κάνουμε με τη ζωή μας. Βρείτε τα δικά σας όρια και λειτουργήστε μέσα σε αυτά – αυτό είναι το κλειδί για μια πλούσια ζωή.

28. Τα χρήματα μεγεθύνονται τα παντα. Απλώς το κάνει. Να είστε προσεκτικοί: το να κερδίσετε περισσότερα χρήματα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά σας, αλλά μπορεί να λύσει μερικά από αυτά.

29. Τα χρήματα έρχονται και φεύγουν. Μην το κρατάτε πολύ σφιχτά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχω μάθει και προσπαθώ να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε μέρα.

30. Τα χρήματα είναι απλά: κερδίστε περισσότερα, ξοδέψτε λιγότερα, εξοικονομήστε τα υπόλοιπα. Μην το περιπλέκετε υπερβολικά, απλώς διατηρήστε το και θα έχετε περισσότερα χρήματα από όσα πιστεύατε ποτέ ότι είναι δυνατόν.

31. Τα χρήματα είναι ένα παιχνίδι μυαλού. Μην κολλάτε στο κεφάλι σας. είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας. Βρείτε τα τυφλά σημεία σας, διορθώστε τα και προχωρήστε.

32. Τα χρήματα είναι μερικές φορές δικαιολογία για κάτι άλλο. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι θέλουν περισσότερα χρήματα, αλλά είναι πάντα πιο εύκολο να κυνηγήσουμε χρήματα παρά να αντιμετωπίσουμε αυτό από το οποίο τρέχουμε.

33. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται από τους πλούσιους για να γίνουν πλουσιότεροι και δυστυχώς, μερικές φορές για να κρατήσουν τους άλλους φτωχούς. Να είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μπορείτε να γίνετε πλουσιότεροι βοηθώντας τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

34. Τα χρήματα σε αλλάζουν αν το αφήσεις. Τα χρήματα μπορούν να σε κάνουν να επιθυμείς πράγματα που δεν ήθελες. Μπορεί να σας παγιδεύσει σε άχρηστα όνειρα. Μπορείτε να κολλήσετε, αλλά αυτή είναι η επιλογή σας.

35. Τα χρήματα δεν κάνουν διακρίσεις, οι άνθρωποι κάνουν. Χρησιμοποιήστε το για τα καλά.

36. Οι ειδικοί στα χρήματα δεν σε γνωρίζουν. Δεν είμαι ειδικός, απλά έχω μια προοπτική. Πάρε από αυτό ό,τι μπορείς. Η ζωή σου είναι δική σου.

37. Τα χρήματα δεν αξίζουν να θυσιάσετε την υγεία σας. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό για να μάθω αυτό το μάθημα. Το να αφήσω την υγεία μου να πάει είναι η μεγαλύτερη μου λύπη για χρήματα. Δεν αξίζει τον κόπο.

38. Τα χρήματα αξίζει να τα διαχειριστείς μόνος σου. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος θα ήθελε να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία. Γιατί θα δίνατε την ελευθερία σας σε κάποιον άλλον να τη διαχειριστεί; Τα δικα σου ΖΩΗ σε κάποιον άλλο να διαχειριστεί; Δεν μισώ τους οικονομικούς συμβούλους, απλώς, ακόμα κι αν συνεργάζεστε με έναν, θα πρέπει να διαχειρίζεστε μόνοι σας τα χρήματα. Πληρώστε με την ώρα, όχι ένα ποσοστό των περιουσιακών σας στοιχείων.

39. Τα χρήματα σε ελέγχουν ή εσύ τα ελέγχεις. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Αν νομίζεις ότι υπάρχει, τότε το χρήμα σε ελέγχει. Αυτό το βλέπω συνέχεια.

40. Τα χρήματα κυβερνούν τον κόσμο, δυστυχώς, και ευτυχώς. Πιθανότατα δεν μπορείτε να αλλάξετε το παιχνίδι, γι‘ αυτό μάθετε τους κανόνες και στη συνέχεια κατακτήστε το παιχνίδι. Υπάρχουν βιβλία κανόνων εκεί έξω. Διάβασε τα.

41. Τα χρήματα χρειάζονται χρόνο—για να γίνουν, να εξοικονομηθούν και να αναπτυχθούν. Να είστε υπομονετικοί, αλλά όχι εφησυχασμένοι.

42. Τα χρήματα είναι άπειρα — μπορείτε πάντα να βγείτε έξω και να κερδίσετε περισσότερα χρήματα. Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς, τότε έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι.

43. Τα χρήματα ρέουν πάντα, όπως το νερό, σε νέα μέρη, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες.

44. Τα χρήματα θα συνεχίσουν να αλλάζουν καθώς αλλάζουμε, εξελισσόμενοι από φυσικό σε ψηφιακό, από αντικείμενο σε pixel. Από κοχύλια σε νομίσματα, χαρτί και κρυπτογράφηση, θα συνεχίσει να εξελίσσεται όπως όλα τα άλλα.

45. Χρήμα σημαίνει ότι θέλεις να σημαίνει. Μπορείτε να επιλέξετε τι σημαίνει για εσάς και τη ζωή σας, τι είστε διατεθειμένοι να θυσιαστείτε για αυτό, είτε το αφήσετε να σας αγχώσει. Τι σημαίνει για εσάς;

46. Τα χρήματα έχουν αξία, αλλά η αξία τους είναι δική σας επιλογή. Μπορείτε να αποφασίσετε τι αγοράζετε τις περισσότερες φορές και αν «αξίζει τον κόπο». Επιλέξτε με σύνεση.

47. Το χρήμα ξαναγεννιέται σε κάθε στιγμή, όπως όλα τα άλλα. Το χρήμα είναι ζωντανό. Μην το ξεχνάτε αυτό.

48. Τα χρήματα δεν είναι για «περισσότερα». Πρόκειται για «αρκετά». Πόσο είναι αρκετό; Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση και μόνο εσείς μπορείτε να την απαντήσετε μόνοι σας.

49. Τα χρήματα, όπως και η ζωή, είναι να παίρνουμε υπολογισμένα ρίσκα. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο είναι να αναλάβετε κινδύνους. Διευρύνουν τη ζωή σου και σου διδάσκουν πράγματα. Μην φοβάστε, αλλά μην τα ρισκάρετε όλα. Η μοναδική καλύτερη συμβουλή χρημάτων που έγινε ποτέ είναι: «Μην χάνετε χρήματα» από τον Warren Buffett.

50. Τα χρήματα έχουν σημασία μόνο αν σε βοηθήσουν να ζήσεις μια ζωή που αγαπάς. Έτσι ζω τη ζωή μου.

Για να μάθετε περισσότερα για το πώς έγινα εκατομμυριούχος στα 30 μου και τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε περισσότερη ελευθερία στη ζωή σας, ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο μου Οικονομική ελευθερία, διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες όπου κι αν πωλούνται βιβλία ή στην τοπική βιβλιοθήκη σας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και ειρήνη στο ταξίδι σας!

Schreibe einen Kommentar