Το να κάνετε περισσότερα με λιγότερη ενέργεια ή να είστε ενεργειακά αποδοτικοί, είναι μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τα μηνιαία οικιακά σας έξοδα και ωφελεί το περιβάλλον με πολλούς τρόπους. Ακολουθούν 5 τρόποι χωρίς κόστος για να εξοικονομήσετε ενέργεια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ενεργειακό σας κόστος υπό έλεγχο. Εάν κάθε νοικοκυριό εφαρμόζει μερικές απλές ιδέες διατήρησης, όπως οι 101 εύκολοι τρόποι εξοικονόμησης παρακάτω, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά ένα σημαντικό ποσό.

  1. Ντύστε για το περιβάλλον σας. Αυτός είναι ένας τόσο απλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά συχνά παραβλέπεται. Αν κρυώνετε, μην δυναμώσετε τη φωτιά, βάλτε ένα πουλόβερ και πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Εάν έχετε ζέστη, μην κατακεραυνώσετε το κλιματιστικό σας, φορέστε φαρδιά βαμβακερά ρούχα και πιάστε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Κατώτατη γραμμή, φόρεμα για τον καιρό.
  2. Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για να πλύνετε τα ρούχα σας όταν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε το αποτελεσματικό πλύσιμο των ρούχων σας επιλέγοντας τον συντομότερο κύκλο πλυσίματος που μπορείτε και περιμένοντας μέχρι να έχετε ένα πλήρες φορτίο ρούχων για πλύσιμο. Σύμφωνα με govτο νερό θέρμανσης μπορεί να αντιπροσωπεύει «το 14 έως 25 τοις εκατό της ενέργειας που καταναλώνεται στο σπίτι σας».
  3. Λειτουργήστε αποτελεσματικά το ψυγείο σας. Δεδομένου ότι το ψυγείο είναι πάντα αναμμένο, είναι μια από τις πιο ακριβές συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας. Για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και ότι δεν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται, βεβαιωθείτε ότι η τσιμούχα στην πόρτα είναι σφιχτή. Εάν όχι, ο κρύος αέρας θα διαφύγει και θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια. Επίσης, η πιο ενεργειακά αποδοτική θερμοκρασία για το ψυγείο σας, σύμφωνα με Energy Starείναι 35 έως 38 βαθμούς Φαρενάιτ.
  4. Διατηρείτε τα ανοίγματα εξαερισμού και τα μητρώα καθαρά. Φροντίστε να σκουπίζετε συχνά τους αεραγωγούς και τα μητρώα, όχι μόνο θα τους βοηθήσει να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, αλλά θα διατηρήσει και τον εσωτερικό σας αέρα καθαρότερο. Επίσης, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κουρτίνες ή έπιπλα που εμποδίζουν τη ροή του αέρα στο σπίτι σας. Εάν είναι αναπόφευκτο να έχετε έπιπλα να καλύπτουν έναν αεραγωγό, χρησιμοποιήστε εκτροπείς ή προέκταση εξαερισμού για να κατευθύνετε τον αέρα κάτω από τραπέζια και καρέκλες.
  5. Κατά τους ζεστούς μήνες σας, κρατήστε τα περιττά φώτα κλειστά και περιμένετε μέχρι να είναι το πιο δροσερό μέρος της ημέρας για να χρησιμοποιήσετε συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως φούρνους και στεγνωτήρια ρούχων. Είναι επίσης μια εξοικονόμηση ενέργειας για να κρατάτε τις κουρτίνες κλειστές στα παράθυρα με νότιο και δυτικό προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια γύρω από το σπίτι σας, αυτοί είναι μόνο μερικοί. Για περισσότερους τρόπους βελτίωσης του παιχνιδιού ενεργειακής απόδοσης, επισκεφτείτε http://wwf.panda.org/how_you_can_help/live_green/energy_efficiency/.