5 Μην και πρέπει να κάνετε για να θέσετε στόχους

0
5 Μην και πρέπει να κάνετε για να θέσετε στόχους

Το πώς ορίζονται οι στόχοι έχει σημασία. 5 Μην και πρέπει να κάνετε για να θέσετε στόχους

Τρόποι που ο καθορισμός των στόχων περιορίζει την επιτυχία:

  1. Αρνητική φράση – οι αρνητικές λέξεις περιορίζουν τη σκέψη και τη συμμετοχή σε στόχους που με τη σειρά τους περιορίζουν την επιτυχία. Για παράδειγμα, δοκιμάστε, θα ήθελα, θα ήθελα, θα χρειαζόμουν, θα εξαλείψουμε, θα χάσουμε, θα απαλλαγούμε από ή άλλους αρνητικούς όρους.
  2. Καθορίζεται από το τι δεν θέλετε – εάν απαριθμήσετε τα πράγματα που δεν θέλετε – το άγχος, μια μεγάλη μετακίνηση, ένας κακός προϊστάμενος κ.λπ., ενισχύετε αυτά που δεν θέλετε, κάτι που μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους. Μερικές φορές αυτό είναι διακριτικό: για παράδειγμα, όταν λέτε «χάστε βάρος» εστιάζετε σε αυτό που δεν θέλετε, στο βάρος που δεν θέλετε, κάτι που το ενισχύει.
  3. Εστιάζοντας στο παρελθόν – είναι αδύνατο να αλλάξει το παρελθόν. Μπορείτε να αλλάξετε το μέλλον. Εάν ο στόχος σας ορίζεται ως «δεν είναι πλέον», ο εγκέφαλός σας ακούει και εστιάζει στο παρελθόν πρόβλημα. Αντίθετα, εστιάστε σε αυτό που θέλετε να προχωρήσει.
  4. Με βάση πράγματα εκτός του ελέγχου σας – εάν ο στόχος σας βασίζεται στο ότι κάποιος άλλος κάνει κάτι ή κάτι άλλο συμβαίνει, τότε είστε σε κατάσταση αναμονής αντί να αναλάβετε δράση.
  5. Εξωτερικά κίνητρα – η αποφυγή μιας συνέπειας ή το να κάνεις κάτι για κάποιον άλλο έχει βραχυπρόθεσμη αξία.

Τρόποι που καθορίζουν τους στόχους υποστηρίζουν την επιτυχία:

  1. Θετική γλώσσα – χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα με αυτοπεποίθηση. Οι φράσεις που λειτουργούν περιλαμβάνουν: θέληση, δέσμευση, προγραμματισμός, σε καλό δρόμο, κίνηση προς, πράξη κ.λπ.
  2. Καθορίστε τι θέλετε – όταν σκέφτεστε τι δεν θέλετε, αναρωτηθείτε, αν δεν το θέλετε, τι θέλετε; Για παράδειγμα, αντί για άγχος, θέλετε να είστε ήρεμοι, χαλαροί ή με αυτοπεποίθηση. Αντί για μεγάλη διαδρομή, θέλετε μια διαδρομή 10–15 λεπτών. Αντί για ένα κακόβουλο αφεντικό, θέλετε ένα αφεντικό που εκτιμά και σέβεται. Αντί να χάσετε 50 κιλά, θέλετε να ζυγίσετε 150 κιλά. Να είστε ξεκάθαροι σε τι είναι προς το οποίο κινείστε.
  3. Επικεντρωθείτε στο μέλλον – οι στόχοι είναι επιθυμητά μελλοντικά αποτελέσματα. Αντί «να μην τρώτε πλέον επιδόρπιο κάθε βράδυ», «δίνετε την άδεια στον εαυτό σας να έχει επιδόρπιο μία φορά την εβδομάδα». Αντί «να μην κοιμάστε πλέον αργά» επιλέγετε να «σηκώνεστε στις 6:30 π.μ. από αύριο».
  4. Υπό τον έλεγχό σας – ελέγχετε ό,τι ελέγχετε, επομένως θέστε τους στόχους σας ανάλογα. Αντί να θέσετε έναν στόχο για το επάγγελμα που θα επιλέξει το παιδί σας, βάλτε έναν στόχο για το πώς θέλετε να υποστηρίξετε το παιδί σας να επιλέξει ένα επάγγελμα στο οποίο θα είναι ευτυχισμένο. Αντί να περιμένετε για μια προώθηση, βάλτε στόχο να αυξήσετε τις πιθανότητες να κερδίσετε την προώθηση με βάση συγκεκριμένες ενέργειες.
  5. Εσωτερικά κίνητρα – να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η επίτευξη ενός στόχου. Η ολοκλήρωση ενός έργου σας δίνει ικανοποίηση, ορατότητα, ευκαιρίες, ελευθερία κ.λπ. Εστιάστε στα οφέλη που θα βιώσετε με την επιτυχία σας.

Μια έξυπνη κίνηση για την υποστήριξη του καθορισμού στόχων που λειτουργούν μπορεί να είναι η συνεργασία με έναν προπονητή. Ένας προπονητής είναι ο συνεργάτης σας και θα σας κάνει τις ερωτήσεις για να διασφαλίσει ότι θα καθορίσετε τους στόχους σας αποτελεσματικά.

Schreibe einen Kommentar