Οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τον άνεμο σε δύναμη εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ανεμογεννήτριες, είμαστε σε θέση να παράγουμε πολλή ενέργεια.

Με απλά λόγια, «μια ανεμογεννήτρια είναι το αντίθετο του ανεμιστήρα. Αντί να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να παράγουν άνεμο, όπως ένας ανεμιστήρας, οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο άνεμος γυρίζει τα πτερύγια, τα οποία περιστρέφουν έναν άξονα, ο οποίος συνδέεται με μια γεννήτρια και παράγει ηλεκτρισμό». (Πηγή: Ανάπτυξη Αιολικής Ενέργειας)

Εδώ είναι 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την αιολική ενέργεια:

  1. Υπάρχουν έως και 8.000 διαφορετικά εξαρτήματα σε μια ανεμογεννήτρια. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)
  2. Το πτερύγιο μιας ανεμογεννήτριας έχει, κατά μέσο όρο, μήκος πάνω από 170 πόδια. Ένας μέσος πύργος τουρμπίνας είναι περίπου το ύψος του Αγάλματος της Ελευθερίας, πάνω από 270 πόδια. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)
  3. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να έχουν μόλις πέντε ή έως και 150 ανεμογεννήτριες. Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ διαθέτει περισσότερες από 4.800 ανεμογεννήτριες. Βρίσκεται στο Altamont Pass της Καλιφόρνια. (Πηγή: Alliant Energy Kids)
  4. Τα περισσότερα από τα κομμάτια και τα μέρη των αμερικανικών ανεμογεννητριών κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Υπάρχουν 500 εγκαταστάσεις παραγωγής που σχετίζονται με τον άνεμο σε 41 πολιτείες. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)
  5. Όταν μιλάμε για ανεμογεννήτριες, το μέγεθος έχει σημασία – όσο μεγαλύτερη είναι η ανεμογεννήτρια, τόσο περισσότερος άνεμος φτάνει και τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγει. (Πηγή: Alliant Energy Kids)
  6. Ο άνεμος είναι μια μορφή ηλιακής ενέργειας. «Οι άνεμοι προκαλούνται από την άνιση θέρμανση της ατμόσφαιρας από τον ήλιο, τις ανωμαλίες της επιφάνειας της γης και την περιστροφή της γης. Τα μοτίβα της ροής του ανέμου τροποποιούνται από το έδαφος της γης, τα υδάτινα σώματα και τη φυτική κάλυψη». (Πηγή: Ανάπτυξη Αιολικής Ενέργειας)
  7. Υπάρχει αιολική ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας σε 41 πολιτείες. Υπάρχει κατανεμημένος άνεμος εγκατεστημένος και στις 50 πολιτείες συν το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι η διανομή της αιολικής ενέργειας είναι ενέργεια που παράγεται για τοπική ή επιτόπια χρήση. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)
  8. Η αιολική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στις ΗΠΑ Στα τέλη του 2016, η αιολική ενέργεια παρήγαγε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 20 εκατομμύρια μέσες κατοικίες στην Αμερική. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)
  9. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1893 στο Σικάγο, υπήρχαν 15 εταιρείες ανεμόμυλων που παρουσίασαν τα σχέδια των ανεμογεννητριών τους. (Πηγή: Σ. Τμήμα Ενέργειας)

Υπάρχει ένας χάρτης αιολικών πόρων σε οικιστική κλίμακα που δείχνει πόσο ισχυροί άνεμοι είναι στην περιοχή σας. Τσέκαρέ το εδώ.