Χρησιμοποιώντας το παρελθόν για τη μελέτη του παρόντος, από τη Felisa A Smith – Deposits Mag

1
Χρησιμοποιώντας το παρελθόν για τη μελέτη του παρόντος, από τη Felisa A Smith – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η φράση αυτού του βιβλίου αναφέρει ότι «θα επηρεάσει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο οι παλαιοντολόγοι και οι κλιματολόγοι βλέπουν τη ζωή των αρχαίων θηλαστικών». Ωστόσο, επειδή δεν είμαι ούτε (επαγγελματίας) παλαιοντολόγος ούτε κλιματολόγος, αλλά το διάβασα με ενδιαφέρον, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστό. Όποιος έχει ενεργό ενδιαφέρον για το τι μας λένε οι αλληλεπιδράσεις των αρχαίων θηλαστικών και το περιβάλλον τους για το παρόν και το μέλλον, θα ενδιαφέρεται για αυτό το καλογραμμένο και συναρπαστικό βιβλίο.

Αρχικά, η επιστημονική παλαιοντολογία δεν αφορούσε ποτέ την οικολογία. Από την αρχή, αφορούσε πάντα τη μελέτη των απολιθωμάτων και την ανακατασκευή των εξελικτικών γενεών οργανισμών. Ωστόσο, ήταν ίσως συνάρτηση της δικής της επιτυχίας ότι, καθώς περισσότερα απολιθώματα βρέθηκαν και περιγράφονταν, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι ήταν δυνατή η ανακατασκευή περίτεχνων οικοσυστημάτων που αφορούσαν τα φυτά, τα ζώα και τη γεωλογία που ανακάλυπταν. Η επιστήμη της παλαιοοικολογίας αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντος τους σε γεωλογικά χρονικά διαστήματα έγινε νόμιμο και σημαντικό πεδίο μελέτης.

Η συγγραφέας, Felisa Smith, είναι κάτι σαν ειδικός στην παλαιοοικολογία, έχοντας συν-επιμέλεια Θεμέλια της Μακροοικολογίας: Κλασικές εργασίες με σχόλια. Σε αυτό το βιβλίο, εξετάζει γενικά τα εξαφανισμένα θηλαστικά σε ένα (παλαιο)οικολογικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας σαν τον James Hutton ότι το παρελθόν είναι το κλειδί για το παρόν. Ωστόσο, η διορατικότητά της είναι ότι τα θηλαστικά, τα οποία επιδεικνύουν διαφορετικές στρατηγικές ζωής και επομένως οικολογικά χαρακτηριστικά, είναι ιδανικά για να δει κανείς το αρχείο απολιθωμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο έχει γενικά έξι βασικούς τομείς ενδιαφέροντος.

  1. Ανασκοπεί την ιστορία, τις κύριες μορφές κυνηγιού απολιθωμάτων και τις θεμελιώδεις αρχές της παλαιοοικολογίας, συμπεριλαμβανομένης της στρωματογραφίας, της χρονολόγησης και της ταφωνίας.
  2. Συζητά τη σημασία του μεγέθους του σώματος των θηλαστικών, τον τρόπο εκτίμησης του μεγέθους και το μέγεθος και το σχήμα που αποκαλύπτουν για τους αρχαίους οργανισμούς. (Η Felisa είναι επίσης συνεκδότης του Μέγεθος Σώματος Ζώου: Σύνδεση Μοτίβου και Διαδικασιών σε Χώρο, Χρόνο και Ταξονομική Ομάδα.)
  3. Εξηγεί τη δομή, τη λειτουργία και τη χρησιμότητα διαφορετικών τύπων δοντιών θηλαστικών.
  4. Υπογραμμίζει άλλες σημαντικές μεθόδους και υποκατάστατα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη παλαιοοικολογία, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών ισοτόπων, του αρχαίου DNA και της ανάλυσης σωρών απολιθωμάτων κοπριάς (που φαίνεται πολύ πιο ευχάριστο από το να κοιτάξουμε τα σωζόμενα).
  5. Αξιολογεί μη παραδοσιακά απολιθώματα.
  6. Περιλαμβάνει πολλές περιπτωσιολογικές μελέτες που περιγράφουν πώς το αρχείο απολιθωμάτων ενημερώνει την επιστημονική συζήτηση για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Παρά τη συχνή χρήση γραφημάτων και εξισώσεων ως επεξηγηματικών εργαλείων, αυτή είναι μια εξαιρετική ανάγνωση, που παρουσιάζεται με μια ελαφριά πινελιά. Θα το συνιστούσα σε όποιον θέλει κάτι περισσότερο από μια δημοφιλή κριτική για τα νεκρά θηλαστικά. Ως εκ τούτου, αξίζει να αποκτήσετε ένα αντίγραφο.

Η Felisa Smith είναι καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. Είναι επίσης η συν-εκδότης του Μέγεθος Σώματος Ζώου: Σύνδεση Μοτίβου και Διαδικασιών σε Χώρο, Χρόνο και Ταξονομική Ομάδα και Θεμέλια της Μακροοικολογίας: Κλασικές εργασίες με σχόλια.

Mammalian Paleoecology: Using the Past to Study the Present, από Felisa A Smith, Johns Hopkins University Press (2021), 280 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN-13: 978-1421441405

Schreibe einen Kommentar