Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο πυκνώνει για να προστατεύσει το τοπίο του – Η ΒΡΩΜΙΑ

1
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο πυκνώνει για να προστατεύσει το τοπίο του – Η ΒΡΩΜΙΑ
Pepper Canyon West στο UC San Diego / Perkins & Will, ευγενική προσφορά UC San Diego

Όπως και άλλα κρατικά πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego) πρέπει να αναπτυχθεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ταχέως αυξανόμενου φοιτητικού σώματος. Το πανεπιστήμιο, μια καθορισμένη πανεπιστημιούπολη ανάπτυξης στο σύστημα UC, εκπαιδεύει επί του παρόντος 42.000 φοιτητές και σχεδιάζει να φιλοξενήσει χιλιάδες άλλους έως το 2030. Περίπου το 30 τοις εκατό της πανεπιστημιούπολης 1.150 στρεμμάτων είναι ένα ανοιχτό χώρο διατήρησης που περιλαμβάνει μια εύθραυστη παράκτια ζώνη. Για την προστασία των κρίσιμων οικοσυστημάτων και του πολιτιστικού χαρακτήρα της πανεπιστημιούπολης, οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες τοπίου υφαίνουν ανάπτυξη προσανατολισμένη στη διαμετακόμιση και αυξάνουν δραματικά την πυκνότητα σε βασικούς τομείς, με πύργους φοιτητικών κατοικιών έως και 23 ορόφων.

Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στην πανεπιστημιούπολη ως μέρος του Αμερικανική Ένωση Προγραμματισμού‚μικρό Εθνικό Συνέδριο Σχεδιασμούο Robert Clossin, διευθυντής σχεδιασμού και ο Todd Pitman, ASLA, αρχιτέκτονας τοπίου πανεπιστημιούπολης στο UC San Diego, εξήγησαν ότι οι πυκνές νέες «γειτονιές διαβίωσης και μάθησης» ήταν κεντρικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική εξισορρόπησης της ανάπτυξης και της διατήρησης της φύσης.

Σε μια πανεπιστημιούπολη όπου οι χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα ήταν σε μεγάλο βαθμό κρυμμένοι από το οπτικό πεδίο, αλλά εκατοντάδες βάσεις για ποδήλατα ήταν εμφανείς, είναι σαφές ότι οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες τοπίου προσπαθούν να ξεπεράσουν την εξάρτηση από τα οχήματα και σχεδιάζουν για ένα πιο πυκνό ελαφρύ σιδηρόδρομο, ποδήλατο – και μέλλον με επίκεντρο τα σκούτερ.

Μετά από πέντε χρόνια κατασκευής και δεκαετίες σχεδιασμού, το εκτεταμένο πανεπιστήμιο συνδέεται τώρα με το μεγαλύτερο Σαν Ντιέγκο μέσω δύο στάσεων τραμ. Στην πρώτη στάση της περιήγησής μας, ο σταθμός Central Campus Trolley, Clossin and Pitman, μαζί με τον Raeanon Hartigan, τον κύριο σχεδιαστή για την πανεπιστημιούπολη, μας πέρασαν από μια ζωντανή νέα «πόρτα» προς την πανεπιστημιούπολη, η οποία είναι τώρα υπό κατασκευή.

Μια νέα „μπροστινή πόρτα“ στο UC San Diego σε έναν σταθμό τραμ / Jared Green

Εκεί, αρχιτέκτονες τοπίου με το Γραφείο James Burnett (OJB) σχεδίασε ένα προσβάσιμο αστικό τοπίο που συνδυάζει ένα αμφιθέατρο που χωράει 3.000 Σχεδιασμός και Κτίριο Καινοτομίαςσχεδιασμένο από αρχιτέκτονες με EHDD, το οποίο θα χρησιμεύσει ως επιχειρηματικός κόμβος φέρνοντας σε επαφή φοιτητές και καθηγητές με κοινοτικούς εφευρέτες και εταιρείες.

Ένα μονοπάτι μήκους 750 ποδιών, ένα απτικό έργο τέχνης από την καλλιτέχνη Anne Hamilton, συνδυάζει περαιτέρω τη νέα εξέλιξη. «Αυτή είναι μια πραγματική ανάπτυξη που προσανατολίζεται στη διαμετακόμιση», είπε ο Bryan Macias, με έργα διαχείρισης κεφαλαίων στην πανεπιστημιούπολη.

Concordance από την Ann Hamilton στο UC San Diego / Jared Green

Δίπλα στον νέο σταθμό τρόλεϊ βρίσκεται Pepper Canyon West, το οποίο περιλαμβάνει δύο πύργους φοιτητικών κατοικιών 23 ορόφων που σχεδιάστηκαν από την Perkins & Will που σύντομα θα φιλοξενήσουν 1.300 φοιτητές (βλ. εικόνα στην κορυφή). Στη βάση των πύργων, που θα προσφέρουν λιανική πώληση, υπάρχει μια νέα λεκάνη διαχείρισης όμβριων υδάτων επίσης σχεδιασμένη από την OJB. «Το Γραφείο του Τζέιμς Μπέρνετ είναι πραγματικά η κόλλα μεταξύ των έργων», είπε ο Πίτμαν.

Καθώς περπατούσαμε στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης, ο Pitman είπε ότι το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την αξία της αρχιτεκτονικής τοπίου τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ηγέτες της πανεπιστημιούπολης συνειδητοποιούν ότι η εμπειρία πεζοπορίας και ποδηλασίας είναι κεντρικής σημασίας για ένα επιτυχημένο περιβάλλον μάθησης. «Πρόκειται για την εστίαση στην εμπειρία του χρήστη και τη σύνδεση του δημόσιου τομέα», είπε ο Pitman.

Σχάρες ποδηλάτων UC San Diego / Jared Green

Συνεργασία με την Stuart Collection Foundation, το UC San Diego έχει επίσης υφανθεί στη δημόσια τέχνη σε όλη την πανεπιστημιούπολη. Και αυτή η τέχνη δεν είναι απλώς καταρρακωμένη, αλλά ενσωματωμένη στο τοπίο και την αρχιτεκτονική. Μέσω του προγράμματος Stuart Collection, οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν το προβάδισμα στην εύρεση τοποθεσιών στην πανεπιστημιούπολη όπου η τέχνη τους ταιριάζει καλύτερα και στη συνέχεια δημιουργούν έργα ειδικά για τον ιστότοπο. Ένα τρίγωνο πάρκο που κάποτε ήταν ένας χώρος που περίσσεψε μεταξύ των κτιρίων, μετατράπηκε σε έναν γοητευτικό κοινοτικό χώρο. Ο καλλιτέχνης Tim Hawkinson συνεργάστηκε με Αρχιτέκτονες Τοπίου Spurlock για να δικτυώσετε την εντυπωσιακή του 180 τόνων Αρκούδα γλυπτική και δημιουργήστε ένα καταπράσινο πάρκο για να πλαισιώσετε το έργο.

Γλυπτό και πάρκο αρκούδας στο UC San Diego / Jared Green

Στο Franklin Antonio Hall, ένα συνεργατικό εργαστήριο έρευνας και μηχανικής, η ομάδα σχεδιασμού και σχεδιασμού της πανεπιστημιούπολης τόνισε τις προσπάθειές τους να εξισορροπήσουν την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων με την ανάγκη πύκνωσης. Το κτήριο προσφέρει θέα στο περιβάλλον καταφύγιο 300 στρεμμάτων.

Franklin Antonio Hall και Open Space Preserve, UC San Diego / Jared Green
Open Space Preserve, UC San Diego / Jared Green

Εδώ, η OJB έχτισε παγκάκια σε χαμηλούς τοίχους, αλλά αντί να βλέπουν στην αυλή γύρω από το κτίριο, είναι τοποθετημένα για να προσφέρουν θέα στο τραχύ τοπίο. Είναι μια από αυτές τις λεπτές, στοχαστικές πινελιές που υπογραμμίζουν την εμπειρία χρήστη που αναφέρθηκε ο Pitman.

Το τοπίο που περιβάλλει αμέσως το εργαστήριο, το οποίο περιλαμβάνει ευρείες λωρίδες πυροσβεστικών οχημάτων, είναι σχεδιασμένο να είναι ανθεκτικό στη φωτιά και να υποστηρίζει το παρακείμενο καταφύγιο. Εκτός από τη διαχείριση όλων των όμβριων υδάτων, το τοπίο περιλαμβάνει 100 τοις εκατό εγγενή φυτά, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το 30-50 τοις εκατό που συνήθως στοχεύει η πανεπιστημιούπολη στα έργα τους. «Ήταν πραγματικά δύσκολο να γίνει», είπε ο Pitman. «Περάσαμε τα όρια πολύ πιο μακριά και το κάναμε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό», πρόσθεσε ο Clossin.

Ένα μονοπάτι με στροφές με τη μορφή φιδιού δίπλα καλλιτέχνης Alexis Smith μας φέρνει μέσα από παράκτιους θάμνους στο Βιβλιοθήκη Geiselτο εμβληματικό κτήριο Brutalist που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα William Pereira το 1970.

Snake Path των Alexis Smith / Jared Green
Βιβλιοθήκη Geisel στο UC San Diego / Jared Green

Τα υπόγεια επίπεδα που προστέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αυξάνουν την πυκνότητα. Βαθιά σπήλαια και επιφανειακοί φεγγίτες, σχεδιασμένοι να μεταδίδουν το φως της ημέρας στις υπόγειες στοίβες, προσθέτουν βάθος στην πλατεία της βιβλιοθήκης.

Πλατεία βιβλιοθήκης γύρω από τη βιβλιοθήκη Geisel στο UC San Diego / Jared Green

Και αρχιτέκτονας τοπίου Βόλτα στη βιβλιοθήκη του Peter Walkerπου επίσης σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, καταλήγει στο χαμηλότερο επίπεδο της βιβλιοθήκης.

Περίπατος στη βιβλιοθήκη στο UC San Diego / Jared Green

Συνεχίζοντας το Ridge Walk, μια κεντρική ράχη στην πανεπιστημιούπολη που προσφέρει θέα στο Ο Θεός ήλιος γλυπτική από τον καλλιτέχνη Niki de Saint Phalle, η ποδηλατική υποδομή της πανεπιστημιούπολης γίνεται πιο εμφανής. Σχεδιασμένο με Spurlock Landscape Architects, το Ridge Walk είναι στην πραγματικότητα ένα συλλογή έργων τοπίου συμπεριλαμβανομένων πάρκων, πλατειών, μονοπατιών, συστημάτων άρδευσης και φωτισμού και ποδηλατοδρόμων που κοστίζουν 19 εκατομμύρια δολάρια, είπε ο Pitman. «Ήταν η μοναδική μεγαλύτερη επένδυση του πανεπιστημίου στην αρχιτεκτονική τοπίου». Για να διορθωθούν προηγουμένως μη ασφαλείς συνθήκες, το έργο διαχώρισε την κυκλοφορία ποδηλάτων και σκούτερ από τους πεζούς.

Ridge Walk στο UC San Diego / Jared Green
Ridge Walk παρακείμενος ποδηλατόδρομος στο UC San Diego / Jared Green
Ridge Walk παρακείμενος ποδηλατόδρομος στο UC San Diego / Jared Green

Το DNA της πανεπιστημιούπολης με δυνατότητα βάδισης και ποδηλασίας επέτρεψε στους σχεδιαστές και τους αρχιτέκτονες τοπίου να πυκνώσουν μέσω πρόσθετης ανάπτυξης μικτής χρήσης. Αυτό το μέλλον υλοποιείται στο North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood. Σχεδιασμένο από την HKS, την Safdie Rabines Architects και την OJB, το έργο προέκυψε από έναν σκληρό τρίμηνο διαγωνισμό σχεδιασμού-κατασκευής.

North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood at UC San Diego / Copyright © the Board of Regents of the University of California

Οι κλιμακωτοί φοιτητικοί χώροι κατοικιών, εκπαιδευτικών και εμπορικών καταστημάτων πλαισιώνουν μια κεντρική πλατεία και θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρέχοντας αυτή την εμπειρία εσωτερικού-εξωτερικού χώρου τόσο χαρακτηριστική της Νότιας Καλιφόρνια.

North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood at UC San Diego / Copyright © the Board of Regents of the University of California

Ο προσανατολισμός των κτιρίων και των ανοιχτών χώρων, συμπεριλαμβανομένων των πολυστρωματικών αναβαθμίδων, σχεδιάστηκαν σκόπιμα για να εκδημοκρατίσουν τις απόψεις του ωκεανού.

North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood at UC San Diego / Copyright © the Board of Regents of the University of California

«Το ηλιοβασίλεμα είναι μια γιορτή που πρέπει να δείτε από αυτά τα κτίρια», είπε ο αρχιτέκτονας Ρικάρντο Ραμπίνες. «Και οι φοιτητές πληρώνουν μόνο 14.000 δολάρια σε ετήσια δίδακτρα και 1.300 δολάρια το μήνα για ενοίκιο», είπε ο Κλόσιν. Πολύ καλή συμφωνία για τη La Jolla.

Ένα 10στρ Ridge Walk North Living and Learning Neighborhood είναι πλέον υπό ανάπτυξη, με κρεβάτια για 2.000 μαθητές, μαζί με α Θεατρική Περιοχή Ζωής και Μάθησης Γειτονιά, επίσης με 2.000 κλίνες για ένα προγραμματισμένο όγδοο κολέγιο. Αυτές οι γειτονιές αποτελούν μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου του πανεπιστημίου να στεγάσει το 65 τοις εκατό των φοιτητών του, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη οικιστική πανεπιστημιούπολη της χώρας.

Schreibe einen Kommentar