Τοπίο και Γεωλογία, του Tony Waltham – Deposits Mag

0
Τοπίο και Γεωλογία, του Tony Waltham – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το Crowood Press αναπτύσσει πραγματικά μια ωραία μικρή σειρά βιβλίων για το τοπίο και τη γεωλογία επιλεγμένων περιοχών των Βρετανικών Νήσων και η προσθήκη του Tony Waltham στη σειρά για την περιοχή Peak District αξίζει να διαβαστεί. Στην πραγματικότητα, διάβασα το Tony The Yorkshire Dales: Τοπίο και Γεωλογία και Ντόρσετ και Ανατολικό Ντέβον: Τοπίο και Γεωλογία από τον Malcolm Hart πριν από λίγο καιρό, και αυτό το νέο ακολουθεί την ίδια μορφή – όμορφες, έγχρωμες φωτογραφίες και διαγράμματα, ένα συναρπαστικό κεφάλαιο για καθεμία από τις σημαντικές γεωλογικές και γεωμορφολογικές πτυχές της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων και της βιομηχανίας) και ένας συγγραφέας που ξέρει τα πράγματά του και μπορεί να τα γράψει με εύκολο και έγκυρο ύφος.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε είτε να διαβάζετε από εξώφυλλο σε εξώφυλλο στην άνεση της δικής σας πολυθρόνας στις Home Counties είτε με τις μπότες και το kagool σας έτοιμα και σας περιμένουν να βγείτε έξω και να ζήσετε μόνοι σας το ένδοξο τοπίο.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για τη γεωλογία της περιοχής Peak – είναι ένα τόσο υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε και ήταν το πρώτο Εθνικό Πάρκο στην Αγγλία. Είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου μέρη και έχω περάσει πολλές μέρες με ευχαρίστηση αναζητώντας απολιθώματα εκεί ή περιφέρομαι σε ένα από τα πολλά σπήλαια έκθεσης, τα οποία καλύπτονται όλα στο βιβλίο.

Είναι γραμμένο έχοντας κατά νου τον γενικό αναγνώστη –τον περιπατητή και τον λάτρη της υπαίθρου– και εκθέτει μια συναρπαστική ιστορία αρχαίων ωκεανών, δέλτα, ορυκτοποίησης και τοπίων τούνδρας. Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, αυτοί σχημάτισαν τους βράχους που τώρα αποτελούν τις θεαματικές περιοχές της Λευκής και Σκοτεινής Κορυφής, οι οποίες ήταν όλες ξαπλωμένες στους πυθμένες των τροπικών θαλασσών και ποταμών και παραμορφώθηκαν από τεκτονικές πλάκες πριν διαμορφωθούν από ρυάκια, ποτάμια και (σε μικρότερο βαθμό) παγετώνες.

Για παράδειγμα, ο λευκός ασβεστόλιθος έχει το δικό του χαρακτηριστικό τοπίο πάνω από κρυφά συστήματα σπηλαίων. τότε γενιές μεταλλωρύχων και αγροτών τροποποίησαν και συνέβαλαν στα τοπία που βλέπουμε σήμερα. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που είναι σε μεγάλο βαθμό του συγγραφέα, ο γεωλόγος Tony Waltham αφηγείται αυτήν την αξιοσημείωτη ιστορία της περιοχής Peak District, εξηγώντας πώς τα τοπία του ασβεστολιθικού οροπεδίου, των χωματόδρομων και των κοιλάδων των ποταμών άρχισαν να φαίνονται όπως σήμερα. Περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για περιπάτους και μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε για να εκτιμήσετε τα καλύτερα από τις ομορφιές αυτού του Εθνικού Πάρκου.

Ο Tony Waltham είναι γεωλόγος που αποφοίτησε από το Imperial College του Λονδίνου και σπούδασε στα ορυχεία της Νορβηγίας για το διδακτορικό του. Στη συνέχεια ήταν λέκτορας πανεπιστημίου για πολλά χρόνια στο Nottingham, όπου δίδαξε μεταλλεία και πολιτικούς μηχανικούς και διεξήγαγε έρευνα για τη σταθερότητα του εδάφους και τους γεωκίνδυνους (βλ. Geomodels in Engineering Geology: An Introduction, συνυπογραμμένο με τον Peter Fookes και τον Geoff Pettifer). Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τη φωτογραφική μηχανή του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική συλλογή φωτογραφιών, πολλές από τις οποίες αντικατοπτρίζουν τα δικά του ενδιαφέροντα για τη γεωλογία και είναι τώρα διαθέσιμες για αγορά στο βιβλίο του World of Geology: Travels to Rocky Places, καθώς και σε αυτόν τον οδηγό Peak District. Βοήθησε επίσης να ολοκληρωθεί Derbyshire Blue John (2η έκδοση) αφού υποσχέθηκε να ετοιμάσει τη νέα έκδοση αυτού του οδηγού ως αποτέλεσμα του θανάτου του φίλου του και του συγγραφέα του, Trevor Ford.

The Peak District: Landscape and Geology, από τον Tony Waltham, The Crowood Press Ltd, Marlborough, Wiltshire (2021), 160 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN : 978-1785008740

Schreibe einen Kommentar