Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας στην προχωρημένη μάθηση;

1
Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας στην προχωρημένη μάθηση;

Εάν έχετε smartphone, το πιθανότερο είναι ότι ασχολείστε καθημερινά με την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας. Σύμφωνα με το ComCast, πάνω από τους μισούς χρήστες smartphone αξιοποιούν αυτήν την συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Από υπομνήματα ομιλίας σε κείμενο μέχρι Siri και Alexa, αυτό το ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει ένα συνηθισμένο εργαλείο στην καθημερινή μας ζωή. Επιτρέπει περισσότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και μηχανής, δίνοντας στους ανθρώπους την ελευθερία να μιλούν φυσικά και να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να μεταφράσουν την προφορική γλώσσα σε ψηφιοποιημένο κείμενο και να αναλύσουν την ομιλία για αναγνωρίσιμες εντολές. Μερικά από αυτά τα προϊόντα λειτουργούν σαν κέντρο επαφής λογισμικό ανάλυσης ομιλίαςεντοπίζοντας φράσεις κλειδιά που ενεργοποιούν τις επιθυμητές απαντήσεις.

Οι προηγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μια νέα γκάμα εφαρμογών: συσκευές εκπαιδευμένες να ανταποκρίνονται σε μια συγκεκριμένη φωνή και μαθαίνουν τις φράσεις και τους τρόπους ενός συγκεκριμένου χρήστη με την πάροδο του χρόνου. Με τον καιρό αυτό θα επιτρέψει την πραγματικά φυσική διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Ωστόσο, οι συνέπειες για τη μάθηση και την εκπαίδευση εξακολουθούν να διερευνώνται. Το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας σε κείμενο και φωνής είναι διαθέσιμο σε μαθητές με σωματικές αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές ανάγκες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η ασυνεπής εφαρμογή στα σχολεία και τα κολέγια μας έχει δώσει μια ελλιπή αίσθηση της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας.

Οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν ότι η παλίρροια μετατρέπεται με τη Microsoft και την Apple να ενσωματώνουν την αναγνώριση ομιλίας στις πρόσφατες ενημερώσεις τους. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους μαθητές με αναπηρίες έναν πιο κανονικοποιημένο και διακριτικό τρόπο πρόσβασης στους μαθησιακούς πόρους, αλλά έχει επίσης κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γενική προηγμένη εκπαίδευση.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας αλλάζει το παιχνίδι και βελτιώνει την προσβασιμότητα για μαθητές προχωρημένης μάθησης.

Εικόνα Δημιουργήθηκε από Writer

Ισοπέδωση του αγωνιστικού χώρου

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της τεχνολογίας αναγνώρισης ομιλίας είναι η δυνατότητά της να κάνει τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα προσβάσιμη για όσους είχαν προηγουμένως αντιμετωπίσει δυσκολία στην ενασχόληση με δακτυλογραφημένο ή γραπτό κείμενο.

Για παράδειγμα, τα άτομα με δυσλεξία ή δυσγραφία συχνά βιώνουν απογοήτευση με τη λήψη σημειώσεων ή τη δακτυλογράφηση γραπτής εργασίας. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυτοί οι μαθητές ενδέχεται να πέσουν στο περιθώριο και να απορριφθούν ως ακαδημαϊκά ανίκανοι ως αποτέλεσμα των αγώνων τους με τη συγγραφή.

Με τις εφαρμογές φωνής σε κείμενο στο πλευρό τους, ωστόσο, αυτοί οι μαθητές μπορούν γρήγορα και φυσικά να αφοσιώσουν τις σκέψεις τους στη γραφή, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που τους προκαλούν δυσκολία. Ομοίως, οι μαθητές με προβλήματα όρασης μπορούν να υπαγορεύουν τις σκέψεις τους απευθείας στις συσκευές τους, εξοικονομώντας χρόνο και αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση.

Χάρη στην ισχυρή μηχανική εκμάθηση, ορισμένα εργαλεία αναγνώρισης ομιλίας μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να κατανοούν και να μεταφράζουν τις αποχρώσεις συγκεκριμένων φωνών με την πάροδο του χρόνου. Τέτοια εργαλεία είναι ανεκτίμητα παθολογία της ομιλίαςόπου οι μαθητές ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε συμβατικές εφαρμογές αναγνώρισης φωνής λόγω δυσκολιών στην ομιλία ή στην αναγγελία.

Όσοι έχουν διαταραχές κινητικών δεξιοτήτων, μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες σωματικές αναπηρίες ή ακόμα και επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, θα διαπιστώσουν επίσης ότι η αναγνώριση ομιλίας αυξάνει την παραγωγή γραφής και ενισχύει την ανεξάρτητη μάθηση.

Καθημερινή Εφαρμογή

Τα οφέλη της αναγνώρισης ομιλίας και της ομιλίας σε κείμενο μπορούν να ωφελήσουν τους μαθητές τόσο εντός όσο και εκτός της τάξης. Καθιστούν τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα tablet προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες που διαφορετικά θα καθιστούσαν αυτές τις συσκευές εκτός ορίων. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους σπουδές ολιστικά.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα smartphone διαθέτουν πλέον έναν βοηθό που ενεργοποιείται με φωνή, όπως το Siri της Apple. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια επιχείρηση τηλεφωνητήςβοηθώντας τους χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις, να προσθέτουν άτομα στις επαφές τους, να ορίζουν ειδοποιήσεις ή συμβάντα ημερολογίου και να κρατούν σημειώσεις για συνομιλίες – όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουν ένα κουμπί.

Οι εξελίξεις ομιλίας σε κείμενο έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στον κλάδο εξυπηρέτησης πελατών, ειδικά τηλεφωνικά κέντρα για μικρές επιχειρήσεις. Η αναγνώριση φωνής επιτρέπει στους πελάτες να διασυνδέονται με bots και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται γρήγορα και εύκολα.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να πάρουν στοιχεία από τον επιχειρηματικό κόσμο δημιουργώντας καταλόγους ή βιβλιοθήκες πόρων με παρόμοια σημεία πρόσβασης που βασίζονται στη φωνή. Αυτό θα επιτρέψει σε χρήστες όλων των ικανοτήτων να εξερευνήσουν πληροφορίες σχετικές με τα μαθήματά τους εκφωνώντας απλές εντολές σε ένα σύστημα που ενεργοποιείται με φωνή.

Εικόνα Δημιουργήθηκε από Writer

Χρήσεις στην τάξη

Αυτά τα οφέλη πολλαπλασιάζονται μόνο όταν εισάγονται σε ένα περιβάλλον τάξης, προσφέροντας βελτιωμένη πρόσβαση στα μαθήματα τόσο στο κολέγιο όσο και ως μέρος του γρήγορη εκμάθηση στον εργασιακό χώρο. Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής καταργεί τα φυσικά εμπόδια στη γραφή και στους υπολογιστές, καθιστώντας τα προηγουμένως απρόσιτα μαθήματα φιλικά σε όλους τους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, τα εργαλεία ομιλίας σε κείμενο μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη γραφή και την ορθογραφία. Παρακολουθώντας τις λέξεις που υπαγορεύουν να εμφανίζονται στην οθόνη, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν μια φυσική εκτίμηση της σχέσης μεταξύ φωνημάτων και ορθογραφικών προτύπων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους προχωρημένους μαθητές να αυξήσουν τον αλφαβητισμό τους ακόμη και όταν ασχολούνται με πιο σύνθετα θέματα.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να ενισχύσει την ευρύτερη ικανότητα γραφής, ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη δέσμευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Οι ενήλικες συγγραφείς με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως επιλέγουν να παραλείπουν λέξεις ή συναισθήματα εάν δεν είναι σίγουροι για τη σωστή ορθογραφία της γραμματικής, με αποτέλεσμα σύντομη, επιφανειακά κομμάτια γραφής που δεν αντικατοπτρίζουν τις ικανότητες ή τις διαδικασίες σκέψης του μαθητή.

Αφήνοντας τη διόρθωση της ορθογραφίας στην τεχνολογία φωνής σε κείμενο και στον επεξεργαστή κειμένου, οι μαθητές μπορούν να στρέψουν το μυαλό τους στο πιο ωφέλιμο έργο της έκφρασης των σκέψεών τους, χωρίς να ανησυχούν για τις τεχνικές πτυχές της τοποθέτησης ιδεών στο χαρτί. Χρησιμοποιώντας τη λεκτική εισαγωγή, θα βρουν τον εαυτό τους σε θέση να χρησιμοποιούν πιο περίπλοκο λεξιλόγιο και δομή προτάσεων.

Ιδιαίτερα δεδομένου του σημασία της εκπαίδευσης STEM Για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας, αυτή η ενθάρρυνση για ενασχόληση με σύνθετα θέματα μπορεί να έχει δια βίου επίδραση στους μαθητές.

Αυτή η επαναπροτεραιοποίηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος στους μαθητές, επιτρέποντάς τους να γράφουν χωρίς να ανησυχούν για ορθογραφικά λάθη ή επεξεργασία. Ενώ οι προχωρημένοι μαθητές συχνά φοβούνται την κρίση του γραπτού τους, η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας αφαιρεί τις οπτικές και τεχνικές πτυχές της γραφής που ντρέπονται τόσο πολύ, κάνοντας τη μάθηση στην τάξη μια πιο ήρεμη και υποστηρικτική εμπειρία.

Όλες αυτές οι πτυχές συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πιο σίγουρους και ανεξάρτητους μαθητές, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα με τους δικούς τους όρους χωρίς να ζητήσουν βοήθεια ή να εμπλέξουν έναν βοηθό μαθητή. Στην πραγματικότητα, ένας οργανισμός διαπίστωσε ότι οι μαθητές οι βαθμοί βελτιώθηκαν κατά 17% όταν χρησιμοποιούν το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας τους.

Εικόνα Δημιουργήθηκε από Writer

Πώς να ενισχύσετε την επιτυχία των μαθητών με την τεχνολογία ομιλίας

Η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά θετικών αποτελεσμάτων για μικτή μάθηση, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί στον μεμονωμένο μαθητή. Εάν σκέφτεστε να εισαγάγετε την τεχνολογία φωνής σε κείμενο σε ένα ταξίδι μάθησης, αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές και επιλέξτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Επενδύστε σε έναν υπολογιστή με μικρόφωνο και κάρτα ήχου υψηλής ποιότητας για να μειώσετε την πιθανότητα εσφαλμένης μεταγραφής. Πολλοί προγραμματιστές λογισμικού αναγνώρισης ομιλίας έχουν τις δικές τους συστάσεις για μικρόφωνα που ενσωματώνονται καλά με τα προγράμματά τους.

Είτε αναζητάτε τεχνολογία ομιλίας για να βοηθήσετε τη δική σας μάθηση είτε βοηθώντας έναν μαθητή ή συνάδελφο, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τεχνολογία φωνής σε κείμενο σε συνδυασμό με προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του γραμματισμού των ενηλίκων. Το λογισμικό που περιλαμβάνει λειτουργίες ανάγνωσης ή μετατροπής κειμένου σε ομιλία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας ανάγνωσης και της κατανόησης με την πάροδο του χρόνου.

Προκλήσεις για την εφαρμογή

Η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας έχει δυναμώσει τα τελευταία χρόνια και γίνεται ραγδαία αποδεκτή ως μέρος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωσή του στην προηγμένη μάθηση.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικειωθείτε με τη χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα εάν εκπαιδεύετε λογισμικό ώστε να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα μοτίβα φωνής και ομιλίας σας. Σε αυτήν την ενδιάμεση περίοδο, οι λανθασμένες μεταγραφές θα είναι πιο συχνές και η απογοήτευση θα μπορούσε να οδηγήσει τους μαθητές να εγκαταλείψουν το εργαλείο πριν τα οφέλη γίνουν απτά.

Ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν σε μεγαλύτερες κολλητικότητα εφαρμογής για εφαρμογές τεχνολογίας ομιλίας, όσοι την ακολουθούν μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ομιλία για να γράψει είναι αρκετά διαφορετική από τον συνομιλητικό διάλογο. Θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε να μιλάτε αργά και αρκετά καθαρά για να δημιουργήσετε ποιοτική γραπτή εργασία, ειδικά όταν κάνετε καταιγισμό ιδεών ή κρατώντας σημειώσεις.

Το άλλο σημαντικό εμπόδιο στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας είναι το κόστος του απαιτούμενου εξοπλισμού. Ενώ ένας περιστασιακός χρήστης ομιλίας σε κείμενο μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του για να κρατά σημειώσεις, οι εκπαιδευόμενοι με συγκεκριμένη υποστηρικτική τεχνολογία θα χρειαστούν άφθονο χώρο στον σκληρό δίσκο για να φιλοξενήσουν το απαιτούμενο μεμονωμένο αρχείο διακομιστή.

Ευτυχώς, οι διακομιστές cloud μπορούν να έρθουν στη διάσωση εδώ, επιτρέποντας στους μαθητές να έχουν πρόσβαση στις ίδιες εξατομικευμένες τράπεζες μνήμης από τους υπολογιστές τους στο σπίτι και από δανεισμένες συσκευές στο σχολείο, στο κολέγιο ή στο χώρο εργασίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμα βελτίωση της τεχνολογικής προσβασιμότητας σε περιοχές χωρίς ειδική χρηματοδότηση για μαθησιακές δυσκολίες. Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, η απόκτηση χρηματοδότησης είναι μια περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλές αξιολογήσεις των μαθησιακών αναγκών των μαθητών πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο επιχορήγησης. Οι προχωρημένοι μαθητές συχνά πρέπει να πληρώσουν το δικό τους τρόπο με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες.

Ευτυχώς, η ενσωμάτωση των τεχνολογιών φωνής καθιστά ευκολότερη από ποτέ την εύρεση ενός προσιτού συνδυασμού λογισμικού και υλικού, με προγράμματα φωνής σε κείμενο και βοηθούς που λειτουργούν με φωνή που διατίθενται πλέον στάνταρ σε πολλούς υπολογιστές και tablet.

Εικόνα Δημιουργήθηκε από Writer

συμπέρασμα

Είτε ακόμα ρωτάς“τι είναι η ανάλυση ομιλίας;“ ή έχετε ήδη πειραματιστεί με τεχνολογίες φωνής σε ομιλία, είναι πιθανό να συναντήσετε την αναγνώριση ομιλίας όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Καθώς διαφορετικές βιομηχανίες υιοθετούν την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής στις διαδικασίες ροής εργασίας τους, οι χρήστες υποστηρικτικών τεχνολογιών βρίσκουν τον εαυτό τους λιγότερο στιγματισμένο και πιο σίγουρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για μαθητές με αναπηρίες έχουν εξορθολογιστεί σε κύρια συστήματα, και βασίζονται σε αυτά τόσο από μαθητές με μικρότερη ικανότητα όσο και από νευροτυπικούς μαθητές.

Η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει και να βρίσκει νέες εφαρμογές, από εργαλεία εκμάθησης έως αυτοματοποιημένους χειριστές. Είναι η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας το μέλλον της διασύνδεσης με μηχανές; Κάποιοι ηγέτες του κλάδου σίγουρα το πιστεύουν – αλλά το πιο σημαντικό, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους διαφορετικών ικανοτήτων να διασυνδεθούν μεταξύ τους.

Schreibe einen Kommentar