Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το φθινόπωρο – RecycleNation

1
Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το φθινόπωρο – RecycleNation

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, ήρθε η ώρα να αφήσετε τα φανελάκια και τις σαγιονάρες σας και να αναδείξετε άνετα πουλόβερ και κασκόλ. Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών ξεχνούν να κάνουν καθώς το καλοκαίρι αρχίζει να μετατρέπεται στο φθινόπωρο—να κάνουν ενεργειακά αποδοτικές αναβαθμίσεις στο σπίτι! Οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σας θα αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, επομένως η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει επίσης να προσαρμοστεί. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια το φθινόπωρο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας.

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αρχίζουν να κυμαίνονται, πρέπει να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας στο εσωτερικό. Αυτό όχι μόνο διατηρεί το σπίτι σας άνετο, αλλά σας βοηθά επίσης να μειώσετε την ενέργεια που χρησιμοποιείτε για να το κάνετε. Συνιστάται να κατεβάσετε τον θερμοστάτη στους 68 βαθμούς ενώ βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου. Εάν σκοπεύετε να φύγετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα τον θερμοστάτη για να μην ανάβει το σύστημα θέρμανσης και ψύξης τόσο συχνά.

Χρησιμοποιήστε το τζάκι με σύνεση.

Σας αρέσει να κουλουριάζεστε δίπλα στο τζάκι κατά τη δροσερή, φθινοπωρινή περίοδο; Δεν υπάρχει τίποτα κακό να εκμεταλλευτείτε το τζάκι στο σπίτι σας, αρκεί να το χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά. Πριν ξεκινήσει η φθινοπωρινή περίοδος, καθαρίστε καλά το τζάκι σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο οικολογικά κούτσουρα στο τζάκι σας. Αυτοί οι κορμοί απελευθερώνουν περίπου 75% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από άλλους τύπους κορμών τζακιού, επομένως είναι μια πιο πράσινη επιλογή. Όταν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, φροντίστε να κλείσετε το αμορτισέρ για να μην διαφεύγει η θερμότητα από το σπίτι σας. Τέλος, θυμηθείτε να επιλέξετε είτε το σύστημα θέρμανσης είτε το τζάκι. Το να τρέχετε και τα δύο ταυτόχρονα είναι μεγάλη σπατάλη ενέργειας, γι‘ αυτό μένετε σε μία πηγή θέρμανσης τη φορά.

Ανοίξτε τις κουρτίνες.

Το καλοκαίρι, συνιστάται να κρατάτε τις κουρτίνες κλειστές, ώστε να εμποδίσετε τη θερμότητα του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας. Όμως, τώρα που αλλάζουν οι εποχές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας. Ανοίξτε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε η εξωτερική θερμότητα να μπει στο σπίτι σας και να προσφέρει ζεστασιά. Το βράδυ, οι θερμοκρασίες έξω θα αρχίσουν να πέφτουν, οπότε κλείστε ξανά τις κουρτίνες για να μην διαφύγει η θερμότητα του εσωτερικού χώρου.

Ενεργοποιήστε τους ανεμιστήρες οροφής.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο να χρησιμοποιείτε περισσότερο τους ανεμιστήρες οροφής καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ανεμιστήρες οροφής θα πρέπει να λειτουργούν αριστερόστροφα για να σας δροσίζουν. Αλλά καθώς αλλάζουν οι εποχές, αντιστρέψτε την κατεύθυνση του ανεμιστήρα και θα τραβήξει τον δροσερό αέρα από το έδαφος ενώ θα σπρώχνει τον ζεστό αέρα κοντά στην οροφή προς τα κάτω. Για να κάνετε αυτήν την αλλαγή, απλώς απενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα και αναζητήστε έναν διακόπτη κατεύθυνσης κοντά στον κινητήρα του ανεμιστήρα. Γυρίστε τον διακόπτη και ανοίξτε ξανά τον ανεμιστήρα για να βεβαιωθείτε ότι τα πτερύγια κινούνται τώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αγοράστε έναν υγραντήρα.

Ο αέρας τείνει να στεγνώνει όταν κυλάει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, επομένως ένας υγραντήρας είναι μια σοφή επένδυση για το σπίτι. Ο υγρός αέρας αισθάνεται πιο ζεστός και έχει την ικανότητα να διατηρεί τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε αν κάνετε τον αέρα μέσα στο σπίτι σας πιο υγρό, δεν θα χρειαστεί να βασίζεστε τόσο πολύ στο σύστημα θέρμανσης.

Φορέστε άνετα ρούχα.

Αντί να ανεβάζετε τη ζέστη στο σπίτι σας, δοκιμάστε να φοράτε άνετες πιτζάμες και ασαφείς κάλτσες για να ζεσταθείτε. Δεν χρειάζεται να φορέσετε κουβέρτες και φουσκωτά παλτό, αλλά κάνοντας μικρές προσαρμογές στον τρόπο που ντύνεστε μέσα στο σπίτι μπορεί να μειώσετε την ανάγκη να ανάψετε τη θερμότητα και επομένως να μειώσετε τη χρήση ενέργειας.

Κάντε λίγο φθινοπωρινό καθάρισμα.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να αρχίσετε να τακτοποιείτε το σπίτι — γιατί να μην ξεκινήσετε το φθινόπωρο; Υπάρχουν δύο συσκευές που πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά για να αποτρέψετε τη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι σας. Αρχικά, κοιτάξτε το φίλτρο χνούδι του στεγνωτηρίου και καθαρίστε τυχόν χνούδια που έχουν συσσωρευτεί πάνω του από την τελευταία φορά που ελέγξατε. Όσο περισσότερο χνούδι στο φίλτρο, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιήσει το στεγνωτήριο για να στεγνώσει τα ρούχα σας. Καθαρίστε το και διατηρήστε το καθαρό κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας. Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο πίσω μέρος του ψυγείου σας και εντοπίστε τα πηνία. Αυτά τα πηνία κρατούν τη θερμότητα μακριά από τον συμπιεστή, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία του ψυγείου. Αλλά, αν είναι γεμάτα σκόνη και σκουπίδια, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κρατήστε τη σκόνη και τα υπολείμματα μακριά από τα πηνία, ώστε το ψυγείο σας να λειτουργεί σωστά χωρίς να σπαταλάτε ενέργεια.

Το να ζεις έναν ενεργειακά αποδοτικό τρόπο ζωής στις διάφορες εποχές απαιτεί λίγη δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο!

Schreibe einen Kommentar