Πώς υπολογίζετε την καθαρή σας αξία;

3

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει συνδέσμους για τους οποίους ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση εάν κάνετε κλικ, χωρίς κόστος για εσάς.

Το ταξίδι προς την οικονομική ανεξαρτησία είναι ένα από τα πιο απελευθερωτικά που θα κάνετε ποτέ. Μπορεί να αισθάνεστε σαν μαραθώνιος για να φτάσετε εκεί, αλλά η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Όταν επιδιώκετε την οικονομική ελευθερία, θα πρέπει να υπολογίσετε την καθαρή σας αξία. Η καθαρή σας αξία είναι ένας μαγικός αριθμός που σας λέει πόσο μακριά είστε στο οικονομικό σας ταξίδι προς την ανεξαρτησία.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την καθαρή μου αξία;

Ουσιαστικά, η καθαρή σας αξία είναι όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία μείον όλες τις υποχρεώσεις σας. Μπορείτε να υπολογίσετε την καθαρή σας αξία με διάφορους τρόπους: με χαρτί, υπολογιστικό φύλλο ή εφαρμογή. Υπάρχει επίσης ένα υπολογιστής καθαρής αξίας που μπορεί να σε βοηθήσει επίσης.

Εάν ακολουθείτε τη διαδρομή χαρτιού, σημειώστε όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία. Σκεφτείτε τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης, τους λογαριασμούς μεσιτείας, τα ταμιευτήρια και τυχόν μετρητά που έχετε σκουπίσει γύρω από το διαμέρισμά σας. Προσθέστε τα. Στη συνέχεια, σημειώστε όλες τις υποχρεώσεις σας. Το χρέος της πιστωτικής σας κάρτας, το φοιτητικό δάνειο, το δάνειο αυτοκινήτου και τα προσωπικά σας δάνεια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Προσθέστε τα ξεχωριστά από τα στοιχεία σας. Μόλις λάβετε τα ποσά σας, αφαιρέστε τις υποχρεώσεις σας από τα περιουσιακά σας στοιχεία. Και να το έχετε: την καθαρή σας αξία.

Προσωπικά προτιμώ τη μέθοδο υπολογιστικού φύλλου. Κάνω μια στήλη για όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία και μια άλλη για όλες τις υποχρεώσεις μου. Χρησιμοποιώ έναν τύπο για να κάνω όλα τα μαθηματικά μου, που με εμποδίζει να κάνω λάθη. Μόλις προσθέσω τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις μου, αφαιρώ τις υποχρεώσεις μου από τα περιουσιακά μου στοιχεία για να δω την καθαρή μου αξία. Καθώς εξοφλώ τα δάνειά μου, ενημερώνω αυτό το φύλλο και βλέπω τον νέο μου αριθμό.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή προσωπικής χρηματοδότησης για να παρακολουθείτε την καθαρή σας αξία. Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος. Συνδέστε όλες τις τραπεζικές σας πληροφορίες, όπως τον λογαριασμό όψεως, τον λογαριασμό ταμιευτηρίου και τις συνδέσεις πιστωτικών καρτών. Στη συνέχεια, η εφαρμογή διατηρεί ενημερωμένα αρχεία της καθαρής σας αξίας. Εφαρμογές όπως το Mint και το Personal Capital είναι εξαιρετικές επειδή παρακολουθούν την καθαρή σας αξία με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί είναι χρήσιμος ο υπολογισμός της καθαρής σας αξίας

Η καθαρή σας αξία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε την κατάσταση των οικονομικών σας. Όταν το υπολογίσετε, θα έχετε μια ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή. Μπορείτε να το συγκρίνετε με το σημείο που θέλετε να είστε. Εάν η καθαρή σας αξία είναι υψηλή, θα είστε σε θέση να πείτε στον εαυτό σας ότι είστε κοντά στην οικονομική ανεξαρτησία. Εάν η καθαρή σας θέση είναι χαμηλή (ή ακόμα και αρνητική), θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα έξυπνο σχέδιο για να αυξήσετε την καθαρή σας αξία.

Γενικά, θα έχετε μια σταθερή οικονομική εικόνα.

Ο υπολογισμός της καθαρής σας αξίας σας βοηθά να θέσετε οικονομικούς στόχους

Πριν υπολογίσετε την καθαρή σας αξία, ίσως έχετε μια γενική ιδέα για την κατάσταση των χρημάτων σας. Η καθαρή σας αξία σας δίνει μια ακριβή εικόνα της οικονομικής σας κατάστασης.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε 3.000 $ σε χρέος πιστωτικής κάρτας και 2.000 $ σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να νομίζετε ότι τα πάτε καλά λόγω του πόσο σκληρά έχετε εξοικονομήσει για το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας. Αλλά εξακολουθείτε να έχετε αρνητική καθαρή θέση λόγω αυτού του χρέους πιστωτικής κάρτας. Ο επόμενος στόχος σας μπορεί να είναι να αποκλείσετε αυτές τις υποχρεώσεις.

Τι να κάνετε εάν έχετε αρνητική καθαρή αξία

Το να ανακαλύψετε ότι έχετε αρνητική καθαρή αξία μπορεί να είναι εκφοβιστικό. Αλλά αν έχετε αρνητική καθαρή αξία, δεν είστε μόνοι. Όταν άρχισα για πρώτη φορά να παρακολουθώ την καθαρή μου αξία, ήταν αρνητική. Αντί να αποθαρρύνεστε, χρησιμοποιήστε το ως έκκληση για δράση για να εργαστείτε για την εξόφληση του χρέους σας.

Εκτός από το να σας προσφέρει μια θετική καθαρή θέση, η εξόφληση του χρέους σας θα αυξήσει το πιστωτικό σας σκορ και θα σας βάλει σε έναν καλύτερο δρόμο για οικονομική ανεξαρτησία.

Πώς αυξάνεται η προσωπική σας καθαρή αξία

Αν και δεν θα πρέπει ποτέ να συγκρίνετε το οικονομικό σας ταξίδι με οποιονδήποτε άλλο, μπορεί να είναι χρήσιμο να δείτε πώς η προσωπική σας καθαρή αξία στοιβάζεται σε άτομα της ηλικίας σας. Αυτό κάνει δύο πράγματα: Βοηθά στην εξομάλυνση της καθαρής σας αξίας για την ηλικία σας και μπορεί να σας δείξει εάν έχετε κάποια οικονομική κάλυψη να παίξετε.

Σύμφωνα με Ο ετερόκλητος ανόητοςεδώ είναι η διάμεση καθαρή αξία σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες βάσει έρευνας από το 2019.

Μέση καθαρή θέση κατά ηλικία (2019)

Κάτω από 35 $14.000
35-44 91.110 $
45-54 $168.800
55-64 213.150 $
65-74 266.070 $
75 και άνω 254.900 $
Πηγή: The Motley Fool

Εάν μόλις ξεκινήσατε να εργάζεστε προς την οικονομική ανεξαρτησία, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να σας σοκάρουν. Είναι δύσκολο να φανταστείς περισσότερα από 100.000 $ στον τραπεζικό σου λογαριασμό όταν μετά βίας μπορείς να κάνεις τις ελάχιστες πληρωμές για το χρέος της πιστωτικής σου κάρτας ή του φοιτητικού δανείου.

Αντί να αφήσετε αυτούς τους αριθμούς να σας εκφοβίσουν, αφήστε τους να σας ενθαρρύνουν. Άλλα άτομα στην ηλικία σας έχουν συγκεντρώσει πλούτη, έτσι μπορείτε και εσείς.

Πώς να αυξήσετε την καθαρή σας αξία

Εάν η καθαρή σας αξία δεν είναι αυτή που θέλετε, χρειάζεστε ένα σχέδιο για να αυξήσετε την καθαρή σας αξία.

Εξοφλήστε το χρέος σας

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να αυξήσετε την καθαρή σας αξία είναι να εξοφλήσετε οποιοδήποτε χρέος. Καταγράψτε όλα τα χρέη σας και αποφασίστε ποια να αντιμετωπίσετε πρώτα. Φροντίστε να αναφέρετε το χρέος της πιστωτικής σας κάρτας, το δάνειο αυτοκινήτου και το φοιτητικό δάνειο. Προσωπικά μου αρέσει να αντιμετωπίζω το μικρότερο χρέος και να πηγαίνω στο μεγαλύτερο χρέος μόλις εξοφληθεί το μικρότερο. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται χιονόμπαλα χρέους.

Μια άλλη μέθοδος είναι η εξόφληση του χρέους με το υψηλότερο επιτόκιο και στη συνέχεια η μετάβαση στο επόμενο υψηλότερο επιτόκιο. Αυτό ονομάζεται μέθοδος χιονοστιβάδας χρέους.

Και οι δύο μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να ξεχρεώσετε. Αλλά βασίζονται στο ότι θα παραμείνετε δεσμευμένοι στην εξόφληση του χρέους και στη μη συγκέντρωση νέου χρέους.

Όταν παλεύω να παραμείνω παρακινημένος, θυμάμαι ότι τα χρήματα που βάζω για το χρέος μου αυξάνουν την καθαρή μου αξία.

Μάθε περισσότερα:

Ξεκινήστε να επενδύετε τα χρήματά σας

Η επένδυση είναι ένας τρόπος για να εκτινάξετε την καθαρή σας αξία στα ύψη, επειδή επιτρέπει στα χρήματά σας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα πάνω από αυτήν. Και δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με έναν τόνο χρημάτων για να επενδύσετε. Ακόμη και 100 $ το μήνα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Συνιστώ πάντα να επενδύετε πρώτα σε έναν λογαριασμό συνταξιοδότησης που χρηματοδοτείται από την εργασία και στη συνέχεια σε έναν λογαριασμό μεσιτείας. Οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης έχουν φορολογικό πλεονέκτημα και μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να κερδίσετε περισσότερα.

Ξεκινήστε ένα Side Hustle

Εάν χρειάζεστε επιπλέον χρήματα για να εξοφλήσετε το χρέος ή να επενδύσετε, το να ξεκινήσετε μια παράπλευρη φασαρία μπορεί να φέρει μερικές εκατοντάδες κάθε μήνα για να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια παράπλευρη φασαρία σχεδόν από οτιδήποτε: ανεξάρτητο γράψιμο, παράδοση για το UberEats, καθιστικό σκύλων κ.λπ. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από αυτό, πιθανότατα μπορείτε.

Οι πλευρικές φασαρίες είναι υπέροχες γιατί είναι επιπλέον χρήματα για να βάλετε για τους στόχους σας. Δεν βασίζεστε σε αυτά τα χρήματα για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας και μπορείτε να τα βάλετε όλα για να αυξήσετε την καθαρή σας αξία. Με την πάροδο του χρόνου, τα εκατό περίπου δολάρια το μήνα που βάζετε για την καθαρή σας αξία θα κάνουν τεράστια διαφορά, ειδικά εάν εξοφλείτε το χρέος ή επενδύετε τα χρήματα.

Η κατώτατη γραμμή

Η καθαρή σας αξία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επίτευξη οικονομικής ελευθερίας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μέτρο παρακολούθησης για να διασφαλίσετε ότι βρίσκεστε στο σωστό μονοπάτι ή ως σημείο εκκίνησης για να αναπτυχθείτε. Με την πάροδο του χρόνου, η παρακολούθηση της καθαρής θέσης σας θα σας δείξει πόσο αφοσιωμένοι είστε στην οικονομική σας υγεία.

Schreibe einen Kommentar