Πώς να στεγνώσετε τα βότανα (+ Συμβουλές συγκομιδής βοτάνων!)

0
Πώς να στεγνώσετε τα βότανα (+ Συμβουλές συγκομιδής βοτάνων!)

Έχετε περισσότερα βότανα από όσα ξέρετε τι να κάνετε; Καταρχήν συγχαρητήρια σε εσάς και τον πράσινο αντίχειρά σας! Αλλά τώρα, ας εξερευνήσουμε πώς να συλλέξετε σωστά αυτά τα βότανα για την απόλυτη γεύση τους και πώς να αποξηράνετε τα βότανα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τους καρπούς του κόπου σας ακόμα και όταν το κρύο έχει έρθει και τα φρέσκα βότανα έχουν φύγει.

Πολλά βότανα σε γλάστρες

Με τα χρόνια, ο κήπος μου με τα βότανα έγινε όλο και μεγαλύτερος. Καλλιεργώ βότανα για να προσθέσω στις συνταγές μου αλλά και για να προσθέσω στις συνταγές μου με βότανα και φαρμακευτικά προϊόντα. Από τα φύλλα μέχρι τα λουλούδια, πολλά βότανα έχουν απίστευτα οφέλη που μπορείτε να αξιοποιήσετε απευθείας από τον κήπο σας.

Όσον αφορά τη γεύση, το βρίσκω πάντα Τα εγχώρια βότανα έχουν πολύ καλύτερη γεύση από οτιδήποτε αγοράζεται στο παντοπωλείο. Είναι εγγυημένα φρέσκα, βιολογικά και πολύ φθηνότερα με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα βότανα αναπτύσσονται εύκολα από σπόρους και ευδοκιμούν για να σας παρέχουν περισσότερα από αρκετά βότανα για συγκομιδή. Εκεί μπαίνει το στέγνωμα!

Η αποξήρανση των βοτάνων σάς επιτρέπει να μην αφήνετε τα ακμάζοντα βότανά σας να πάνε χαμένα. Μπορείτε να αφαιρέσετε και να στεγνώσετε όσα βότανα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα απόθεμα όλο τον χειμώνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις συνταγές σας και πολλά άλλα.

Αυτή η ανάρτηση θα καλύπτει…

Δοχείο με βότανο μέντας δίπλα στο δεντρολίβανο

Πώς να μαζέψετε βότανα

Πριν ξεκινήσετε τη συγκομιδή βοτάνων, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας είναι αρκετά παλιό. Θα πρέπει να μπορεί να κοπεί και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τα ετήσια βότανα μπορούν να κοπούν κατά 50% και να ανακάμψουν. Ιδανικά, θέλετε να μαζέψετε το ένα τρίτο έως το ¼ της κορυφής του φυτού.

Ο σωστός τρόπος για τη συγκομιδή των βοτάνων για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες (καθώς και για γαστρονομικούς σκοπούς) είναι όταν βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Αυτό συμβαίνει όταν τα έλαια που είναι υπεύθυνα για το άρωμα και τη γεύση είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Για κάθε φυτό, αυτό θα φαίνεται διαφορετικό. Ερευνήστε το ατομικό σας βότανο για να μάθετε πότε είναι στα καλύτερά του.

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι αυτός Τα φυτά συνήθως έχουν τη μεγαλύτερη γεύση ακριβώς πριν το φυτό ανθίσει. Αν δείτε λουλούδια να αρχίζουν να σχηματίζονται στο φυτό σας, τσιμπήστε τα πίσω. Εάν ανθίσει, όχι μόνο θα μειωθεί η γεύση, αλλά θα μειωθεί και η παραγωγή των φύλλων.

Όσο για την ώρα της ημέρας, συγκομιδή πάντα το πρωί πριν χτυπήσει η ζέστη. Αυτό συμβαίνει όταν τα λάδια είναι πιο πτητικά και στις υψηλότερες ποσότητες. Περιμένετε να στεγνώσει η δροσιά καθώς δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε καμία επιπλέον υγρασία ενώ τα στεγνώνετε.

Για τη συγκομιδή, χρησιμοποιήστε καθαρό ψαλίδι ή κλαδευτήρια να κόψουν τα στελέχη. Κόψτε ακριβώς πάνω από έναν κόμβο (όπου τα φύλλα συναντούν το στέλεχος). Αυτό επιτρέπει στο φυτό να διακλαδωθεί και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ενθαρρύνει τη δημιουργία θάμνων στο φυτό! Να συλλέγετε πάντα από την κορυφή του φυτού για να προωθήσετε την θαμνώδη ανάπτυξη.

Η Στέφανι κρατά ένα μάτσο φρεσκοκομμένα βότανα

Προετοιμασία βοτάνων μετά τη συγκομιδή

Μετά τη συγκομιδή, μην πλένετε τα βότανα σας. Αυτό μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη μούχλας ή ζύμης. Θέλετε να συλλέγετε μόνο βότανα που είναι βιολογικά και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Σε αυτή την περίπτωση, τα βότανα δεν θα χρειάζονται ξέβγαλμα και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε αμέσως.

Εάν τα βότανα σας είναι ακόμα ελαφρώς βρεγμένα από το πότισμα ή τη δροσιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλωστήρα σαλάτας για να τα ξεπλύνετε. Διαφορετικά, απλά ανακινείστε τα και βουρτσίστε τα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά και υπολείμματα. Τότε, είστε έτοιμοι να τα στεγνώσετε!

παράθυρο με βότανο κήπο

Πώς να στεγνώσετε φρέσκα βότανα

Είτε θέλετε λίγα φύλλα είτε θέλετε να διατηρήσετε ολόκληρο το φυτό σας πριν τελειώσει η σεζόν, υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να στεγνώσετε τα βότανα. Δείτε πώς να στεγνώνετε εύκολα τα βότανα στο σπίτι!

Κρεμάστε τα βότανα ανάποδα

Η πιο παραδοσιακή μέθοδος για την ξήρανση των βοτάνων παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και δημοφιλείς τρόπους για γρήγορη διατήρηση πολλών βοτάνων. Για αυτή τη μέθοδο, μαζέψτε μακριά στελέχη του βοτάνου. Μετά τη συγκομιδή, δέστε τα μυρωδικά σε ένα δέμα με σπάγκο. Φροντίστε να το δέσετε σφιχτά καθώς τα στελέχη μπορεί να συρρικνωθούν καθώς στεγνώνουν και να χάσουν νερό.

Κρεμάστε το πακέτο σας ανάποδα σε δροσερό, ξηρό μέρος έξω από το άμεσο ηλιακό φως. Μόλις στεγνώσει πλήρως, μπορείτε να αφαιρέσετε τα φύλλα περνώντας τα δάχτυλά σας από την κορυφή προς το κάτω μέρος των μίσχων. Εάν είναι σωστά στεγνά, τα φύλλα πρέπει να ξεκολλήσουν εύκολα. Κοσκινίστε τα αποξηραμένα φύλλα για να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια του στελέχους που μπορεί να έχουν πέσει.

Αποξηραμένο φασκόμηλο ανάποδα σε σχάρα με βότανα εξωτερικού χώρου

Στεγνό στον αέρα

Αν δεν έχετε πολλά να στεγνώσετε ή θέλετε μόνο λίγα φύλλα. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα φρέσκα φύλλα από τους μίσχους σας και να τα στεγνώσετε σε ένα δίσκο. ΕΝΑ φύλλο μπισκότων λειτουργεί υπέροχα για αυτό. Στρώστε το με λαδόκολλα για να μην κολλήσει στο δίσκο. Απλώστε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα!

Αφυγραντήρας

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα οικιακός αφυγραντήρας αν έχεις ένα! Για βότανα, προσθέστε το ένθετο πλέγματος για να σταματήσετε να πέφτουν τα φύλλα μέσα από τους δίσκους.

Μαγειρέψτε τα βότανα στη χαμηλότερη θερμοκρασία για 2 έως 4 ώρες. Μόλις γίνει, αφαιρέστε τα μυρωδικά πολύ προσεκτικά. Είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να πετάξουν ή να πέσουν μέσα. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι συλλέγετε και το τελευταίο κομμάτι της καλοσύνης.

Πώς να στεγνώσετε τα βότανα στο φούρνο

Αν θέλετε να στεγνώσετε γρήγορα μερικά βότανα αλλά δεν έχετε αφυδατωτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον φούρνο σας. Τοποθετήστε τα καθαρά βότανα σας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ένα χαλάκι σιλικόνης ή πανί.

Ρυθμίστε τη δική σας στη χαμηλότερη ρύθμιση (περίπου 180°F). Τα βότανα πρέπει να στεγνώσουν περίπου μισή ώρα. Θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμα καθώς θρυμματίζονται εύκολα και μην τραβάτε όταν προσπαθείτε να τα μαζέψετε.

συγκομιδή βοτάνων ώστε να μπορούν να αποξηρανθούν

Πώς να αποθηκεύσετε τα αποξηραμένα βότανα

Τα αποξηραμένα βότανα από το κατάστημα έρχονται συχνά σε ερμητικά σφραγισμένα γυάλινα βάζα. Θέλετε να αποθηκεύσετε το δικό σας με παρόμοιο τρόπο! Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα βότανα σας σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Εάν θέλετε να κάνετε το επιπλέον μίλι, τοποθετήστε τα σε ένα σκούρου χρώματος δοχείο. Αυτό εμποδίζει το ηλιακό φως να καταστρέψει τη δράση των βοτάνων. Εναλλακτικά, Κρατήστε τα κρυμμένα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για να τα διατηρήσετε όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να διατηρηθεί για ένα ολόκληρο έτος μέχρι να μπορέσετε να αρχίσετε να μαζεύετε και πάλι φρέσκα βότανα! Εάν συγκομιστεί και αποξηρανθεί σωστά, το αποξηραμένο βότανο θα πρέπει να έχει την ίδια εμφάνιση, γεύση και δράση με το φρέσκο ​​βότανο,

Τα καλύτερα βότανα για ξήρανση

Αν απαριθμούσα όλα τα βότανα, θα ήμασταν εδώ για ώρες. Αντίθετα, εδώ είναι μερικά από τα προσωπικά μου αγαπημένα για καλλιέργεια και όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την ξήρανση των βοτάνων.

Θυμάρι

Ένα πολυετές βότανο, το θυμάρι χρειάζεται να κόβεται συχνά. Έχει πικάντικη γεύση τριφυλλιού και μικρά αλλά αρωματικά φύλλα. Εκτός από το μαγείρεμα, είναι ένα πολύ γνωστό αναπνευστικό βοήθημα που μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών για να σταματήσει ο βήχας, το φλέγμα και πολλά άλλα.

Θυμάρι Βότανο Κήπος

Ρίγανη

Θα βρείτε πολλά μεσογειακά πιάτα που απαιτούν αποξηραμένη ρίγανη στις συνταγές τους. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και άλλα μέταλλα. Η ρίγανη καλλιεργείται επίσης για την αποτελεσματική χρήση της κατά των βακτηριακών λοιμώξεων χάρη στις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες.

ΣΟΦΌΣ

Μέλος της οικογένειας της μέντας, το φασκόμηλο προσφέρει απίστευτη γεύση σε πολλά πιάτα. Έχει επίσης πολύ υψηλή θρεπτική αξία! Εκτός από το μαγείρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασκόμηλο για αυτό αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Garden Sage

Μέντα

Σε όλους αρέσει η γεύση της μέντας. Σχετικά χαμηλή συντήρηση, η μέντα ευδοκιμεί στον κήπο. Μπορείτε να το μεγαλώσετε γαρνίρετε τα ποτά και τα επιδόρπια σας, για να προσθέσετε στις συνταγές ομορφιάς σας, ή ως ένα νόστιμο και θεραπευτικό τσάι.

Κοντινή εικόνα των φύλλων μέντας

Δενδρολίβανο

Ένα άλλο δημοφιλές πολυετές βότανο, το δεντρολίβανο έχει τόσες πολλές υπέροχες χρήσεις. Χρησιμοποιώ το βότανο κατά ένα τόνο στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών μου και ως γαστρονομικό βότανο για μεσογειακά πιάτα. Είναι επίσης φυσικός έλεγχος παρασίτων και αποσμητικό.

Διαχειμάζετε δεντρολίβανο στον κήπο ή σε εσωτερικούς χώρους

Χαμομήλι

Ενώ τα λουλούδια είναι η κύρια έλξη για το χαμομήλι, τα φύλλα του φυτού είναι επίσης βρώσιμα και λειτουργούν ως τσάι. Προσθέτει επίσης μια λεπτή γεύση σε πιάτα φρέσκα ή αποξηραμένα.

Φρέσκο ​​φυτό χαμομηλιού που αναπτύσσεται στον κήπο

Βασιλικός

Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα, ο βασιλικός είναι ένα ετήσιο βότανο που έχει υπέροχη γεύση φρέσκο ​​ή αποξηραμένο. Ο βασιλικός είναι περισσότερο γνωστός για τη μαγειρική καθώς είναι απίστευτα αρωματικό βότανο που παρέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μεγάλο μπολ με βασιλικό

Στέβια

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τη στέβια ως υποκατάστατο ζάχαρης, αλλά η πραγματικότητα της γλυκύτητάς της πηγαίνει πολύ πιο μακριά. Κατά προσέγγιση, 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, Η στέβια έχει μια γεύση βοτάνου που λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται αποξηραμένη από τον κήπο και όχι αυτό που θα βρείτε στο κατάστημα!

Φυτό στέβια

Βάλσαμο λεμονιού

Ένας πολύ παραγωγικός καλλιεργητής, το βάλσαμο λεμονιού έχει ένα τόσο χαρούμενο, καθαρό και λεμονάτο άρωμα. Χρησιμοποιώ τα φύλλα για να φτιάξω τσάι, σαπούνι, ακόμα και βάλσαμο για τα χείλη. Η καλλιέργεια του στον κήπο σας σημαίνει επίσης ότι θα έχετε πολλούς επισκέπτες μελισσών που θα επικονιάσουν μακριά.

Βάλσαμο λεμονιού

Πυρετός

Γνωστό ως ένα χαρούμενο αλλά όχι τόσο ευχάριστο λουλούδι, πολλοί συγχέουν τον πυρετό με το χαμομήλι. Ένα άγριο φαρμακευτικό φυτό, για το οποίο είναι κυρίως γνωστό ανακούφιση από τη σοβαρότητα της ημικρανίας και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί στον κήπο!

Πυρετός που ανθίζει σε ένα κρεβάτι κήπου.

Borage

Λατρεύω το μποράτζο χάρη στα αληθινά μπλε λουλούδια του. Τα άνθη του μποράγου είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα ή ως γαρνιτούρες. Αλλά μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε το φυτό για λάδι μποράγου για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων ή ως φυτό συντροφιάς για την αποτροπή των παρασίτων.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ξήρανση και τη συγκομιδή βοτάνων

Έχω τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συντήρηση των βοτάνων! Εδώ είναι μερικά από αυτά που έχω περισσότερο.

Πόσο συχνά πρέπει να μαζεύετε βότανα;

Τα βότανα μπορούν να συλλεχθούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εάν συλλέξετε σωστά ένα φυτό, θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Συγκομιδή κάθε φορά που τα φύλλα φτάνουν σε πλήρες μέγεθος και το φυτό φαίνεται υγιές και θαμνώδες. Θα πρέπει να μπορείτε να συλλέγετε βότανα κάθε λίγες εβδομάδες κατά την περίοδο αιχμής της ανάπτυξης.

Πώς συλλέγετε βότανα ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται;

Τα φυτά θα επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξή τους μετά την ανθοφορία. Ποτέ μην αφήνετε το βότανό σας να φυτέψει άνθη και να τσιμπήσει πίσω τυχόν άνθη λουλουδιών. Όταν κάνετε μεγάλη συγκομιδή, μην συλλέγετε ποτέ περισσότερο από το 1/3 του φυτού κάθε φορά. Κλιπ σε έναν κόμβο για να προωθήσει την θαμνώδη και προς τα έξω ανάπτυξη.

Τσάντα φυτευτή βοτάνων λινάτσας

Πώς ξέρετε πότε τα βότανά σας είναι έτοιμα για συγκομιδή;

Γενικά, τα βότανα είναι τα καλύτερα όταν έχουν τα περισσότερα λάδια που είναι συνήθως ακριβώς πριν είναι έτοιμα να ανθίσουν. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό έχει αρκετή ανάπτυξη για να αντέξει το κόψιμο και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Τι κάνετε με τα φρέσκα βότανα στο τέλος της σεζόν;

Σε πολλές ζώνες, τα ανθεκτικά πολυετή βότανα όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και η μέντα μπορούν να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους για το χειμώνα και να επιστρέψουν την επόμενη άνοιξη. Θέλετε να κλαδέψετε τα φυτά μέχρι το νεκρό ξύλο του φυτού. Χρησιμοποιήστε τα βότανα που μόλις κόψατε και στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους.

Μπορείτε επίσης να επιχειρήσετε να ξεχειμωνιάσετε ορισμένα ετήσια βότανα όπως ο βασιλικός, ο άνηθος, ο μαϊντανός, η στέβια, το χαμομήλι και άλλα. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώσετε όλα τα ετήσια βότανα και να τα στεγνώσετε ή να τα συντηρήσετε παγώνοντάς τα ή εμποτίζοντάς τα σε ξύδι.

Καταψύξτε τα βότανα

Ποια βότανα είναι καλύτερα φρέσκα;

Κάθε λεπτό, φυλλώδη βότανα γενικά χάνουν τη γεύση τους όταν στεγνώσουν. Απολαύστε αυτά τα βότανα όπως ο μαϊντανός, το εστραγκόν και το σχοινόπρασο όταν είναι φρέσκα.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το πώς να στεγνώσετε τα βότανα, μην διστάσετε να τις αφήσετε παρακάτω! Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους απαντήσω και μετά θα μάθουμε όλοι περισσότερα για την αποξήρανση βοτάνων!

Περισσότεροι τρόποι για να διατηρήσετε τον κήπο σας

Schreibe einen Kommentar