Πώς να προστατευτείτε από τον πληθωρισμό στο ταξίδι σας οικονομικής ελευθερίας

3
Πώς να προστατευτείτε από τον πληθωρισμό στο ταξίδι σας οικονομικής ελευθερίας

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει συνδέσμους για τους οποίους ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση εάν κάνετε κλικ, χωρίς κόστος για εσάς.

Όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον ένα αστείο ανέκδοτο για τον αυξανόμενο πληθωρισμό: «Ο πληθωρισμός έχει μετατρέψει το δέντρο του δολαρίου στο δέντρο των εικοσιπέντε δολαρίων». „Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλότερες από τον Snoop Dogg.“ «Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, αλλά αυτά είναι μόνο τα 3 σεντς μου».

Αυτά τα αστεία είναι απαίσια. Αλλά ως Sheldon Cooper από Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης θα έλεγε, «Είναι αστείο γιατί είναι αλήθεια».

Το Dollar Tree πουλά πλέον τα περισσότερα αντικείμενα για 1,25 $. Και οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν υψηλότερα.

Αλλά ως επενδυτές, πώς προστατευόμαστε από τον πληθωρισμό; Σε αυτόν τον οδηγό, θα μοιραστώ μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις αυξανόμενες τιμές προστατεύοντας παράλληλα τα χρηματοοικονομικά σας περιουσιακά στοιχεία.

Τι είναι ο πληθωρισμός;

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον πληθωρισμό, ας μιλήσουμε για αυτό για ένα λεπτό. Πληθωρισμός είναι όταν η τιμή ενός κάτι αυξάνεται σταθερά και η αγοραστική σας δύναμη μειώνεται.

Ή, όπως θα έλεγε η μητέρα μου, είναι όταν τα ψώνια ακριβαίνουν ξανά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πληθωρισμού, όπως:

 • Πληθωρισμός έλξης ζήτησης: που προκαλείται από τη ζήτηση που υπερβαίνει την προσφορά
 • Ενσωματωμένος πληθωρισμός: που προκαλείται από τη ζήτηση για υψηλότερους μισθούς
 • Πληθωρισμός ώθησης κόστους: που προκαλείται από τις αυξημένες τιμές των αγαθών όταν δεν υπάρχει εναλλακτική
 • Υπερπληθωρισμός: που προκαλείται από πληθωρισμό εκτός ελέγχου· οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από 50% το μήνα

Ο πληθωρισμός παρακολουθείται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή ΔΤΚ. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρακολουθεί τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Συνήθως, θα δείτε την ένδειξη ΔΤΚ ενός μήνα να μετριέται με την ένδειξη ΔΤΚ για τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Έτσι, η ανάγνωση του πληθωρισμού 8% τον Φεβρουάριο του 2022 σήμαινε ότι οι τιμές στον ΔΤΚ ήταν 8% υψηλότερες αυτόν τον μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Αν και ένας μικρός πληθωρισμός είναι καλό πράγμα, επειδή υποδηλώνει μια υγιή οικονομία, ο πληθωρισμός που γίνεται άγριος είναι κακός. Αυτό συμβαίνει επειδή σημαίνει ότι τα δύσκολα κερδισμένα δολάρια σας δεν φτάνουν τόσο μακριά όσο πήγαν. Αυτό μπορεί να διαβρώσει τα επενδυτικά σας κέρδη.

Συνήθως, ο πληθωρισμός αυξάνεται περίπου 2% ετησίως. Αλλά πρόσφατα, αυτό το ποσοστό έχει υπερτετραπλασιαστεί.

Ο ΔΤΚ δείχνει ότι, τον Μάρτιο του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους από τη δεκαετία του 1980.

Τι προκάλεσε τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό μας;

Στην παρούσα περίπτωση, ο υψηλός πληθωρισμός προκλήθηκε από μια σειρά γεγονότων που προκλήθηκαν από τον COVID.

Ήδη από το 2019, εργοστάσια στην Ασία έκλεισαν λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων COVID. Αυτό προκάλεσε μια στενότερη προσφορά εξαρτημάτων και αγαθών — ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στη συνέχεια, όμως, ο COVID έπληξε τον υπόλοιπο κόσμο και ανέβασε τη ζήτηση για εξαρτήματα και αγαθά! Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μένουν στο σπίτι αύξησαν τη ζήτηση για νέες τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών για να τους βοηθήσουν να εργάζονται από απόσταση και να μην τρελαίνονται.

Αυτή η ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης βοήθησε τις τιμές να αυξηθούν, παρακάμπτοντας τον πληθωρισμό.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην τόνωση του πληθωρισμού. Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι κακές συγκομιδές, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχουν παίξει ρόλο στις σημερινές υψηλές τιμές μας.

Πόσο καιρό θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός;

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καιρό θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι ρυθμοί πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ – η Federal Reserve – παρενέβη και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τον υψηλότερο πληθωρισμό. Αλλά ορισμένοι κριτικοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους ήταν πολύ λίγες, πολύ αργά.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Επενδύσεις για την προστασία από τον πληθωρισμό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι επενδυτές μπορούν όχι μόνο να προστατεύσουν από τον πληθωρισμό αλλά και να κερδίσουν ταυτόχρονα.

Ας εξετάσουμε μερικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που έχουν ιστορικό καλής απόδοσης σε περιόδους πληθωρισμού.

Χρυσός

Πολλοί μακροχρόνιοι επενδυτές θα σας πουν ότι ο χρυσός είναι ο καλύτερος αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Αυτό μπορεί να μην είναι ακριβώς η υπόθεση.

Ωστόσο, ο χρυσός τείνει να διατηρεί την αξία του, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα — μπορείτε να κρατήσετε μια ράβδο χρυσού στο χέρι σας (αν και είναι βαρύ!).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσετε χρυσό. Μπορείτε να αγοράσετε πραγματικά αντικείμενα φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα και να θάψετε νομίσματα στην πίσω αυλή a la τον τρελό θείο σας.

Αλλά μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε χρυσό μέσω χρηματιστηρίων διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF) όπως το SPDR Gold Shares ETF. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μετοχές εξόρυξης χρυσού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το „TIPS“ σημαίνει „Τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό του Δημοσίου“. Πρόκειται για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία των επενδυτών από τον πληθωρισμό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αρχή κάθε TIPS αυξάνεται με τον πληθωρισμό όπως μετράται από τον ΔΤΚ. Όσο υψηλότερος είναι ο πληθωριστικός ρυθμός, τόσο περισσότερο θα πληρώνεστε όταν το TIPS κάνει την εξαμηνιαία πληρωμή του.

Ακίνητα

Ιστορικά, η ακίνητη περιουσία ήταν ένας μεγάλος φράκτης έναντι του πληθωρισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς αυξάνεται ο πληθωριστικός ρυθμός, αυξάνονται και οι αξίες των ακινήτων.

Εάν είστε ιδιοκτήτης, σημαίνει ότι μπορείτε να χρεώσετε περισσότερα για το ενοίκιο. Και αν θέλετε να πουλήσετε ένα ακίνητο για κέρδος, μπορείτε συνήθως να το χρεώσετε περισσότερο.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι οι ίδιες οι συναλλαγές ακινήτων μπορεί να είναι δαπανηρές — υπάρχουν πολλά τέλη που θα πρέπει να πληρώσετε. Τούτου λεχθέντος, εάν έχετε κάνει τα μαθηματικά και σας βγει προς όφελος, η ακίνητη περιουσία μπορεί να είναι μια ανταποδοτική επένδυση με πολλούς τρόπους.

Τι γίνεται με την επένδυση σε μετοχές;

Αν και ορισμένοι επενδυτές αποφεύγουν τις μετοχές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, αυτό δεν είναι απαραίτητα μια σοφή κίνηση. Ορισμένα είδη μετοχών τα πάνε πραγματικά καλά σε περιόδους πληθωρισμού.

Τώρα, ένας τύπος μετοχών που πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού είναι οι μετοχές ανάπτυξης. Πρόκειται για μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται περισσότερο στην υπόσχεση μιας εταιρείας και όχι στα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη της.

Πολλές μετοχές τεχνολογίας μπορούν να θεωρηθούν μετοχές ανάπτυξης, επειδή επενδύετε στις τεχνολογίες που αναπτύσσουν. (Αυτός είναι ο λόγος που η Tesla είναι αυτή τη στιγμή ο πολυτιμότερος κατασκευαστής αυτοκινήτων, αντί της Ford ή της Toyota.)

Επιπλέον, οι εταιρείες που πωλούν αντικείμενα ή υπηρεσίες που δεν χρειάζονται οι καταναλωτές – γνωστές ως επιχειρήσεις διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών – αποτελούν μια κακή επιλογή για τον πληθωρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς τα νοικοκυριά αναδιοργανώνουν τους προϋπολογισμούς τους γύρω από υψηλότερα κόστη για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ενέργεια, είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν πράγματα μόνο για διασκέδαση.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που προμηθεύουν απαραίτητα προϊόντα όπως τρόφιμα και ενέργεια είναι καλές επιλογές για υψηλό πληθωρισμό.

Όταν αναζητάτε μετοχές για επενδύσεις σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, αναζητήστε πράγματα χωρίς τα οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν — τρόφιμα, αέριο, φάρμακα, επίδεσμοι, προμήθειες για μωρά κ.λπ. Οι μετοχές των εταιρειών που πωλούν αυτά τα προϊόντα έχουν ιστορικά τα πάει καλά σε περιόδους πληθωρισμού.

Τι γίνεται όμως αν έχετε ήδη μετοχές; Τι πρέπει να κάνετε όταν ο πληθωρισμός κάνει τις αγορές ασταθείς;

Μάθε περισσότερα:

Διαχείριση της αστάθειας της αγοράς

Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Το χρηματιστήριο πέφτει. Μερικές φορές όμως οι εναλλαγές της διάθεσής του είναι πιο δραματικές από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα αστάθεια της αγοράς.

Οι συνήθεις λόγοι για την αστάθεια της αγοράς μπορεί να περιλαμβάνουν εταιρικά σκάνδαλα, αρνητικά νέα για μια επιχείρηση, αλλαγές ηγεσίας και εξαγορές.

Αλλά ο πληθωρισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει αστάθεια της αγοράς. Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με υψηλότερο κόστος για υλικά και εργασία, ενδέχεται να αναφέρουν χαμηλότερα κέρδη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση των αποθεμάτων τους.

Η αστάθεια της αγοράς μπορεί να τραβήξει τα συναισθήματά μας. Είναι εύκολο να τρομάξετε και να διασώσετε μια μετοχή όταν έχετε χάσει το 50% ή περισσότερο της επένδυσής σας.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι οι μεμονωμένοι επενδυτές πρέπει να αγοράζουν και να διατηρούνται σε ασταθείς, πληθωριστικές περιόδους. Μακροπρόθεσμα, οι καλά επιλεγμένες μετοχές θα αποδώσουν.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην καθημερινή σας ζωή;

Στην πορεία σας προς την οικονομική ελευθερία, ένας τρόπος για να νικήσετε τον πληθωρισμό είναι να ζήσετε με τις δυνατότητές σας. Αυτό σημαίνει:

 • Βγαίνοντας από το χρέος
 • Μείωση του μεγάλου κόστους (μεταφορά, φαγητό, στέγαση κ.λπ.)
 • Ζώντας λιτά
 • Παρακολούθηση δαπανών ή/και προϋπολογισμού

Μερικοί από τους άλλους αγαπημένους μου τρόπους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι:

 • Σύγκριση αγορών (όπου ισχύει)
 • Σχεδιασμός και προετοιμασία γευμάτων
 • Αγοράστε χύμα καθώς είναι λογικό για την κατάστασή σας

Η προστασία από τον πληθωρισμό είναι σημαντική κατά τη διάρκεια και μετά την επίτευξη οικονομικής ελευθερίας.

Η οικονομική ελευθερία μπορεί να μας επιτρέψει να ζήσουμε όπως θέλουμε να ζήσουμε. Όμως ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει ακούσιες αυξήσεις στα έξοδα. Καταπολεμώντας τον πληθωρισμό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα —ακόμα και κέρδη— κατά τη διάρκεια του οικονομικού μας ταξιδιού. Με περισσότερα, μπορούμε να ξοδέψουμε, να δώσουμε και να απολαύσουμε τα χρήματά μας όπως νομίζουμε.

Schreibe einen Kommentar