Πώς να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα για ατελείωτες ανθίσεις

0
Πώς να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα για ατελείωτες ανθίσεις

Το δεύτερο καλοκαίρι κυλά, δεν χορταίνω τη λεβάντα. Αυτό το πανέμορφο διακοσμητικό είναι ένα βασικό προϊόν κήπου, γεμίζοντας τον αέρα με ένα γλυκό άρωμα και προσελκύοντας τους αγαπημένους σας επικονιαστές. Αποκτήστε περισσότερο από αυτό το μωβ πολυετές φυτό και πολλαπλασιάστε τα μοσχεύματα λεβάντας από τον κήπο σας σήμερα.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα

Γιατί θα θέλατε περισσότερη λεβάντα; Λοιπόν, γιατί να μην το κάνεις! Έχει το πιο απολαυστικό άρωμα που είναι αγαπητό στην αρωματοθεραπεία. Είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθώντας στην ανακούφιση του στρες και της αϋπνίας.

Πέρα από την αρωματοθεραπεία, έχει και μια λεπτή λουλουδάτη γεύση που λατρεύω στη μαγειρική! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κάποιοι διαδίδουν τη λεβάντα μόνο για γαστρονομικούς σκοπούς!

Το ίδιο το φυτό είναι επίσης μια απόλαυση κήπου. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και ανθεκτικό στην ξηρασία, καθιστώντας το ένα ονειρικό φυτό χαμηλής συντήρησης. Οι μέλισσες λατρεύουν τη λεβάντα και είμαι πάντα στην ευχάριστη θέση να προσκαλώ περισσότερες από αυτές στον κήπο μου. Και για να το ολοκληρώσουμε, είναι αγαπητά ΚΑΙ ανθεκτικά στα κουνέλια. Μπούγια!

Αν είστε ήδη εδώ, είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται να σας πείσω πόσο φοβερή είναι η λεβάντα. Αλλά δεν θα χάσω ποτέ την ευκαιρία να αναβλύσω ένα από τα αγαπημένα μου φυτά. Έτσι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τρόπο πολλαπλασιασμού της λεβάντας.

μέλισσα σε λεβάντα

Πώς να καλλιεργήσετε λεβάντα από μοσχεύματα

Αν θέλετε λεβάντα, μπορείτε εύκολα να πάρετε έναν ολόκληρο κήπο γεμάτο με βότανα από ένα μόνο φυτό. Ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού της λεβάντας είναι με τη λήψη μοσχευμάτων μίσχων. Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη κοπή λεβάντας είναι να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση, θέλετε να επιλέξετε μόνο μοσχεύματα από ένα υγιές μέρος του φυτού, χωρίς παράσιτα και ασθένειες. Μου αρέσει να επιλέγω πλευρικούς βλαστούς από περιοχές που έχουν πολύ φύλλωμα, ώστε να μην χάνονται.

Στο φυτό λεβάντας, θα δείτε μαλακό και σκληρό ξύλο. Θέλετε να κόψετε μόνο μαλακό ξύλο. Είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο εύκαμπτο από το σκληρό ξύλο. Αυτή είναι η νεότερη ανάπτυξη και θα ριζώσει ευκολότερα.

σειρές από μοσχεύματα λεβάντας σε μωβ δοχεία

Πάρτε το κόψιμο σας

Πιάστε ένα κοφτερό μαχαίρι και απολυμάνετε το με σαπουνόνερο και μετά με οινόπνευμα. Κόψτε ένα κομμάτι μίσχου μαλακού ξύλου που δεν έχει λουλούδια ή μπουμπούκια πάνω του. Το κόψιμο πρέπει να έχει μήκος 3-4 ίντσες.

Μόλις κάνετε το κόψιμο, τυλίξτε το αμέσως σε μια υγρή χαρτοπετσέτα. Διατηρήστε το κόψιμο της λεβάντας σας δροσερό μέχρι να είστε έτοιμοι να το φυτέψετε. Ιδανικά, θα πρέπει να φυτέψετε αυτό το μοσχεύματα εντός 24 ωρών από τη λήψη του.

Φυτέψτε τη λεβάντα σας

Όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε το μοσχάρι σας στο χώμα, αφαιρέστε όλα τα φύλλα από τα δύο εκατοστά κάτω του στελέχους. Θα θελήσετε επίσης να ξύσετε το δέρμα από το στέλεχος στη μία πλευρά του κάτω δύο ίντσες.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το μόσχευμα απευθείας στο χώμα ή να το βουτήξετε σε μια ορμόνη ριζοβολίας, όπως το νερό της ιτιάς. Ωστόσο, η λεβάντα ριζώνει αρκετά εύκολα, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχετε κάποια ορμόνη ριζοβολίας στο χέρι.

Χτυπήστε το δάχτυλό σας, ένα ξυλάκι ή ένα μολύβι στο χώμα δύο ίντσες βάθος. Τοποθετήστε το στέλεχος σας και συσκευάστε το γύρω χώμα έτσι ώστε το φυτό να στέκεται όρθιο.

χωράφι λεβάντας

Φροντίδα λεβάντας

Για να φτιάξετε ένα μίνι θερμοκήπιο για την κοπή λεβάντας σας, τοποθετήστε προσεκτικά μια τσάντα με φερμουάρ πάνω από το κόψιμο. Τοποθετήστε το μοσχεύμα σας σε μια ζεστή περιοχή μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Διατηρήστε το κόψιμο υγρό, αλλά απελευθερώστε τυχόν συμπύκνωση από τη σακούλα κάθε δύο μέρες, ώστε τα φύλλα να μην μουσκεύουν.

Μόλις υπάρξει νέα ανάπτυξη, αφαιρέστε τη σακούλα και μειώστε την υγρασία. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στο πότισμα. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να γονιμοποιείτε το κόψιμο σε αυτό το στάδιο για να ενθαρρύνετε την ταχύτερη ανάπτυξη.

Μόλις υπάρχουν γεμάτα, νέα φύλλα, η λεβάντα σας είναι έτοιμη για μεταφύτευση. Πάρτε το στο νέο του μόνιμο σπίτι!

τσαμπιά αποξηραμένης λεβάντας

Συνήθεις ερωτήσεις για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας

Μπορείτε να ξεριζώσετε μοσχεύματα λεβάντας στο νερό;

Στις οδηγίες μου για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας, πιθανότατα προσέξατε ότι ανέφερα την τοποθέτηση του μοσχεύματος απευθείας στο χώμα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να ριζώσετε ένα κόψιμο λεβάντας.

Η λεβάντα θα είναι πραγματικά ευκολότερη στον πολλαπλασιασμό του νερού. ΑΛΛΑ, το ποσοστό επιτυχίας για τη μεταφύτευση του μοσχεύματος θα είναι πολύ χαμηλότερο. Έτσι, αν θέλετε να δοκιμάσετε να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα με νερό, να το έχετε υπόψη σας!

Μόλις το κόψιμο λεβάντας σας έχει σημαντικές ρίζες, μήκους περίπου μίας ίντσας, μπορείτε να τοποθετήσετε τα μοσχεύματα σας στο χώμα.

πώς να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα

Πότε πρέπει να πάρω μοσχεύματα λεβάντας;

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας είναι κατά την ενεργό περίοδο ανάπτυξής της και όταν το φυτό δεν ανθίζει αυτήν τη στιγμή. Συνήθως, αυτό συμβαίνει κατά τα μέσα του καλοκαιριού. Εάν πάρετε το μοσχεύμα σας πολύ αργά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, μπορεί να μην ριζώσει καθώς το φυτό μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο.

Κόψτε τα μοσχεύματα σας το πρωί όταν ο αέρας είναι ωραίος και δροσερός. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά λεβάντας σας δεν υπόκεινται σε περαιτέρω πίεση από τη θερμότητα.

Πόσο χρόνο χρειάζονται για να ριζώσουν τα μοσχεύματα λεβάντας;

Η υπομονή είναι σκληρή όταν πρόκειται για πολλαπλασιασμό! Ευτυχώς, η λεβάντα βγάζει ρίζες αρκετά εύκολα. Μπορείτε να περιμένετε δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να ριζώσουν τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Τα παλαιότερα μοσχεύματα σκληρού ξύλου θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Συνήθως αποφεύγω να κόβω ή να κλαδεύω εντελώς το σκληρό ξύλο σε ένα φυτό λεβάντας, εκτός αν γίνεται πολύ απείθαρχο.

πεταλούδα στη λεβάντα

Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διαδώσετε τη λεβάντα σας! Ενημερώστε με στα παρακάτω σχόλια πού σκοπεύετε να μεγαλώσετε τα νέα μωρά λεβάντας σας.

Τι να κάνετε με τη λεβάντα

Τώρα που έχετε πολλά νέα μωρά φυτών, μπορεί να αναρωτιέστε τι να κάνετε με όλα αυτά. Πρώτα, φροντίστε να συλλέξετε σωστά τη λεβάντα. Τότε, ο ουρανός είναι το όριο! Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

Schreibe einen Kommentar