Πώς να μαζέψετε κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; 2 Μέθοδοι

0
Πώς να μαζέψετε κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; 2 Μέθοδοι

Το κόλιανδρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σχεδόν σε κάθε κουζίνα παγκοσμίως. Αυτό το βότανο καταναλώνεται φρέσκο ​​ή ακόμα και αποξηραμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρετε το φαγητό για να προσθέσετε μια δροσερή γεύση.

κόλιαντρο είναι επίσης κοινώς γνωστό ως κολίανδρο και κινέζικα μαϊντανός. Η καλλιέργεια κόλιανδρου είναι απλή, αλλά μπορεί να γίνουν λάθη κατά τη συγκομιδή του. Ακολουθήστε τον εκπληκτικό οδηγό μας εάν θέλετε να μάθετε πώς να συλλέγετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε είτε να συλλέξετε μικρές ποσότητες κόλιανδρου για άμεση χρήση είτε να συλλέξετε κόλιανδρο σε μεγάλες ποσότητες και να το αποθηκεύσετε.

Η συγκομιδή του κόλιανδρου σε μικρή ποσότητα είναι σχετικά εύκολη και δεν βλάπτει το φυτό.

Ωστόσο, η συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων απαιτεί σωστούς τρόπους και φροντίδα για το φυτό. Είμαστε εδώ για να σας διδάξουμε και τις δύο μεθόδους για το πώς να συλλέξετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό.

Φρέσκα και ωμά φύλλα κόλιανδρου - πώς να μαζέψετε κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό;
Πώς να συλλέξετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; — Εικόνα μέσω Tomasz Olszewski.

Πώς να μαζέψετε κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό;

Είναι καλύτερο να συλλέξετε κόλιαντρο 4 έως 6 εβδομάδες μετά την πρώτη ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για το πώς μπορείτε να μαζέψετε τον κόλιανδρό σας.

 • Η συγκομιδή σε μικρές παρτίδες σημαίνει τη συλλογή μιας πολύ μικρής ποσότητας φυτού, συνήθως μερικών φύλλων, για να χρησιμοποιηθεί πρόσφατα.
 • Συγκομιδή σε μεγάλες παρτίδες σημαίνει συγκομιδή του φυτού κόλιανδρου σε μεγαλύτερες ποσότητες που μπορείτε να αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να συγκομίζετε σωστά τον κόλιανδρό σας, ώστε να μην καταστρέψετε το φυτό. Θα συζητήσουμε κάθε μέθοδο με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να συλλέξετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό.

Μέθοδος 1: Συγκομιδή κόλιανδρου σε μικρές παρτίδες

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να συγκομίζετε το φυτό σε μικρές παρτίδες.

Βήμα 1: Επιλέξτε ένα Υπολογιζόμενο Ποσό

Δεν θέλετε να σπαταλήσετε τα φρέσκα φύλλα κατά τη συγκομιδή σε μικρές παρτίδες.

Έτσι, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ληφθούν μόνο αρκετά μέρη του φυτού που απαιτούνται για τη συνταγή. Αντί να τραβήξετε ένα ολόκληρο φυτό, δοκιμάστε να κόψετε μόνο μερικά φύλλα ή μίσχους από τα ώριμα φυτά.

Βήμα 2: Επιλέξτε τα φύλλα στις εξωτερικές πλευρές

Τα φύλλα που αναπτύσσονται στις εξωτερικές πλευρές του φυτού είναι πιο επιθυμητά για μαγείρεμα γιατί έχουν την καλύτερη γεύση.

Τα παλιά φύλλα μπορούν να αναπτύξουν μια πικρή γεύση, η οποία τα καθιστά ακατάλληλα για μαγείρεμα.

Επιπλέον, τα εξωτερικά φύλλα θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του φυτού και θα το εμποδίσουν να πεθάνει.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι

Κατά τη συγκομιδή μιας μικρής παρτίδας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε ή να βγάλετε μερικά φύλλα ή μίσχους από το φυτό κόλιανδρο, αλλά ΜΗΝ! Μπορεί να βλάψει το φυτό ή τους μίσχους, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και ακόμη και σκοτώνοντάς το.

 • Χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένα και αιχμηρά μαχαίρια ή ψαλίδια για να κόψετε τα φύλλα.
 • Μπορείτε να τσιμπήσετε μερικά φύλλα μόνο αν το κάνετε προσεκτικά.
 • Κρατήστε το στέλεχος του φυτού με το ένα χέρι και πιάστε τα φύλλα πάνω από τους κόμβους. Θα αποτρέψει την καταστροφή του φυτού.

Βήμα 4: Αφαιρέστε τα παλαιότερα φύλλα και στελέχη

Μπορείτε να διαλέξετε τα πιο κατάλληλα φύλλα για να μαγειρέψετε και να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή γεύση.

Αλλά αφού αφαιρέσετε αυτά τα φύλλα, πρέπει επίσης να κόψετε τα παλαιότερα φύλλα και μίσχους για να επιτρέψετε την ανάπτυξη φρέσκων φύλλων.

Είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να διατηρήσετε το φυτό σε ακμή και να απαλλαγείτε από παλιά φύλλα και μίσχους καθώς δεν είναι πολύ χρήσιμα λόγω της πικρής γεύσης τους.

Να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί και ευαίσθητοι όταν χειρίζεστε το φυτό, και παρόλο που ξεφορτώνεστε τα παλαιότερα φύλλα και μίσχους, πρέπει να φύγετε ένα τρίτο του φυτού πίσω.

Ένα άτομο που κρατά ένα καλάθι γεμάτο με κόλιανδρο - πώς να μαζέψεις κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσεις το φυτό;
Πώς να συλλέξετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; Πρέπει να είστε ευαίσθητοι όταν μαζεύετε φύλλα από το φυτό σας κόλιανδρο—Εικόνα μέσω Τίμα Μιροσνίτσενκο.

Μέθοδος 2: Συγκομιδή κόλιανδρου σε μεγάλες παρτίδες

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να συλλέγετε κόλιαντρο σε μεγάλες παρτίδες χωρίς να σκοτώσετε το φυτό.

Βήμα 1: Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή

Κατά τη συγκομιδή του κόλιανδρου, επιλέξτε την πιο κρύα χειμερινή περίοδο για συγκομιδή τα φύλλα καθώς το φυτό αναπτύσσεται ενεργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα φυτά κόλιαντρο ανθίζουν και παράγουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παράγοντας σπόρους. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε τους σπόρους, αλλά έχουν λιγότερες εφαρμογές στον γαστρονομικό κόσμο από τα φύλλα.

Η συγκομιδή των φύλλων τους πιο κρύους μήνες θα επιτρέψει στο φυτό να αναπτυχθεί καλά και θα αυξήσει τον όγκο και την ανάπτυξη των φύλλων του κόλιανδρου.

Βήμα 2: Εξέταση του φυτού

Εξέταση του φυτού σημαίνει παρατήρηση και διασφάλιση ότι το φυτό είναι ώριμο και υγιές για συγκομιδή.

 • Βεβαιωθείτε ότι το φυτό είναι αρκετά ψηλό και οι μίσχοι έχουν αναπτυχθεί σωστά.
 • Αν δεν αναπτυχθούν οι μίσχοι, δεν θα έχουν τη δύναμη να επιβιώσουν κατά τη συγκομιδή και μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγουν νέα φύλλα.

Βήμα 3: Αποφύγετε τη συγκομιδή ολόκληρου του φυτού

Θέλετε να μάθετε πώς να μαζέψετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; Όταν συγκομίζετε, μην κόβετε ολόκληρο το φυτό. Αντίθετα, αφήστε το ένα τρίτο του φυτού ανέγγιχτο.

Θα επιτρέψει στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να παράγει περισσότερες σοδειές καθ ‚όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι

Το να κόψετε τον κόλιανδρο χρησιμοποιώντας αιχμηρά μαχαίρια ή ψαλίδι είναι ζωτικής σημασίας επειδή οι αμβλύτερες λεπίδες μπορούν να βλάψουν τους μίσχους και να τους εκθέσουν σε περιβαλλοντικές ασθένειες.

 • Αποστειρώστε το ψαλίδι σας πριν το χρησιμοποιήσετε.
 • Μην κόβετε όλα τα στελέχη ταυτόχρονα.
 • Χαράξτε κάθε στέλεχος ξεχωριστά και κόψτε το από τη βάση, αφήνοντας το ένα τρίτο μέρος πίσω.

Πότε να μαζέψετε κόλιανδρο;

Η συγκομιδή του κόλιανδρου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ποσότητα που χρειάζεστε. Μπορείτε να τσιμπήσετε μερικά φύλλα ή να τα μαζέψετε σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μάθετε την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του κόλιανδρου σας:

 • Μετά τη φύτευση των σπόρων, χρειάζονται σχεδόν 4 εβδομάδες για να φτάσουν τα φυτά κόλιανδρου αρκετά ψηλά ώστε να συγκομιστούν.
 • Αφήστε τα φυτά σας να φτάσουν σε ύψος τουλάχιστον 6 έως 8 ίντσες πριν τα συγκομίσετε.
 • Εάν κάνετε σωστή συγκομιδή, μπορείτε να λάβετε πολλές σοδειές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τετραμηνιαίας περιόδου ανάπτυξης.
 • Το φυτό κόλιανδρο πρέπει να συλλέγεται κάθε φορά πριν φτάσει στο σημείο να φέρει άνθη.

Μπορείτε να καταλάβετε πότε ο κόλιανδρος είναι έτοιμος να δώσει λουλούδια όταν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα γίνονται ψηλότερα και στενότερα, μοιάζοντας με τα φύλλα του καρότου.

 • Όταν το φυτό φτάσει σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να το συλλέξετε πριν τα φύλλα αλλάξουν την αναζωογονητική γήινη γεύση τους.
 • Μπορείτε επίσης να το αφήσετε να ανθίσει, παράγοντας σπόρους που μπορείτε να συγκομίσετε. Αυτοί οι σπόροι μπορεί να πέσουν στο έδαφος και να αυτοφυτρωθούν νέα φυτά έτοιμα για συγκομιδή μόλις αναπτυχθούν.
Σπόροι κόλιανδρου - πώς να συλλέξετε κόλιανδρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό;
Πώς να συλλέξετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους κόλιανδρου για να καλλιεργήσετε νέα και υγιή φυτά—Εικόνα μέσω Mockupo.

Αποθήκευση των φύλλων κόλιανδρου

Μετά τη συγκομιδή του κόλιανδρου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε, να τον αποθηκεύσετε και να τον διατηρήσετε για μελλοντική χρήση.

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα κόλιανδρου αμέσως μετά τη συγκομιδή για να προσθέσετε μια δροσερή γεύση στα πιάτα σας ή να τα γαρνίρετε.
 • Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα φύλλα του κόλιανδρου παγώνοντάς τα. Θα διατηρήσει τη φρεσκάδα τους για περισσότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους μήνες.
 • Μια άλλη μέθοδος είναι να στεγνώσετε τα φύλλα και να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγή βάζα.

Σχετικό άρθρο: Πώς να φυτέψετε κόλιανδρο | Ένας οδηγός βήμα προς βήμα


συμπέρασμα

Το κόλιανδρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα σε πολλές κουζίνες λόγω της δροσιστικής και απολαυστικής γεύσης του.

Η καλλιέργεια του δικού σας κόλιανδρου σας παρέχει φρέσκα βότανα όλο το χρόνο και μπορείτε επίσης να τον αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Με το χρήσιμο άρθρο μας, μάθατε πώς να συλλέγετε κόλιαντρο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό, έτσι το φυτό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί, με αποτέλεσμα περισσότερες συγκομιδές. Θα θέλαμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας στα σχόλια παρακάτω!

Χαιρετισμοί.

Schreibe einen Kommentar