Πώς να καρφώσετε βότανα από σπόρους (απευθείας σπορά + φύτευση δοχείων)

1
Πώς να καρφώσετε βότανα από σπόρους (απευθείας σπορά + φύτευση δοχείων)

Αποφύγετε τον βασιλικό του παντοπωλείου και παραλείψτε τις τιμές στο κέντρο του κήπου ξεκινώντας τους σπόρους των βοτάνων σας από την αρχή! Τα βότανα είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά να αναπτυχθούν από σπόρους. Μπορείτε να πάρετε περισσότερο από αρκετό για να κόψετε για το φαγητό σας, να συγκομίσετε για το ντουλάπι φαρμάκων σας και να αφήσετε λίγο για τις μέλισσες. Μέσα ή έξω, αυτός ο οδηγός καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους.

Δοχείο με βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι, όπως μέντα και δεντρολίβανο

Οι σπόροι είναι εκεί που είναι!!! Ναι, θα με βρείτε να αγοράζω το περίεργο φυτό εδώ κι εκεί από το κέντρο του κήπου (συχνά όταν πάω να αγοράσω ένα πράγμα, βγαίνω έξω με 3 φυτά για τα οποία δεν ήρθα). Αλλά αυτό που θα με βλέπετε πάντα να παραγγέλνω είναι σπόροι βοτάνων.

Ο κήπος με βότανα είναι μακράν η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση του κήπου μου. Χρησιμοποιώ βότανα για το μαγείρεμα, στις συνταγές ομορφιάς μου, για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, ακόμα και ως καλλωπιστικά. Όταν τα μεγαλώνω από σπόρους, αποκτώ καλύτερη ποικιλία, πολύ περισσότερο χτύπημα για το τζάμπα μου και μπορώ να ξεκινήσω τα φυτά νωρίτερα μέσα στη σεζόν.

Ενώ ορισμένα βότανα μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε από σπόρους, τα περισσότερα από τα δημοφιλή δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε σχεδόν ατελείωτες ποσότητες από όλα τα αγαπημένα σας όπως βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, άνηθο, δυόσμο και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μου και θα είστε καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους στον κήπο, σε δοχεία ή σε εσωτερικούς χώρους σε χρόνο μηδέν!

Αυτή η ανάρτηση θα καλύπτει…

Καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους

Πρέπει να καλλιεργείτε βότανα από σπόρους σε δοχεία ή με απευθείας σπορά;

Όσον αφορά την καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους, έχετε μερικές επιλογές! Οι κήποι εμπορευματοκιβωτίων σας επιτρέπουν να αποκτήσετε ένα άλμα ξεκίνημα στα βότανα ξεκινώντας σε εσωτερικούς χώρους ενώ έξω είναι ακόμα χειμώνας. Έχετε και πλήρη έλεγχος των συνθηκών βλάστησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ακριβές ή αργά αναπτυσσόμενες ποικιλίες. Τα πολυετή φυτά αργής βλάστησης, για παράδειγμα, πρέπει πάντα να ξεκινούν σε δοχεία.

Τα βότανα που καλλιεργούνται σε δοχεία δεν θα φτάσουν στο ίδιο πλήρες μέγεθος που θα βλέπατε στον κήπο. Χρησιμοποιούνται καλύτερα για αίθρια, κήπους με μπαλκόνι και εσωτερικούς κήπους με γαστρονομικά βότανα.

Η άλλη επιλογή για την καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους είναι η απευθείας σπορά. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για ετήσια και διετές βότανα. Στον κήπο, θα το κάνουν φτάνουν στο πλήρες μέγεθός τους. Αυτά τα βότανα θα απαιτούν λιγότερη συντήρησηαν και δεν θα μπορείτε να ελέγξετε καμία από τις συνθήκες ανάπτυξης.

Κατά την απευθείας σπορά βοτάνων, επιλέξτε μια καλή τοποθεσία, καθώς εκεί θα αποκαλεί το φυτό σας σπίτι. Με την κατάλληλη αραίωση, δεν θα χρειαστεί να τα μεταμοσχεύσετε αργότερα.

Στον κήπο μου, προσωπικά κάνω και τις δύο επιλογές. Μερικά φυτά προορίζονται καλύτερα για δοχεία (μελισσόχορτο σε κοιτάζω) και άλλα θα άφηνα ευχαρίστως να κατοικήσουν στον κήπο. Ξέρετε ότι ο χώρος και τα βότανα σας χρειάζονται καλύτερα!

καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους σε ένα δοχείο

Φύτευση βοτάνων από σπόρους με δοχεία

Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να κρατήσετε τα βότανά σας σε δοχεία, είναι καλή ιδέα να τα ξεκινήσετε σε ένα. Όταν επιλέγετε ένα δοχείο, δεν χρειάζεται να είναι κάτι φανταχτερό. Ξεπλύνετε ένα δοχείο γιαουρτιού, κόψτε ένα κουτί γάλακτος στη μέση, χρησιμοποιήστε γλάστρες, δίσκους δενδρυλλίων κ.λπ. Εδώ είναι μια ολόκληρη ανάρτηση γεμάτη με ιδέες για δοχεία έναρξης σπόρων!

Το χώμα εκκίνησης του σπόρου σας πρέπει να είναι χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο, συγκρατήστε την υγρασία και αποστειρωθείτε από παράσιτα και ασθένειες. Συνιστώ να φτιάξετε το δικό σας μείγμα εδάφους χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις συνταγές χώματος DIY.

Βρέξτε το μείγμα σας από πριν και ανακατέψτε το καλά με τα χέρια σας. Γεμίστε το δοχείο σας με χώμα μέχρι να απέχει περίπου ½ ίντσα από την κορυφή. Σπρώξτε το χώμα σας προς τα κάτω και γεμίστε περισσότερο όσο χρειάζεται.

δοχεία έναρξης σπόρων

Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή ένα μολύβι για να κάνετε τρύπες στο χώμα για τους σπόρους σας. Σε δοχεία, οι σπόροι θα πρέπει να θάβονται το διπλάσιο από το βάθος τους στο έδαφος. Οι λεπτοί σπόροι πρέπει να πασπαλίζονται από πάνω και στη συνέχεια να σπρώχνονται ελαφρά στο χώμα. Θυμηθείτε, είναι καλύτερα να σπείρετε αραιά παρά να συνωστίσετε τους σπόρους.

Μετά τη σπορά, ποτίστε τα βότανα σας. Εάν το δοχείο σας έχει αποστράγγιση στο κάτω μέρος, μουλιάζουμε το δοχείο σε μεγαλύτερο δοχείο με νερό. Το νερό θα τραβήξει προς τα πάνω και θα υγράνει το έδαφος χωρίς να διαταραχθεί η τοποθέτηση των σπόρων.

Καλύψτε τα δοχεία σας με ένα διαφανές δοχείο για να φτιάξετε ένα μίνι θερμοκήπιο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα καλύψετε με βρεγμένη εφημερίδα. Ένα την ημέρα, βγάζετε το κάλυμμα για 1-2 ώρες.

Τοποθετήστε το δοχείο σας σε ένα ζεστό μέρος. Θυμηθείτε, τα σπορόφυτα δεν χρειάζονται ηλιακό φως παρά μόνο μετά τη βλάστηση. Εάν το χώμα στεγνώσει, θολώστε το χώμα. Διατηρήστε το υγρό αλλά όχι μούσκεμα για να αποτρέψετε τη μυκητίαση.

Βότανα έναρξης σπόρων σε γλάστρες

Βλάστηση

Όταν εμφανιστούν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε το κάλυμμα και φέρτε τα σπορόφυτα κάπου όπου θα έχουν καλό φως. Προσέξτε να μην τους εκπέμπετε πολύ δυνατό ηλιακό φως, διαφορετικά μπορεί να καούν. Κάθε μέρα, γυρίζετε το δοχείο έτσι ώστε όλες οι πλευρές του δενδρυλλίου να λαμβάνουν ίσες ποσότητες ηλιακού φωτός.

Σε αυτό το στάδιο, η απόσβεση είναι πολύ συνηθισμένη. Αυτό συμβαίνει από υπερβολική υγρασία, υπερπληθυσμένα σπορόφυτα και χαμηλές θερμοκρασίες. Μην μουσκεύετε πολύ τα σπορόφυτα και τοποθετήστε τα σπορόφυτά σας σε ζεστό χώρο για να το αποτρέψετε.

δενδρύλλιο φασκόμηλου

Μεταφύτευση

Όταν τα σπορόφυτα έχουν δύο σετ αληθινών φύλλων, το φυτό είναι έτοιμο για αραίωση ή μεταφύτευση. Εάν σκοπεύετε να κρατήσετε τα βότανα έξω, Αφήστε τα σπορόφυτα να καθίσουν έξω για μερικές μέρες πριν τα μεταφυτέψετε.

Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα σε μεγαλύτερα δοχεία για να δώσετε στις ρίζες τους χώρο να αναπτυχθούν. Ή, τοποθετήστε τα απευθείας στον κήπο. Χρησιμοποιήστε ένα μολύβι για να βοηθήσετε να σκάψετε απαλά τα σπορόφυτα. Βεβαιωθείτε ότι δεν φυτεύετε τα σπορόφυτα πιο βαθιά ή πιο ρηχά από ότι ήταν πριν.

Ποτίστε τα φυτά μετά τη μεταφύτευσηπροσέχοντας να μην τα χτυπήσετε με τα λεπτά και λεπτά κοτσάνια τους.

Διαίρεση ενός φυτού βασιλικού για να δώσει στους μίσχους περισσότερο χώρο για ανάπτυξη.

Άμεση σπορά βοτάνων από σπόρους σε εξωτερικούς χώρους

Εάν θέλετε να παραλείψετε εντελώς το τμήμα καλλιέργειας του δοχείου, μπορείτε να κατευθύνετε τους σπόρους βοτάνων σε εξωτερικούς χώρους. Τα βότανα δεν είναι επιλεκτικά όταν πρόκειται για χώμα, αρκεί να στραγγίζουν καλά. Το φτωχό χώμα θα δώσει πιο αρωματικά φύλλα ενώ το πιο πλούσιο χώμα θα παράγει ένα πιο άφθονο φυτό.

Γενικά, τα περισσότερα βότανα προτιμούν ηλιόλουστες τοποθεσίες, αλλά ελέγξτε το πακέτο σπόρων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις του ήλιου για το βότανο της επιλογής σας. Προσθέστε οργανική ύλη στο έδαφος. Εάν έχετε κακή αποστράγγιση του εδάφους, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να αναμίξετε με άμμο.

Σημειώστε τις σειρές σας σε απόσταση 12″ και δημιουργήστε μια τάφρο για να μπουν οι σπόροι σας. Εξωτερικά σκεπάζουμε τους σπόρους 3 φορές τη διάμετρό τους. Φροντίστε να μην γεμίσετε τους σπόρους καθώς τους απλώνετε στη σειρά. Οι μικροσκοπικοί σπόροι δεν πρέπει να θάβονται και αντίθετα να πιέζονται στο χώμα.

Πακέτα σπόρων βοτάνων

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μεταδώσετε σπορόφυτο όπου σκορπίζετε σπόρους πάνω από την προετοιμασμένη τοποθεσία σας. Αυτό είναι καλύτερο για μεγάλες συστάδες βοτάνων αντί για σειρές.

Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση ομίχλης στο ραβδί ποτίσματος σας, ώστε να μην μετακινείτε τους σπόρους ενώ ποτίζετε. Εάν ανησυχείτε για τον ζεστό καιρό, μπορείτε να καλύψετε την περιοχή με λινάτσα για να αποτρέψετε το στέγνωμα του εδάφους μεταξύ των ποτισμών.

Όταν εμφανιστούν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε τυχόν καλύμματα. Όταν τα φυτά έχουν δύο ζεύγη αληθινών φύλλων, είναι έτοιμα για αραίωση. Τα γαστρονομικά βότανα έχουν αμέσως γεύση, γι‘ αυτό μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βότανα που συλλέγετε από την αραίωση!

βότανο σπείρα

Καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους

Μόλις τα σπορόφυτά σας έχουν φυτρώσει από τα δοχεία σας, μπορείτε να επιλέξετε να τα κρατήσετε μέσα. Κάνω αυτή τη μέθοδο τόσο με ετήσιους όσο και με πολυετείς σπόρους, ξεκινώντας τους σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Μπορείτε να δείτε το ακριβές μου πρόγραμμα καλλιέργειας βοτάνων σε εσωτερικούς χώρους!

Τα βότανα που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους τείνουν να γίνονται λίγο πιο μακρά καθώς πλησιάζουν προς το φως του ήλιου. προτείνω τοποθετώντας τα βότανά σας στο πιο ηλιόλουστο παράθυρο σας στο σπίτι ή κάτω από τα φώτα ανάπτυξης για 16 ώρες την ημέρα.

Μόνο βότανα που καλλιεργούνται από φύλλα πρέπει να καλλιεργούνται μέσα. Οποιαδήποτε βότανα θέλετε τα λουλούδια, τους σπόρους ή τις ρίζες είναι πιο κατάλληλα για έξω.

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή, μη μαζεύετε πάρα πολύ ταυτόχρονα δεδομένου ότι η ανάπτυξη περιορίζεται τόσο από το δοχείο όσο και από τις συνθήκες εσωτερικού χώρου. Αυτό πρέπει να παρατηρείται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αργής ανάπτυξης τη χειμερινή περίοδο.

Μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τα τρυφερά πολυετή φυτά σας και σε εσωτερικούς χώρους. Μάθετε πώς να ξεχειμωνιάζετε τα βότανα σε αυτή την ανάρτηση!

βότανα που αναπτύσσονται σε γλάστρες livi

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους

Είναι καλύτερο να φυτέψουμε βότανα από σπόρους ή φυτά;

Αυτό εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Τα ετήσια βότανα αναπτύσσονται καλά από τους σπόρους, παράγοντας γρήγορα και ζωηρά φύλλα. Μπορείτε να τα φυτέψετε αργά τη σεζόν χωρίς πρόβλημα. Οι πολυετείς σπόροι αναπτύσσονται πιο αργά και πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα μέσα στην εποχή.

Κοιτάξτε την πρώτη και την τελευταία ημερομηνία παγετού της περιοχής σας και το πακέτο σπόρων για να δείτε πόσος χρόνος χρειάζεται για να ωριμάσει το φυτό. Εάν τα πολυετή βότανά σας δεν θα έχουν χρόνο να καθιερωθούν πριν από το χειμώνα, είναι καλύτερο να αγοράσετε το βότανο που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Τα ετήσια βότανά σας χρειάζονται επίσης χρόνο για να ωριμάσουν πριν από τον πρώτο παγετό, αν τα φυτέψετε έξω. Διαφορετικά, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να τα καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους ή να αγοράσετε τα φυτά.

Καλλιεργείτε βότανα από σπόρους σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

Και τα δυο! Μπορείτε να επιλέξετε να κατευθύνετε τα βότανα σε εξωτερικούς χώρους μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Αυτό είναι καλύτερο για ετήσια και διετές. Ή μπορείτε να επιλέξετε να ξεκινήσετε τον κήπο σας ξεκινώντας τα σπορόφυτα σε εσωτερικούς χώρους. Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να τα μεταφυτεύσετε έξω στον κήπο ή σε μεγαλύτερα δοχεία ή να επιλέξετε να τα διατηρήσετε μέσα. Τα αργά αναπτυσσόμενα πολυετή φυτά πρέπει πάντα να ξεκινούν πρώτα σε δοχεία.

Οποιαδήποτε φυτά που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους δεν θα γίνουν τόσο μεγάλα ή λαχταριστά όσο έξω. Ενώ οι κήποι με βότανα εσωτερικού χώρου είναι πολύ βολικοί, επιλέγετε πάντα να καλλιεργείτε τα βότανά σας σε έναν κήπο για το πιο επιτυχημένο φυτό.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθούν βότανα από σπόρους;

Τα βότανα βλασταίνουν κατά μέσο όρο από 2-15 ημέρες. Εάν μετά από 4 εβδομάδες δεν δείτε ανάπτυξη, οι σπόροι πιθανότατα δεν θα βλαστήσουν. Ελέγξτε το πακέτο σπόρων για καλύτερη εκτίμηση των χρόνων βλάστησης και ωρίμανσης.

Βότανα που αναπτύσσονται σε ένα ξύλινο κουτί κρασιού

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους και θα έχετε ένα ωραίο βότανο σε χρόνο μηδέν! Ενημερώστε με εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις στα σχόλια παρακάτω.

Schreibe einen Kommentar