Πώς επιλέγεται ένας προπονητής

0
Πώς επιλέγεται ένας προπονητής

Πώς επιλέγεται ένας προπονητής

Ποιο είναι ένα κριτήριο που αναζητάτε (ή θα πρέπει να αναζητήσετε άλλα) όταν επιλέγετε έναν προπονητή;

Για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε το καλύτερο κριτήριο που πρέπει να αναζητήσετε κατά την επιλογή ενός προπονητή, ζητήσαμε από επαγγελματίες προπονητές και συμβούλους αυτήν την ερώτηση για τις καλύτερες γνώσεις τους. Από το να τους ζητήσετε να δώσουν μια επίδειξη του προπονητικού τους στυλ μέχρι να ανακαλύψουν έναν προπονητή με ενσυναίσθηση, υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να αναζητήσετε για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε και να προσλάβετε τον καλύτερο προπονητή για τις προσωπικές και επαγγελματικές σας ανάγκες. Ακολουθούν 13 κριτήρια στα οποία προτείνουν αυτοί οι προπονητές να εστιάσετε όταν επιλέγετε έναν προπονητή:

 • Ζητήστε τους να δώσουν μια επίδειξη του στυλ προπόνησής τους
 • Ο προπονητής σας πρέπει να γνωρίζει τους περιορισμούς τους
 • Κατανοήστε την προσέγγιση του Coach στο Coaching
 • Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρείτε τη μοναδική φωνή του προπονητή
 • Αναζητήστε Πιστοποίηση ICF
 • Βεβαιωθείτε ότι η εστίασή τους είστε εσείς (ο πελάτης)
 • Βρείτε έναν προπονητή αφοσιωμένο στην επαγγελματική ανάπτυξη
 • Αναζητήστε μια σύνδεση με τον προπονητή σας
 • Ψάξτε για μια εξασκημένη ικανότητα να κάνετε ερωτήσεις που αποδίδουν διορατικότητα
 • Αξιολογήστε την προσαρμοστικότητα
 • Αναζητήστε αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στις δημοσιεύσεις
 • Ψάξτε για Διαύγεια, Σύνδεση και Εσωτερική Σοφία
 • Ανακαλύψτε έναν προπονητή με ενσυναίσθηση

Ζητήστε τους να δώσουν μια επίδειξη του στυλ προπόνησής τους

Το Coaching είναι μια σχέση. Θα πρέπει να ταιριάζει τόσο στον προπονητή όσο και στον πελάτη. Όταν επιλέγετε έναν προπονητή, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με κάποιον που πιστεύει σε εσάς, αλλά και πιστεύει στην ικανότητά του να είναι ο κατάλληλος προπονητής για εσάς. Οι δεξιότητες και ο συγχρονισμός θα παίξουν ρόλο στο αν ταιριάζει ή όχι για εκείνη τη σεζόν. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να μπορείτε να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε όταν πρόκειται για προπονητική. Εάν ο προπονητής σας δεν είναι πρόθυμος να σας προσφέρει μια επίδειξη του προπονητικού του στυλ και ένα μικρό κομμάτι του τρόπου λειτουργίας του, αυτό θα πρέπει να είναι μια κόκκινη σημαία.

Ο προπονητής σας πρέπει να γνωρίζει τους περιορισμούς τους

Είχα μερικούς καταπληκτικούς προπονητές που έφεραν καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή, αλλά για να αναλάβω πραγματικά δράση, χρειαζόμουν επίσης θεραπευτές για να με βοηθήσουν να τα ενσωματώσω όλα. Ο προπονητής σας πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ προπόνησης και θεραπείας (ή να είναι εξουσιοδοτημένος κλινικός ιατρός που μπορεί να κάνει και τα δύο!). Το Coaching εστιάζεται στον στόχο και συνήθως στο παρόν, ενώ η θεραπεία συνήθως εξετάζει πώς οι εμπειρίες στο παρελθόν επηρεάζουν το παρόν και προσδιορίζει τρόπους με τους οποίους η επίλυση προηγούμενων ζητημάτων μπορεί να επηρεάσει θετικά τις τρέχουσες αποφάσεις ζωής. Εάν ο προπονητής σας περπατήσει σε βαθιά νερά μαζί σας, είναι σημαντικό να έχει κλινικούς ιατρούς που μπορούν να συμβουλευτούν ή στους οποίους μπορεί να σας παραπέμψει για πρόσθετη υποστήριξη.

Κατανοήστε την προσέγγιση του Coach στο Coaching

Το Coaching είναι μια άναρχη παγκόσμια βιομηχανία και υπάρχει περιορισμένη συναίνεση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές. Κάθε μέρα, σχεδόν οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί να ξυπνήσει και να δηλώσει προπονητής. Με περισσότερους από 75.000 προπονητές να υπολογίζονται σε όλο τον κόσμο, οι πελάτες πρέπει να διερευνήσουν την προσέγγιση ενός coach στο coaching και πού το έμαθαν.

Εάν, για παράδειγμα, αναζητάτε έναν προπονητή για να υποστηρίξει την ανάπτυξή σας ως ηγέτης, θα θέλετε να καταλάβετε πώς θα κάνει το coaching:

 1. αυξήστε την αυτογνωσία σας, διευρύνετε τη διαπροσωπική σας επιδεξιότητα και την αντίληψη για το εύρος των διαθέσιμων επιλογών.
 2. οδηγήσει σε συνεχή αλλαγή στη συμπεριφορά σας.

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρείτε τη μοναδική φωνή του προπονητή

Οι σχέσεις προπονητή/πελάτη είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη σχέση. Χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Και όπως κάθε άλλη σχέση, μπορεί να χαλάσουν όταν γνωριστείτε καλύτερα. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε αυτή τη διαδικασία είναι να κάνετε μια μικρή κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και να ακολουθήσετε τον πιθανό προπονητή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε λίγο, θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι τύπος ανθρώπου είναι ο προπονητής και αν αυτή η προσωπικότητα ταιριάζει με αυτό που ψάχνετε.

Αναζητήστε Πιστοποίηση ICF

Κατά την επιλογή προπονητή, προτεραιότητα πρέπει να είναι η εκπαίδευσή τους. Ένας προπονητής με πιστοποίηση ICF θα γνωρίζει αποτελεσματικές τεχνικές καθοδήγησης, θα έχει τις δεξιότητες να είναι συμπονετικός ακροατής και, το πιο σημαντικό, θα έχει τη σοφία να γνωρίζει πότε πρέπει να παραπέμψει έναν πελάτη σε έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο. Και ένας προπονητής με πιστοποίηση ICF έχει διδαχθεί την ηθική του coaching για να προστατεύει τον πελάτη και τον εαυτό του.

Βεβαιωθείτε ότι η εστίασή τους είστε εσείς (ο πελάτης)

Προσοχή σε έναν προπονητή που προσπαθεί να σας πουλήσει στις υπηρεσίες του. Αντίθετα, ένας ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός προπονητής θα επικεντρωθεί σε εσάς και στο να κατανοήσει πραγματικά ποιος είστε και πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν. Νιώθετε ότι σας ακούνε και σας αναγνωρίζουν στη συνομιλία σας; Σας κάνουν οξυδερκείς ερωτήσεις ανοιχτού τύπου; Προσπαθούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε τις δικές σας απαντήσεις σε σχέση με την προβολή της λαμπρότητας, του ρεκόρ επιτυχίας ή της τεχνικής τους; Εάν αισθάνεστε ανεβασμένοι, γεμάτοι ενέργεια και μια εκκολαπτόμενη αίσθηση εμπιστοσύνης και σχέσης, είστε στο σωστό δρόμο.

Βρείτε έναν προπονητή αφοσιωμένο στην επαγγελματική ανάπτυξη

Οι προπονητές που έχουν αποτελέσματα σας βοηθούν να βρείτε νέες ιδέες και τάσεις που αξίζει να εξερευνήσετε. Όταν αισθάνεστε κολλημένοι, ένας καλός προπονητής θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα επόμενα βήματα ρωτώντας για το τι έχετε ήδη κάνει και τι απομένει. Συχνά, δεν μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες επειδή δεν ξέρουμε τι δεν ξέρουμε ακόμα, και οι αποτελεσματικοί προπονητές χρησιμοποιούν ερωτήσεις για να ρίξουν φως σε αυτές τις γωνίες. Ο αγαπημένος μου προπονητής είναι κάποιος που ασχολείται με τη δική του επαγγελματική ανάπτυξη γιατί δείχνει ότι θα δείξει ενεργό ενδιαφέρον για τους πελάτες του. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης ανακάλυψης, ρωτήστε τον πιθανό προπονητή σας σχετικά με τα βασικά σημεία από το πιο πρόσφατο μάθημα επαγγελματικής ανάπτυξης.

Πώς επιλέγεται ένας προπονητής.2

Αναζητήστε μια σύνδεση με τον προπονητή σας

Το Coaching είναι πολύ προσωπικό. Θα σας ζητηθεί να μοιραστείτε πολλές πληροφορίες για τον εαυτό σας και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είστε ευάλωτοι. Ο μόνος τρόπος που θα είσαι ευάλωτος είναι αν έχεις προσωπική σχέση με τον προπονητή σου και τον εμπιστεύεσαι. Ως μέρος της διαδικασίας συνέντευξης, εάν δεν αισθάνεστε σύνδεση, μπορεί να μην είναι ο προπονητής για εσάς.

Πώς επιλέγεται ένας προπονητής.3

Ψάξτε για μια εξασκημένη ικανότητα να κάνετε ερωτήσεις που αποδίδουν διορατικότητα

Πιστεύω ότι αφού πληρούνται τα βασικά (εμπιστευτικότητα, εμπιστοσύνη και σχέση), το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας προπονητής, για να εξασφαλίσει την επιτυχία, είναι να έχει την εξασκημένη ικανότητα να κάνει τις σωστές ερωτήσεις που δίνουν διορατικότητα. Ο προπονητής θα πρέπει να κατανοήσει καλά τον προπονητή για να ξέρει ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνει.

Το να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και να τις χρησιμοποιείτε για να σκάβετε βαθιά κατά τη διάρκεια των συνεδριών καθοδήγησης, όταν χρειάζεται, συχνά οδηγεί σε ιδέες. Οι σωστές ερωτήσεις ανοιχτού τύπου θα επιτρέψουν στον εκπαιδευόμενο να δει τα πράγματα με νέους και διαφορετικούς τρόπους που δημιουργούν ένα δίκτυο καινοτόμων μονοπατιών σκέψης. Αυτά τα νέα γνωστικά μονοπάτια θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος όταν ένας προπονητής έχει αυτή τη «στιγμή λάμπας»!

Αξιολογήστε την προσαρμοστικότητα

Αναζητήστε επιδείξεις FLOW στον προπονητή σας. Οι αποτελεσματικοί προπονητές μπορούν να συναντήσουν τους πελάτες «όπου βρίσκονται» και να μην κρατούν τις ενέργειές τους σε ένα αυστηρό πλαίσιο. Οι ανάγκες των πελατών μπορεί να διαφέρουν από το ένα ραντεβού (ή την ώρα) στο άλλο. Οι καλύτεροι προπονητές μπορούν να προσαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν τους πελάτες ή τους προπονητές τους να αντιμετωπίσουν αυτό που έχουν μπροστά τους, προετοιμάζοντάς τους παράλληλα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους για να είναι πιο αποτελεσματικοί ως άτομα που διορθώνουν τον εαυτό τους και δημιουργούν τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου. Ο προπονητής και ο πελάτης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιους μεσοπρόθεσμους έως μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά το αποτελεσματικό ταξίδι για να φτάσει στον προορισμό αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Αναζητήστε αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στις δημοσιεύσεις

Είναι ο προπονητής σας ηγέτης και έχει εμπειρία στους τομείς που αναζητάτε βοήθεια; Έχουν μεταφέρει αυτή τη γνώση σε δημοσιευμένα βιβλία/άρθρα που έχουν βαθμολογηθεί σε μια εθνική πλατφόρμα, όπως η Amazon; Μπορούν να διατυπώσουν τις μετρήσεις τους στα άτομα που έχουν βοηθήσει; Είστε άτομο, μπορεί ο προπονητής σας να συνεργαστεί μαζί σας για να καταλάβει τι κάνετε, τι δεν κάνετε και να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει μαζί σας στις προκλήσεις που επιδιώκετε να κατακτήσετε ή στους στόχους που θέλετε να επιτύχετε;

Ψάξτε για Διαύγεια, Σύνδεση και Εσωτερική Σοφία

Τα πιο κρίσιμα δύο πράγματα σε κάθε προπονητική σχέση είναι η σαφήνεια και η σύνδεση. Ο πελάτης πρέπει να έχει σαφήνεια σχετικά με το τι θέλει να πετύχει με τον προπονητή και ο προπονητής προοπτικής πρέπει να έχει (και να μπορεί να διατυπώσει) ακριβώς πώς μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη να το πετύχει. Μόλις διαπιστωθεί αυτό, ένας πελάτης θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν αυτός ο προπονητής έχει αρκετή απήχηση ώστε να αισθάνεται ότι θα μπορούσε να ανοιχτεί, να είναι ευάλωτος και να τον εμπιστευτεί πλήρως. Γιατί χωρίς αυτό το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, η προπόνηση θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Το θέμα είναι ότι η δική σου εσωτερική σοφία θα σε ενημερώσει. Εάν αισθάνεστε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σχετικά με την πρόσληψη του προπονητή… ακούστε το και συνεχίστε να παίρνετε συνεντεύξεις μέχρι να βρείτε κάποιον που μπορείτε να προσλάβετε χωρίς κράτηση.

Ανακαλύψτε έναν προπονητή με ενσυναίσθηση

Η εξαιρετική προπόνηση σάς επιτρέπει να είστε στην καλύτερη θέση για να πετύχετε με όσο το δυνατόν λιγότερες αποτυχίες. Είχα την ευλογία να έχω σπουδαίους προπονητές σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μου και είχα το προνόμιο με την ευκαιρία να είμαι προπονητής σε άλλους. Η ιδιότητα των προπονητών που έχουν αλλάξει τη ζωή μου και την οποία κουβαλάω και ως προπονητής με άλλους είναι η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση είναι το θεμέλιο για μια πολύτιμη σχέση παίκτη/προπονητή—βοηθά το άτομο που εκπαιδεύετε να αισθάνεται ασφαλές όταν εκφράζει τους στόχους και τις προκλήσεις του. Εάν έχετε έναν προπονητή που μπορεί να σας κάνει τις σωστές ερωτήσεις, να ακούσει τι έχετε να πείτε, να συμπάσχει με το ταξίδι σας, να σας δώσει συμβουλές για να αναπτυχθείτε και να πετύχετε και στη συνέχεια να σας υποστηρίξει από το περιθώριο, έχετε πετύχει το τζακ ποτ!

Schreibe einen Kommentar