Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη δεξαμενή ψαριών σας;

0
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη δεξαμενή ψαριών σας;

Κάθε ιχθυοφύλακας θέλει τα ψάρια του να είναι υγιή. Εξάλλου, η διατήρηση ψαριών δεν είναι φτηνό χόμπι και τα ίδια τα ψάρια μπορεί να είναι ακριβά. Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ψάρια σας και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα ψάρια σας υγιή είναι να τους δώσετε ένα καθαρό σπίτι. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την επένδυσή σας και να διατηρήσετε τη δεξαμενή σας όμορφη είναι να την καθαρίσετε.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται η δεξαμενή σας; Όσο συχνά χρειάζεται. Αυτή μπορεί να μην είναι η ιδανική απάντηση, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα αυτής της ερώτησης:

  • Πόσο μεγάλο είναι το ενυδρείο σας;
  • Πόσα ψάρια διατηρούνται;
  • Πόσο ισχυρό είναι το φιλτράρισμα σας;
  • Το ενυδρείο σας είναι γλυκό νερό ή αλμυρό;
  • Η λίστα συνεχίζεται…

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πότε πρέπει να καθαριστεί η δεξαμενή. Ενώ υπάρχουν διάφορα είδη δεξαμενών, όπως δεξαμενές αλμυρού νερού και υφάλων, θα έχουμε να κάνουμε με δεξαμενές γλυκού ή τροπικού νερού. Διαφορετικά ψάρια έχουν διαφορετικές απαιτήσεις καθαρισμού, επομένως αυτές είναι απλώς γενικές πληροφορίες για δεξαμενές χωρίς χρυσόψαρο. Αυτά πρέπει να καθαριστούν ακόμα περισσότερο!

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίσατε να καθαρίσετε τη δεξαμενή σας την Παρασκευή, αλλά το Σάββατο πέφτουν κατά λάθος πάρα πολλή ψαροτροφή στη δεξαμενή. Μόλις το καθαρίσατε την προηγούμενη μέρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι τον επόμενο προγραμματισμένο καθαρισμό;

Δεν θέλετε να καθαρίσετε πολύ νερό, αυτό μπορεί να είναι χειρότερο από το να αφήσετε το φαγητό στη δεξαμενή. Ο λόγος για αυτό οφείλεται στον κύκλο του αζώτου. Εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά το ενυδρείο σας, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ψαριών σας να έχετε τουλάχιστον μια βασική κατανόηση αυτού του «απλού» θέματος. Ο υπερβολικός καθαρισμός του μπορεί στην πραγματικότητα να σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να αξίζει, επειδή διαταράσσει τα ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο νερό. Αν χρειαστεί να ξαναρχίσετε τον κύκλο του αζώτου, μπορεί να σκοτώσετε τα ψάρια σας. Ο κύκλος είναι αυτός που βοηθά στη διάσπαση των απορριμμάτων έτσι ώστε τα ψάρια να μπορούν να παραμείνουν στο νερό στη δεξαμενή σας.

Για αυτόν τον λόγο, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να έχετε μια δεύτερη δεξαμενή ή μια δεξαμενή καραντίνας, σε περίπτωση που χρειαστεί να χωρίσετε τα ψάρια ή να έχετε ένα μέρος για να τα αποθηκεύσετε ενώ αναδημιουργείται ο κύκλος αζώτου σας. Δεν μπορεί κανείς πάντα να πει ότι μια δεξαμενή ψαριών είναι βρώμικη κοιτάζοντας μόνο το νερό. Η δεξαμενή θα μπορούσε να φαίνεται απολύτως καθαρή, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει ένας δολοφόνος, που δεν είναι μόνο αόρατος αλλά και άοσμος, να περιμένει στο νερό.

Αυτοί οι δολοφόνοι είναι η αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα. Η αμμωνία είναι τοξική για τα ψάρια.

ιχθυοδεξαμενή-καθαριστικό τζαμιών

Από πού προέρχεται η αμμωνία/νιτρώδη/νιτρικά άλατα;

  1. Τα κόπρανα των ψαριών, η τροφή των ψαριών και η σάπια φυτική ύλη διασπώνται και απελευθερώνουν αμμωνία.
  2. Η αμμωνία είναι εξαιρετικά τοξική για τα ψάρια και μετά από 30-45 ημέρες μετατρέπεται σε νιτρώδη.
  3. Τα νιτρώδη είναι επίσης τοξικά για τα ψάρια, μετατρέπονται σε νιτρικά.
  4. Τα νιτρικά άλατα δεν είναι τόσο τοξικά και χρησιμοποιούνται από φυτά ή φύκια για να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν.

Η υπερβολική ποσότητα νιτρικών αλάτων μπορεί να κάνει τα ψάρια σας να υποφέρουν ή ακόμα και να τα σκοτώσουν. Εάν ο κύκλος νιτρικών αλάτων δεν λειτουργεί σωστά ή εάν το φίλτρο του ενυδρείου δεν λειτουργεί επαρκώς, οι αλλαγές νερού πρέπει να γίνονται πιο συχνά. Εάν αλλάξετε εντελώς το νερό σας, καταστρέφετε τις αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων σας, αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ιχθυοφύλακες για πρώτη φορά.

Πότε πρέπει να καθαρίσω το ενυδρείο μου;

Υπερτροφοδοσία ή περίπτωση βρώμικου γυαλιού και νερού

Τα ψάρια δεν είναι τα πιο έξυπνα πλάσματα τριγύρω, και αν υπάρχει φαγητό, πιθανότατα θα φάνε. Οι περισσότεροι ιστότοποι θα σας έλεγαν ότι πρέπει να ταΐζετε τα ψάρια σας μόνο ό,τι μπορούν να φάνε μέσα σε λίγα λεπτά. Συμβαίνουν λάθη και μερικές φορές μπορεί να προστεθεί πάρα πολύ φαγητό στη δεξαμενή. Δεν μπορείτε να αφήσετε το φαγητό εκεί, μπορεί να μολύνει τη δεξαμενή σας. Μπορώ να ακούσω πολλούς αρχάριους να λένε ότι έχουν ένα ενεργό φίλτρο και αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να καθαρίσει το νερό. Σίγουρος, αυτό είναι απολύτως δυνατό, μόνο εάν διαθέτετε σύστημα φιλτραρίσματος βιομηχανικής αντοχής όπως θα χρησιμοποιούσε το τοπικό σας Κέντρο Ενυδρείων. Δεδομένου ότι αυτό είναι απίθανο, θα χρειαστεί να κάνετε λίγη δουλειά.

Τώρα, εάν ταΐσετε κατά λάθος τα ψάρια σας μία φορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δίχτυ για να καθαρίσετε την επιπλέον τροφή. Εάν χρησιμοποιείτε κανονικές νιφάδες, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά αν το κάνετε αρκετά γρήγορα, μπορείτε να φτάσετε στις νιφάδες πριν βυθιστούν στον πάτο της δεξαμενής.

Εάν το φαγητό φτάσει στον πάτο της δεξαμενής. Τραβήξτε την ηλεκτρική σας σκούπα από χαλίκι και ρουφήξτε την. Εάν δεν έχετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα δίχτυ. Μην αφήνετε το φαγητό εκεί μέσα νομίζοντας ότι τα ψάρια μπορούν απλά να το φάνε όταν πεινάσουν. Το φαγητό θα διασπαστεί και θα απελευθερώσει άφθονη αμμωνία στη δεξαμενή σας και θα βγάλει το οικοσύστημά σας εκτός ελέγχου.

χαλίκι-κενό

Διακοσμήσεις

Το νερό δεν είναι το μόνο πράγμα που θα λερώσει το ψάρι σας, αλλά οτιδήποτε μέσα στη δεξαμενή, όπως ένα σεντούκι θησαυρού και το ποτήρι επίσης. Το να έχετε διακοσμήσεις, όπως ένα κάστρο ή ένα σπίτι, μέσα στη δεξαμενή σας δεν είναι μόνο για να ομορφύνει το ενυδρείο σας, αλλά βοηθάει να χαλαρώσετε τα ψάρια σας ώστε να μην αγχώνονται, κάτι που είναι καλό. Έτσι, η πλήρης αφαίρεσή τους δεν είναι ότι καλύτερο για τα ψάρια σας. Μερικά ψάρια μπορεί να δει κανείς να πιπιλίζουν οτιδήποτε μέσα στη δεξαμενή, αυτό δεν είναι πραγματικά μεγάλο θέμα, αλλά δείχνει ότι η δεξαμενή σας είναι πιθανώς βρώμικη. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και ζωντανά φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα της δεξαμενής, αλλά μπορούν επίσης να παρέχουν τροφή για τα ψάρια. Είναι σημαντικό να το δούμε και αυτό.

Δεν μπορείτε να δείτε μέσα στη δεξαμενή

Ένας από τους κύριους λόγους για να έχετε μια δεξαμενή ψαριών είναι να έχετε κάτι να δείτε και να απολαύσετε. Έτσι, όταν κοιτάτε τα ψάρια σας, το πρώτο πράγμα που βλέπετε κυριολεκτικά είναι το ποτήρι. Κοιτάξτε το ποτήρι για τυχόν φύκια ή οτιδήποτε άλλο μέσα στη δεξαμενή που κάνει το νερό να φαίνεται βρώμικο. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε τα ψάρια για να δείτε εάν έχουν ορατές ασθένειες όπως το ich ή εάν είναι σημάδια αγωνίας. Τα φύκια είναι γενικά το πράσινο γκαζόν που συσσωρεύεται στο γυαλί. Κάνει τη δεξαμενή ψαριών να φαίνεται δυσάρεστη. Κάνει τη δεξαμενή ψαριών να φαίνεται αρκετά άσχημη. Σκεφτείτε αυτές τις δεξαμενές ψαριών σε πολλά ιατρεία. Το ψάρι έχει μεγαλώσει, αλλά το νερό φαίνεται θολό. Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγετε.

Αν δείτε πράσινο γκαζόν στη δεξαμενή ψαριών, είναι πιθανώς καλύτερο να το καθαρίσετε. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε τα είδη ή τα είδη ψαριών που έχετε. Εάν έχετε κάποιους σιαμέζους που τρώνε φύκια που καθαρίζουν σχολαστικά τα πάντα συνεχώς, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα γι ‚αυτούς, εξακολουθείτε να θέλετε να αφήσετε κάτι να καθαρίσουν για εσάς. Εξάλλου, γιατί να πάρετε έναν φυκοφάγο αν δεν πρόκειται να του δώσετε φύκια να φάνε. Αλλά εκτός και αν το γυαλί φαίνεται απαίσιο, μπορείτε να επιλέξετε μια μέρα της εβδομάδας για να εργαστείτε στο ρεζερβουάρ σας. Προσωπικά χρησιμοποιώ δύο διαφορετικές ημέρες.

έχω ένα Δεν βρέθηκαν προϊόντα. που χρησιμοποιώ κάθε φορά που τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα σε ορισμένα σημεία. Απλώς το σκουπίζω. Αλλά εκτός από αυτό, δουλεύω στο ποτήρι μου μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εξαρτάται από την κατάσταση του γυαλιού. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυκιών, όπως πόσο συχνά ανάβει το φως και πόσα ψάρια έχετε. Εάν έχετε μερικά guppies σε μια δεξαμενή 55 γαλονιών, είναι απίθανο να χρειάζεται να καθαρίζετε το γυαλί κάθε εβδομάδα. Αν είστε σαν κάποιοι ιχθυοφύλακες και έχετε 15 ψάρια σε μια δεξαμενή 55 γαλονιών, το ποτήρι μπορεί να λερωθεί αρκετά. Τα φύκια μπορεί να μην είναι επιβλαβή, αλλά γιατί να έχετε μια δεξαμενή που φαίνεται λιγότερο από παρθένα;

Ο λόγος που δεν συνιστάται να καθαρίζετε το ποτήρι σας πολύ συχνά είναι ότι όταν καθαρίζετε το ποτήρι σας, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια αλλαγή νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καθαρίζετε το γυαλί, η βρωμιά πρέπει να πάει κάπου και αυτό κάπου είναι ακριβώς πίσω στη δεξαμενή σας. Θα ήταν καλύτερο να περιμένετε να καθαρίσετε το γυαλί σας μέχρι να καθαρίσετε τη δεξαμενή σας, εκτός εάν κάνετε μικρούς επιτόπιους ελέγχους και καθαρισμό.

Δοκιμάζοντας το νερό σας

Εάν βουτήξετε τις δοκιμαστικές ταινίες σας στη δεξαμενή ψαριών σας και τα επίπεδα είναι υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε το νερό. Ο κατασκευαστής ταινιών δοκιμών παρέχει αξιοπρεπείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να αντικατασταθεί. Το να ακολουθείς αυτές τις οδηγίες είναι καλό. Ποτέ δεν θέλετε να αλλάξετε ολόκληρο το ρεζερβουάρ, όλη η σκληρή δουλειά που κάνετε με το ποδήλατο το τανκ σας θα καταστραφεί. Θα θέλατε να κάνετε ένα μικρό ποσοστό.

Αν και δεν είναι επίσημο τεστ, αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι η δεξαμενή σας έχει μια άσχημη μυρωδιά, κοιτάξτε γύρω σας και βεβαιωθείτε ότι κανένα νεκρό ψάρι δεν αποσυντίθεται στο νερό. Η δεξαμενή ψαριών πρέπει να μυρίζει γήινα και αν μυρίζει άσχημα, ίσως είναι καιρός να κάνετε μια μερική αλλαγή.

Διάλεξε μια μέρα και μείνε σε αυτήν

Υπάρχει άφθονη έρευνα σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε μια συνήθεια, και επειδή αυτό δεν είναι ένα κίνητρο, δεν θα εξετάσουμε πώς το να κάνετε κάτι για είκοσι μία ημέρες είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια συνήθεια. Αυτό που θα ειπωθεί είναι ότι είναι καλύτερο να επιλέξετε μια μέρα της εβδομάδας που μπορείτε να αφιερώσετε περίπου μία ώρα στα ψάρια σας. Προσπαθήστε να μείνετε σε αυτήν την ημέρα όσο το δυνατόν περισσότερο και παρακολουθήστε τη δοκιμή νερού σε ένα μικρό σημειωματάριο ή μια εφαρμογή. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε εάν υπήρξαν αιχμές αζώτου και τι μπορεί να το προκάλεσε. Μπορεί να μην ήταν καν το ψάρι, ίσως να προστέθηκαν νέα διακοσμητικά χωρίς να έχουν καθαριστεί σωστά ή να προσθέσατε μερικά νέα ψάρια στη δεξαμενή που προκαλεί άγχος στα ψάρια. Είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν στη δεξαμενή σας. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λιγότερη εργασία.

Τα ποσοστά

Μια εβδομαδιαία αλλαγή είναι σαν ένα καθημερινό ντους

Γενικά, όταν αλλάζετε το νερό στη δεξαμενή ψαριών, θα αντικαθιστάτε μόνο περίπου το 25% του νερού. Είναι καλή συνήθεια να δοκιμάζετε το νερό εβδομαδιαίως και εφόσον τα επίπεδα αζώτου είναι εντός αποδεκτών ορίων, κάντε μια αλλαγή νερού 20-25%. Αυτό το είδος μερικής αλλαγής είναι εξαιρετικό μόνο για βασική συντήρηση. Τίποτα σημαντικό και δεν θα διαταράξει τα ψάρια.

Ξεφορτωθείτε το μισό σπίτι των ψαριών μια φορά το μήνα

Αλλά υπάρχει ακόμα η πιθανότητα η δεξαμενή σας να είναι βρώμικη σαν να ρίχνετε μέσα όλα αυτά τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα θέλατε να αλλάξετε περισσότερο από το 50% του νερού. Εάν χρησιμοποιείτε μια μικρή ηλεκτρική σκούπα και έναν κουβά, αυτό θα είναι χρονοβόρο, γι‘ αυτό συνιστάται να έχετε μεγαλύτερη ηλεκτρική σκούπα που συνδέεται με μια βρύση νεροχύτη που θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τη δεξαμενή. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε για να καθαρίσετε τη δεξαμενή σας, βεβαιωθείτε ότι δεν προσθέτετε περισσότερες χημικές ουσίες και βακτήρια στη δεξαμενή σας, μην καθαρίζοντας πρώτα την ηλεκτρική σκούπα. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το υπόστρωμα. Μερικά καθαρίζονται πιο εύκολα από άλλα. Απλώς δώστε προσοχή στην ηλεκτρική σκούπα καθώς καθαρίζετε.

Έτσι, αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι να καθαρίζετε τη δεξαμενή όσο συχνά χρειάζεται. Εάν υπάρχει κάτι που επιπλέει γύρω που δεν πρέπει να είναι εκεί, αφαιρέστε το με ένα δίχτυ, όχι με τα χέρια σας. Υπό κανονικές συνθήκες, αλλάξτε όχι περισσότερο από 20%-25% κάθε εβδομάδα. Κολλήστε με τη μία πλευρά της δεξαμενής κατά τη διάρκεια κάθε αλλαγής και μεταβείτε στην άλλη πλευρά την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η δοκιμή δείξει υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που παράγονται από τα απόβλητα, μειώστε την ποσότητα που ταΐζετε τα ψάρια σας, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα, να διατηρήσετε τα ψάρια πιο υγιή και να διατηρήσετε τη δεξαμενή σας καθαρή. Εφόσον τα επίπεδα είναι εντάξει, μείνετε μαζί τους μία φορά την εβδομάδα.

Καθαρισμός σπιτιού

Ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε μία φορά το μήνα είναι να καθαρίσετε τυχόν ακαταστασία που μπορεί να έχει χαθεί κατά τη διάρκεια των τακτικών καθαρισμών. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας μια αλλαγή νερού κατά 50% και σκουπίζοντας καλά το υπόστρωμα και στις δύο πλευρές των δεξαμενών σας αντί για μία όπως θα κάνατε με μια αλλαγή νερού 25%. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα ψάρια σας πιο υγιή και θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι χρειάζονται επιπλέον καθαρισμοί. Εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο, δεν συνιστώ να κάνετε κάτι περισσότερο από μια αλλαγή νερού κατά 50%.

Η διατήρηση ψαριών μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία. Η παρακολούθηση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος μπορεί να είναι χαλαρωτική και να προκαλεί δέος. Κρατήστε την κοιλιά των ψαριών σας προς τα κάτω, δίνοντάς τους ένα καθαρό μέρος για να ζήσουν, και θα είναι χαρούμενα ψάρια και θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας δώσουν περισσότερα ψάρια για να τα παρακολουθήσετε με τα χρόνια. Κρατήστε επιπλέον σκουπίδια έξω από τη δεξαμενή σας, μην βασίζεστε μόνο στα φίλτρα σας για να διατηρήσετε τη δεξαμενή σας καθαρή και να θυμάστε ότι επειδή το νερό φαίνεται καθαρό δεν σημαίνει ότι το νερό είναι καθαρό. Το να κρατάς ψάρια ανταμείβει, μην κάνεις τα ψάρια σου να υποφέρουν από μια βρώμικη δεξαμενή.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Ποιο είναι το καλύτερο καθαριστικό τζαμιών ενυδρείου;

Ένας οδηγός για αρχάριους για το Aquascaping

Μπορώ να απενεργοποιήσω το φίλτρο του ενυδρείου τη νύχτα;

Τελευταία ενημέρωση στις 30-11-2022 στις 09:29 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Schreibe einen Kommentar