Πόσο συχνά μπορώ να προσθέσω ψάρια στο ενυδρείο μου;

0
Πόσο συχνά μπορώ να προσθέσω ψάρια στο ενυδρείο μου;

Μόλις αγοράσετε το ενυδρείο σας και όλο τον εξοπλισμό, μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστικό να το εφοδιάζετε με ψάρια ταυτόχρονα. Δυστυχώς, αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια κοινοτική δεξαμενή, το να πετάξετε όλα τα ψάρια σας ταυτόχρονα μπορεί να είναι καταστροφή. Ακόμη και όταν πληρώνετε για μια κορυφαία δεξαμενή, φίλτρο και εξοπλισμό, η αποικία των φυσικών βακτηρίων πρέπει να δημιουργηθεί. Αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, σε μια διαδικασία που αναφέρεται ως «ποδηλασία». Συνήθως, ένα ενυδρείο ανακυκλώνεται πριν από την προσθήκη οποιουδήποτε ψαριού στη δεξαμενή, έτσι ώστε να προστατεύονται από τις φυσικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ακόμη και όταν προσθέτετε σε ένα καθιερωμένο κοινοτικό ενυδρείο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το πρόσθετο στέλεχος στα υπάρχοντα βακτήρια σας. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στη διαδικασία εγκατάστασης του ενυδρείου σας, πιθανότατα θα αναρωτιέστε πόσο συχνά μπορείτε να προσθέσετε ψάρια στο ενυδρείο σας.

Γενικά, θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες μεταξύ της προσθήκης ψαριών στο ενυδρείο σας. Αυτός είναι ένας καλός χρόνος για διάφορους λόγους. Δίνει χρόνο στο φίλτρο σας να απορροφήσει το νέο, αυξημένο βιοφορτίο και σας δίνει επίσης ένα καλό χρονικό παράθυρο για να παρατηρήσετε τα χημικά επίπεδα για διακυμάνσεις. Είναι επίσης ο τυπικός χρόνος για να αναγνωρίσετε συμπτώματα οποιωνδήποτε πιθανών προβλημάτων υγείας ή ασθενειών στα νέα σας ψάρια. Εάν βλέπετε κάποιες ασθένειες στα ψάρια σας, δύο εβδομάδες είναι επίσης αρκετός χρόνος για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων πριν προσθέσετε περισσότερα ψάρια.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε αυτές τις οδηγίες και είναι μόνο συμβουλευτικές. Εάν δημιουργείτε μια ολοκαίνουργια δεξαμενή, θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο για να επιτύχετε μια σταθερή χημική ισορροπία από ό,τι θα κάνατε εάν προσθέτατε ψάρια σε μια πιο ώριμη δεξαμενή. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν εισάγετε νέα ψάρια στη δεξαμενή σας – σε οποιοδήποτε στάδιο – που μπορούν να κάνουν τη μετάβαση ευκολότερη.

Ποδηλασία δεξαμενής

Η ποδηλασία αναφέρεται στη δημιουργία ενός κύκλου αζώτου σε μια δεξαμενή. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αποικίας καλών βακτηρίων που θα διασπάσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγονται από τα απόβλητα των ψαριών και θα οδηγήσουν σε ένα ισορροπημένο, υγιές οικοσύστημα. Ακούγεται αρκετά περίπλοκο, αλλά ο κύκλος του αζώτου μπορεί να αναλυθεί σε τρεις κύριες χημικές ουσίες που μπορούν να μετρηθούν για να πάρετε μια ιδέα για την υγεία της δεξαμενής σας: Αμμωνία, Νιτρώδη και Νιτρικά. Όταν τα ψάρια σας παράγουν απόβλητα ή τροφή και η φυτική ύλη αρχίζει να διασπάται στο νερό της δεξαμενής σας, παράγεται μια χημική ουσία που ονομάζεται αμμωνία. Αυτή η χημική ουσία είναι επικίνδυνη για τα ψάρια σας, αλλά η φύση έχει δημιουργήσει ένα βακτήριο που θα φάει την αμμωνία και θα τη διασπάσει. Μόλις αυτά τα βακτήρια αρχίσουν να ευδοκιμούν στη δεξαμενή σας, θα απελευθερώσουν μια δική τους χημική ουσία: νιτρώδη. Τα νιτρώδη είναι επίσης πολύ κακά για τα ψάρια σας, και για άλλη μια φορά η φύση έχει αναπτύξει ένα διαφορετικό βακτήριο για τη διάσπαση των νιτρωδών. Μόλις αυτό το δεύτερο βακτήριο αρχίσει να δημιουργείται, τα επίπεδα νιτρωδών σας θα πέσουν και θα δείτε μια αύξηση σε μια τρίτη χημική ουσία: τα νιτρικά. Τα νιτρικά άλατα δεν είναι επιβλαβή για τα ψάρια σας σε χαμηλά επίπεδα. Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν ψηλά, ήρθε η ώρα να κάνετε μια μερική αλλαγή νερού στη δεξαμενή ψαριών σας. Αυτές οι διαφορετικές βακτηριακές αποικίες κρατούν υπό έλεγχο αυτές τις χημικές ουσίες και είναι σημαντικό να εδραιωθεί αυτό το βακτήριο πριν προσθέσετε ψάρια.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνετε ποδήλατο σε μια δεξαμενή: χωρίς ψάρι και με ψάρι. Υπάρχει κίνδυνος να ποδηλατήσετε μια νέα δεξαμενή με ψάρια μέσα και συνιστάται μόνο σε έμπειρους ιχθυοφύλακες. Για έναν κύκλο χωρίς ψάρια, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη δεξαμενή σας με όλα τα συνοδευτικά φίλτρα, υποστρώματα, θερμάστρες και νερό. Η προσθήκη ενός μαλακτικού νερού θα αφαιρέσει το χλώριο από το νερό και θα το κάνει φιλόξενο για τα βακτήρια. Χρησιμοποιήστε ένα κιτ δοκιμής ενυδρείου για να βεβαιωθείτε ότι το pH είναι πάνω από 7 και, στη συνέχεια, προσθέστε λίγη αμμωνία (διαθέσιμη σε καταστήματα με ψάρια) για να ξεκινήσετε τον κύκλο. Η ποσότητα της αμμωνίας που απαιτείται για τη δημιουργία του κύκλου αζώτου σας θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της δεξαμενής ψαριών σας, αλλά ένας εμπειρικός κανόνας είναι 2 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για δεξαμενές κάτω των 40 γαλονιών και 4 ppm για δεξαμενές άνω των 40 γαλονιών. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για να προσθέσετε τη σωστή ποσότητα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να περιμένετε να ξεκινήσει ο κύκλος ή να εμφανιστεί η πρώτη παρτίδα βακτηρίων. Ελέγχετε το νερό σας καθημερινά με ένα κιτ δοκιμών για να δείτε εάν τα επίπεδα νιτρωδών έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Θα πρέπει να συνεχίσετε να «τροφοδοτείτε» τη δεξαμενή σας με μικρές δόσεις αμμωνίας μέχρι να πέσουν τα επίπεδα νιτρωδών και να αυξηθούν τα επίπεδα νιτρικών. Η δεξαμενή έχει τελειώσει την ανακύκλωση όταν μπορείτε να προσθέσετε μια δόση αμμωνίας στη δεξαμενή και να έχετε αμμωνία και νιτρώδη επίπεδα στο 0 μέσα σε 24 ώρες. Μόλις γίνει αυτό, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να προσθέτετε ψάρια!

Προσθήκη ψαριού σε μια νέα δεξαμενή

Ο αριθμός των ψαριών που θα προσθέσετε σε μια νεοσύστατη δεξαμενή θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλα είναι. Εάν εισάγετε μικρά ψάρια, όπως τα tetras, μπορείτε να εισάγετε με ασφάλεια πολλά ταυτόχρονα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ψάρια που παράγουν περισσότερα απόβλητα θα αυξήσουν σίγουρα το βιοφορτίο, επομένως θα θέλετε να τα προσθέτετε ένα κάθε φορά.

Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με τα πιο ανθεκτικά ψάρια για να δώσετε στο ενυδρείο σας περισσότερο χρόνο για να εγκατασταθεί πριν προσθέσετε ιδιαίτερα ευαίσθητα ψάρια. Σε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού, μπορεί να είναι καλό να ξεκινήσετε με το «πλήρωμα καθαρισμού» όπως τα σαλιγκάρια ή τα καβούρια.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσθέτετε ψάρια στη δεξαμενή είναι εάν θα αποθηκεύετε οποιοδήποτε δυνητικά επιθετικό ή εδαφικό ψάρι. Θα ήταν καλύτερο να προσθέσετε αυτά τα ψάρια τελευταία, ώστε να μην υπερασπίζονται μια καθιερωμένη περιοχή όταν πηγαίνετε να προσθέσετε νέα ψάρια.

πόσο-συχνά-μπορώ-να-προσθέσω-ψάρια-στο-ενυδρείο-μου

Προσθήκη ψαριών σε μια καθιερωμένη δεξαμενή

Όταν προσθέτετε ψάρια σε ένα καθιερωμένο ενυδρείο, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή κινείται σωστά, έτσι ώστε το πρόσθετο βιοφορτίο να μην κατακλύζει το φίλτρο σας. Θα θελήσετε επίσης να ελέγξετε με το κατάστημα προμηθειών ψαριών σας ότι η νέα σας προσθήκη θα είναι συμβατή με την υπάρχουσα κοινότητα ψαριών σας. Μόλις είστε έτοιμοι να προσθέσετε τα ψάρια, δώστε τα υπάρχοντα ψάρια σας ώστε να ενδιαφέρονται λιγότερο για το νεοφερμένο. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλές κρυψώνες για το νέο ψάρι για να αναζητήσει κάλυψη εάν είναι κατακλυσμένο.

Όπως και με μια νέα δεξαμενή, ο αριθμός των ψαριών που μπορείτε να προσθέσετε κάθε φορά εξαρτάται πλήρως από το μέγεθος του ψαριού και της δεξαμενής σας. Μερικοί συνιστούν να εισάγετε πάντα πολλά νέα ψάρια ταυτόχρονα για να αποτρέψετε τον εκφοβισμό. Μερικά μικρότερα ψάρια εκτροφής, όπως τα tetras, είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις του νερού και θα πρέπει να προστεθούν αργότερα σε μια εγκατεστημένη δεξαμενή. Δεδομένου ότι φοιτούν στο σχολείο, προτιμούν να μεταφέρονται σε ομάδες των 5 ή περισσότερων για να κάνουν τη μετάβαση λιγότερο αγχωτική. Αυτό πιθανότατα δεν θα υπερφορτώσει το φίλτρο επειδή είναι τόσο μικρά, αλλά τα μεγαλύτερα ψάρια εκτροφής μπορεί να είναι υπερβολικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να πηγαίνετε αργά και να προσπαθήσετε να προσθέσετε τουλάχιστον δύο ψάρια τη φορά.

Πότε να σταματήσετε να προσθέτετε ψάρια

Πιθανότατα δεν θα είναι έκπληξη για έναν λάτρη των ψαριών ότι συχνά το πιο δύσκολο μέρος της αποθήκευσης μιας δεξαμενής είναι να ξέρει πότε να σταματήσει. Προκειμένου να διατηρηθούν τα χημικά επίπεδα στο νερό του ενυδρείου καλά και ισορροπημένα, είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε τη δεξαμενή ψαριών. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να έχετε 10 γαλόνια ανά 1″ ψαριού, αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλός δείκτης. Για παράδειγμα, μερικά ψάρια είναι μικρά αλλά πολύ δραστήρια και επωφελούνται από περισσότερο χώρο. Επίσης, ορισμένα ψάρια παράγουν πολύ περισσότερα απόβλητα από άλλα και θα ωθήσουν γρήγορα το φίλτρο σας στα όριά του όσον αφορά το βιοφορτίο. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πότε η δεξαμενή σας είναι γεμάτη είναι ένας συνδυασμός κοινής λογικής και δοκιμής νερού. Εάν είναι δύσκολο να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών, πιθανότατα έχετε πάρα πολλά ψάρια. Δεδομένου ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφήσετε ένα ψάρι από το να προσθέσετε ένα νέο, πηγαίνετε πάντα αργά και προσπαθείτε να μην αγοράζετε παρορμητικά.

συμπέρασμα

Η προσθήκη ψαριών σε ένα ενυδρείο είναι μια συναρπαστική εμπειρία και μπορεί να είναι εύκολο να προσθέσετε πάρα πολλά ταυτόχρονα. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε δύο εβδομάδες μεταξύ της προσθήκης ψαριών στο ενυδρείο σας. Αυτό θα δώσει χρόνο στο φίλτρο σας να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε νέο βιολογικό φορτίο και θα σας δώσει χρόνο για να παρατηρήσετε το νέο σας ψάρι για ασθένειες ή άλλες κόκκινες σημαίες. Οι συστάσεις για τον αριθμό νέων ψαριών που πρέπει να προστεθούν ανά συνεδρία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού καθώς και με το ενυδρείο σας και με το αν έχει ήδη μια καθιερωμένη κοινότητα ψαριών ή όχι. Πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βασιστείτε στις δικές σας παρατηρήσεις για να πάρετε τη σωστή απόφαση. Μόλις μπείτε σε έναν ρυθμό με την προσθήκη νέων ψαριών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υπερβολικό απόθεμα στη δεξαμενή σας.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Ένας οδηγός για αρχάριους για το Aquascaping

Πόσο χαλίκι για ένα ενυδρείο;

Οι καλύτερες αντλίες κάρτερ ενυδρείου

Schreibe einen Kommentar