Ποια είναι η ποινή για την καθυστερημένη κατάθεση του ITR;

0
Ποια είναι η ποινή για την καθυστερημένη κατάθεση του ITR;

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων θεωρείται συχνά προαιρετική και περιττή για ορισμένους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους ανθρώπους να πληρώνουν φόρους που είναι επιλέξιμοι και υπάγονται στη φορολογική πλάκα.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η υποβολή φόρου εισοδήματος έχει εκπληκτικά οφέλη για τους φορολογούμενους. Ως εκ τούτου, είτε δεν το καταθέτουν, είτε η αναβλητικότητά τους τους αφήνει να πέσουν θύμα ποινής!

Λοιπόν, για να σας καθοδηγήσουμε καλύτερα, σε αυτό το blog θα συζητήσουμε τα παρακάτω θέματα:

Γέμισμα ITR

Η δήλωση φόρου εισοδήματος, κοινώς γνωστή ως ITR, είναι ένα έντυπο που πρέπει να υποβληθεί στο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ITR περιέχει βασικές πληροφορίες όπως το εισόδημα ενός ατόμου και τους φόρους που πρέπει να πληρωθούν για αυτό κατά τη διάρκεια του έτους. Το ITR θα μπορούσε να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά είτε χειροκίνητα.

Η πηγή εισοδήματος μπορεί να είναι διαφορετική, ελέγξτε τις διάφορες μορφές όπως π.χ

  • Εισόδημα από μισθό (μισθωτοί)
  • Κέρδη και κέρδη από την επιχείρηση και το επάγγελμα
  • Έσοδα από ακίνητα
  • Έσοδα από υπεραξίες
  • Έσοδα από άλλες πηγές όπως μερίσματα, τόκοι καταθέσεων, έσοδα από δικαιώματα, κέρδη σε λαχεία κ.λπ.

Ποιος υποχρεούται να υποβάλει ITR;

Είστε υποχρεωμένοι να υποβάλετε ένα ITR εάν το ετήσιο εισόδημά σας εμπίπτει στην αναφερόμενη φορολογική πλάκα:

Πλάκες Φορολογίας Εισοδήματος υπό το υφιστάμενο & Παλαιό φορολογικό καθεστώς

Πλάκες Φορολογίας Εισοδήματος υπό το υφιστάμενο & Παλαιό φορολογικό καθεστώς

Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να υποβάλετε ITR εάν το συνολικό εισόδημά σας έχει υπερβεί το βασικό όριο εξαίρεσης κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Ωστόσο, σε ένα σενάριο όπου το ακαθάριστο συνολικό εισόδημά σας δεν υπερβαίνει το βασικό όριο εξαίρεσης, τα ακόλουθα είναι τα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

α) Εάν το ποσό σας υπερβαίνει τις 2 lakh Rs για εσάς ή οποιοδήποτε άλλο άτομο για ταξίδι σε μια ξένη χώρα, τότε είστε υποχρεωμένοι να υποβάλετε ITR
β) Εάν έχετε καταθέσει περισσότερα από 1 crore σε έναν ή περισσότερους τρεχούμενους λογαριασμούς που διατηρούνται σε τράπεζα, τότε είστε υποχρεωμένοι να υποβάλετε ITR
γ) Εάν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας σας έχει υπερβεί το 1 lakh Rs σε έναν μόνο λογαριασμό ή σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, τότε είστε υπόχρεοι να υποβάλετε ITR

Ποια είναι η ποινή για την καθυστερημένη κατάθεση του ITR;

Εάν πιστεύετε ότι αν δεν υποβάλετε ένα ITR θα είστε ασφαλείς, τότε, δυστυχώς, αυτή η πεποίθηση είναι λάθος. Παρακάτω αναφέρονται οι χρεώσεις που σχετίζονται με καθυστέρηση στις δηλώσεις σας στο ITF:

  • Ποινή σύμφωνα με την ενότητα 24F

Με τους τροποποιημένους κανόνες, τώρα βάσει της ενότητας 234F του νόμου περί φόρου εισοδήματος, ένα ITR που υποβάλλεται πέραν της προθεσμίας θα σας υποχρεώσει να πληρώσετε πρόστιμο Rs. 5.000. Αυτό το ποσό της ποινής έχει μειωθεί από Rs. 10.000 σε rs. 5000.

Λεπτομέρειες για το τέλος καθυστερημένης υποβολής

  • Μειωμένος χρόνος για την αναθεώρηση της επιστροφής σας

Όταν τα πράγματα γίνονται με ταλαιπωρία, τείνουν να συμβαίνουν λάθη. Επομένως, σύμφωνα με τους τροποποιημένους κανόνες, έχετε χρόνο μόνο μέχρι το τέλος του έτους αξιολόγησης για να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές. Πέρασαν εκείνες οι εποχές που δόθηκε στους φορολογούμενους μια περίοδος 2 ετών για να αναθεωρήσουν και να υποβάλουν εκ νέου την κατάθεσή τους ITR.

Σύμφωνα με το άρθρο 234Α, εάν δεν καταλήξετε να υποβάλετε τις φορολογικές σας δηλώσεις εντός ή πριν από την ημερομηνία λήξης, τότε θα είστε υπόχρεοι να καταβάλετε τόκο 1% κάθε μήνα ή μέρος αυτού για το ίδιο ποσό. Μετά την προθεσμία αρχίζει ο υπολογισμός της ποινής. Μην περιμένετε πολύ για να υποβάλετε το ITR σας!

  • Δεν επιτρέπεται η μεταφορά απωλειών

Εάν τυχαία έχετε υποστεί ζημία κατά τη διάρκεια του έτους στην επιχείρησή σας, τότε πρέπει να φροντίσετε να υποβάλετε την επιστροφή σας εντός της προθεσμίας. Εάν όχι, τότε θα σας στερήσει τη μεταφορά αυτών των ζημιών για το επόμενο έτος. Επομένως, είναι ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνετε και φροντίστε να το κάνετε.

  • Καθυστέρηση στη λήψη επιστροφών

Η μη υποβολή ITR έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της λήψης επιστροφών χρημάτων από την κυβέρνηση για τους επιπλέον φόρους που καταλήξατε να πληρώσετε. Εάν επιθυμείτε να λάβετε την επιστροφή χρημάτων χωρίς καθυστέρηση, φροντίστε να υποβάλετε την επιστροφή σας πριν από την ημερομηνία λήξης.

fincart επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ανά πάσα στιγμή.

Schreibe einen Kommentar