Οι Robo-Advisors νικούν την αγορά;

2
Οι Robo-Advisors νικούν την αγορά;

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι robo-σύμβουλοι στη σκηνή το 2008, ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι τόσο καλά όσο η διαφημιστική εκστρατεία.

Ίσως το πιο σημαντικό: κερδίζουν οι robo-σύμβουλοι την αγορά;

Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση είναι να εξετάσετε τις πραγματικές αποδόσεις από τις πραγματικές ρομπο-σύμβουλοι. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι οι robo-advisors και πώς λειτουργούν.

Τι είναι ο Robo-Advisor;

Ο Robo-Avisor είναι ένα σύνολο εργαλείων που βασίζεται σε αλγόριθμους και προσφέρει οικονομικό σχεδιασμό και διαχείριση επενδύσεων. Αυτά τα εργαλεία απαιτούν συχνά λίγη ανθρώπινη συμβολή και μπορεί να μην απαιτούν καμία ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η έλλειψη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης επιτρέπει τα έξοδα διαχείρισης για τους συμβούλους ρομπότ να είναι πολύ χαμηλότερα. Ενώ οι ανθρώπινοι σύμβουλοι τείνουν να χρεώνουν 1%-2%, οι σύμβουλοι robo μπορούν να χρεώνουν 0,5% ή χαμηλότερο.

Επιπλέον, πολλοί robo-σύμβουλοι έχουν χαμηλή ελάχιστη επένδυση ή καθόλου ελάχιστη επένδυση. Οι ακριβότεροι ανθρώπινοι σύμβουλοι μπορούν να απαιτήσουν τουλάχιστον 100.000 $ για να σας πάρουν ως πελάτη.

Ο πρώτος robo-σύμβουλος, Betterment investing, ξεκίνησε αρχικά το 2008 και άνοιξε στους επενδυτές το 2010. Σε εκείνο το σημείο, το επενδυτικό τοπίο άλλαξε για τα καλά.

Αυτές οι πλατφόρμες έχουν κάνει την επένδυση φθηνότερη για πολλούς επενδυτές και έχουν μειώσει τα εμπόδια εισόδου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειοι ή χωρίς τα μειονεκτήματά τους.

Το κύριο μειονέκτημα των robo-advisors είναι ότι δεν μπορούν να σας δώσουν την καθοδήγηση που μπορεί ένας ανθρώπινος σύμβουλος όταν πλοηγείστε σε περίπλοκες οικονομικές αποφάσεις.

Μπορεί να μην επαρκούν για να βοηθήσουν στη φορολογική στρατηγική, τον προγραμματισμό συνταξιοδότησης και άλλα περίπλοκα σενάρια.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι robo-σύμβουλοι, όπως η Betterment, προσφέρουν οικονομικούς συμβούλους. Στην περίπτωση του Betterment, πληρώνετε ξεχωριστή χρέωση για αυτήν την επιλογή.

Πώς λειτουργούν οι Robo-Advisors;

Οι ρομπο-σύμβουλοι εργάζονται θέτοντας πρώτα στον χρήστη ένα σύνολο ερωτήσεων, συνήθως σχετικά με το εισόδημά του, τους στόχους και την ανοχή κινδύνου.

Στη συνέχεια, το σύστημα μπορεί να προτείνει διαφορετικά χαρτοφυλάκια με βάση τις απαντήσεις του χρήστη ή μπορεί να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο γύρω από τον τρόπο που απάντησε ο χρήστης. Κάθε Robo-Avisor χειρίζεται αυτό το μέρος της διαδικασίας λίγο διαφορετικά.

Μόλις γνωρίσει το ιδανικό χαρτοφυλάκιο, ο αλγόριθμος θα το διατηρήσει σύμφωνα με τα στοιχεία του χρήστη. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει δυναμική εξισορρόπηση.

Η δυναμική επανεξισορρόπηση περιλαμβάνει την αγορά και την πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διατηρηθεί το χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με τις προτιμώμενες κατανομές του χρήστη.

Ορισμένοι ρομπο-σύμβουλοι, συγκεκριμένα η Betterment, περιλαμβάνουν επίσης τη συγκομιδή φορολογικών ζημιών. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το χαρακτηριστικό μειώνει τη φορολογική υποχρέωση πουλώντας περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να αντισταθμίσει τα κέρδη κεφαλαίου.

Για τους πλουσιότερους επενδυτές, η συγκομιδή φορολογικών ζημιών μπορεί να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο. Για μικρότερα χαρτοφυλάκια, όμως, η διαφορά είναι μικρή.

Οι Robo-Advisors νικούν την αγορά;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νίκη στην αγορά μπορεί να είναι τόσο μη ρεαλιστική όσο και περιττή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η αγορά έχει αρκετά ισχυρές αποδόσεις μακροπρόθεσμα, και ακόμη και η αντίστοιχη απόδοση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια συσσώρευση πλούτου.

Και όπως θα δούμε στην επόμενη ενότητα, οι ρομπο-σύμβουλοι δεν κερδίζουν συχνά την αγορά. Αλλά αυτό που σας δίνουν αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι ένα πιο καλά στρογγυλεμένο χαρτοφυλάκιο που είναι λιγότερο ασταθές σε αβέβαιες οικονομικές περιόδους.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η Betterment από τον όμιλο ARC, τα χαρτοφυλάκια της ξεπέρασαν τα χαρτοφυλάκια που συμβουλεύονται οι άνθρωποι κατά περίπου 2%. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους πλούτους κατά τη διάρκεια της καριέρας σας.

Το θέμα εδώ είναι ότι, ενώ οι robo-σύμβουλοι δεν κερδίζουν πάντα αυτήν την αγορά, δεν είναι αυτός ο στόχος. Ουσιαστικά, το αν «κερδίζουν την αγορά» ή όχι είναι μια πολύ απλοϊκή ερώτηση και δεν λαμβάνει υπόψη την απόχρωση και την πολυπλοκότητα της επένδυσης.

Επιστροφές πραγματικού κόσμου

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι πραγματικά να περιμένετε από έναν Robo-Avisor, ακολουθούν ορισμένα δεδομένα από πραγματικούς Robo-Avisor σε σύγκριση με S&P 500:

Βελτίωση 7,0%
Μέτωπο πλούτου 7,20%
Ellevest 6,2% – 9,8%
S&P 500 13,6%

Για να είμαστε σαφείς, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απόλυτοι. αυτοί είναι μέσες ετήσιες αποδόσεις από το 2011-2020.

Η μόνη εξαίρεση είναι το Ellevest. ο παραπάνω αριθμός δεν είναι πραγματικός αριθμός, αλλά είναι η αναμενόμενη απόδοση Ellevest παρέχει στο λευκό του χαρτί.

Αν κοιτάξετε απλώς τους παραπάνω αριθμούς, ίσως σκεφτείτε ότι πρέπει απλώς να παραλείψετε τους συμβούλους ρομπότ και να βάλετε όλα τα χρήματά σας σε ένα ταμείο δείκτη S&P 500.

Ωστόσο, αυτό το ένστικτο δεν λαμβάνει υπόψη ολόκληρη την εικόνα. Οι περισσότεροι λογαριασμοί που υποστηρίζονται από ρομπότ είναι διαφοροποιημένοι κατά κάποιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επενδύουν απλώς στον S&P 500.

Η Betterment, για παράδειγμα, επενδύει σε μια ποικιλία ETF, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών αξίας, των αναδυόμενων αγορών, των ομολόγων και άλλων.

Και ο μέσος όρος για το Betterment προϋποθέτει κατανομή μετοχών 70%. Αυτό σημαίνει ότι είναι ομόλογα 30%, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη αστάθεια.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών του 2008, ο S&P 500 έκανε μια βουτιά στη μύτη στο αρνητικό 38,49%.

Εν τω μεταξύ, ένα χαρτοφυλάκιο Betterment με μετοχές 70% θα είχε απόδοση αρνητικής 27,1% κατά την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια διαφορά μεγαλύτερη από 11%.

Αυτό που δείχνει αυτό είναι ότι ενώ ο S&P 500 μπορεί να φαίνεται ελκυστικός μακροπρόθεσμα, θα υπάρξουν χρόνια όπου τα πράγματα θα είναι λιγότερο ρόδινα αν δεν διαφοροποιήσετε.

Πόσο χρεώνουν οι Robo-Advisors;

Επειδή οι ρομπο-σύμβουλοι απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη αλληλεπίδραση, είναι σε θέση να χρεώνουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές από τους παραδοσιακούς συμβούλους. Οι περισσότεροι χρεώνουν μια αμοιβή ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων που είναι γνωστή ως αναλογία εξόδων, αλλά λίγοι χρεώνουν μια μηνιαία αμοιβή.

Ακολουθεί μια λίστα με χρεώσεις από δημοφιλείς συμβούλους robo:

Robo-σύμβουλος Τέλη
Βελτίωση 0,25% (Ψηφιακό) ή 0,40% (Premium)
Μέτωπο πλούτου 0,25%
Βελανίδια $1, $3 ή $5 το μήνα
Διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο Ally Invest 0,30%, ή 0% με 30% ταμειακή θέση
Ellevest $1, $5 ή $9 το μήνα

Ενώ διαφορετικές χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν δοκιμάσει διαφορετικές δομές προμηθειών και συμφωνίες για να προσελκύσουν χρήστες, εκτός από αυτές είναι προσιτές. Ακόμη και η υψηλότερη μηνιαία χρέωση σε αυτήν τη λίστα με 9 $ ανά μήνα είναι φθηνότερη από μια συνδρομή στο Netflix.

Μπορούν οι Robo-Advisors να σας βγάλουν χρήματα;

Οι Robo-σύμβουλοι μπορούν να αποφέρουν αρκετά σταθερές αποδόσεις. Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ρομπο-σύμβουλοι εκεί έξω και δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Αλλά αν κοιτάξετε έναν δημοφιλή robo-σύμβουλο όπως ο Betterment, είναι σαφές ότι μπορείτε πράγματι να κερδίσετε χρήματα. Για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών 70% στο Betterment θα είχε αποφέρει ~170% από το 2004-2020:

Βελτίωση της απόδοσης

Σίγουρα, αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τις αποδόσεις που παίρνουν τα παιδιά στο The Motley Fool Stock Advisor. Ωστόσο, τα χαρτοφυλάκια της Betterment είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και χρησιμοποιεί ένα ευρύ σύνολο ETF.

Αυτό σημαίνει λιγότερη σταθερότητα και πιο αξιόπιστες αποδόσεις.

Οπότε, ναι, οι robo-σύμβουλοι μπορούν σίγουρα να σας βγάλουν χρήματα μακροπρόθεσμα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω Robo-Advisor;

Η απάντηση στο αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν robo-σύμβουλο δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι. Ούτε ποιος robo-σύμβουλος είναι κατάλληλος για εσάς. Η απάντηση εξαρτάται από τις επενδυτικές σας γνώσεις και από το πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σας.

Εξάλλου, θα μπορούσατε εξίσου εύκολα να ανοίξετε έναν λογαριασμό IRA ή μεσιτείας και να επενδύσετε σε κεφάλαια ευρετηρίου. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο σύνολο κεφαλαίων να επιλέξετε και θα πρέπει να εξισορροπείτε το χαρτοφυλάκιό σας τακτικά.

Επιπλέον, οι αμοιβές Robo-Advisor δεν εξαλείφουν τις επιστροφές σας όπως θα έκαναν οι αμοιβές 1%-2% που χρεώνουν οι ανθρώπινοι σύμβουλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τέλη είναι εντελώς άσχετα, αλλά ο αντίκτυπός τους είναι πολύ μικρότερος.

Μερικοί επενδυτές αποφεύγουν τους ρομπο-συμβούλους επειδή αισθάνονται άνετα με την επένδυση DIY και πιστεύουν ότι η διαχείριση του δικού τους χαρτοφυλακίου αξίζει τον χρόνο τους.

Και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ρομπο-σύμβουλοι μπορεί να μην επαρκούν για να βοηθήσουν στην πλοήγηση στον περίπλοκο οικονομικό σχεδιασμό. Ωστόσο, οι ρομπο-σύμβουλοι όπως η Betterment προσφέρουν πρόσβαση σε ανθρώπινους οικονομικούς συμβούλους έναντι πάγιας αμοιβής.

Λοιπόν, νιώθετε άνετα να διαχειρίζεστε το δικό σας χαρτοφυλάκιο; Πιστεύετε ότι αξίζει να εξοικονομήσετε χρήματα για να κάνετε κάτι τέτοιο; Αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκομιδή φορολογικών ζημιών μπορεί να παραιτηθεί σε σύγκριση με ένα χαρτοφυλάκιο Betterment.

Ωστόσο, αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Μόλις καθορίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, θα ξέρετε εάν ένας robo-σύμβουλος είναι κατάλληλος για εσάς.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συμβούλους ρομπότ.

Schreibe einen Kommentar