Οδηγός αστικής εκδρομής (Geologists‘ Association Guide No 70), από τους Wes Gibbons και Teresa Moreno – Deposits Mag

0
Οδηγός αστικής εκδρομής (Geologists‘ Association Guide No 70), από τους Wes Gibbons και Teresa Moreno – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η Ένωση Γεωλόγων φτιάχνει ένα όνομα για τον εαυτό της όταν πρόκειται να προωθήσει το φάκελο για τις γεωλογικές εκδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ήδη δημιουργήσει έναν αριθμό οδηγών για τη γεωλογία τοποθεσιών εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και, στο τελευταίο τεύχος του Deposits, εξέτασα τον νέο του οδηγό για την οδική γεωλογία της Ουαλίας (Οδηγός Αρ. 69). Από μόνο του, αυτό ήταν μια αρκετά αναχώρηση, αλλά το ίδιο ισχύει και για το υπό εξέταση βιβλίο – ένας οδηγός για την «αστική γεωλογία» της Βαρκελώνης.

Ομολογουμένως, η GA έχει ήδη δημοσιεύσει έναν οδηγό για τη γεωλογία του Λονδίνου (Οδηγός Αρ. 68, βλ. Τεύχος 25 των Καταθέσεων για την κριτική μου), αλλά αυτός δεν ήταν πραγματικά ένας «αστικός» οδηγός όπως ο παρών. Πράγματι, αυτός ο οδηγός αξιοποίησε τους πολλούς ανοιχτούς χώρους της πόλης και τον ποταμό Τάμεση για τις τοποθεσίες του, ενώ αυτός ο οδηγός καλύπτει σίγουρα τους δρόμους. Επιπλέον, η ισπανική πόλη έχει πιθανώς πιο ενδιαφέρουσα γεωλογία από τις περισσότερες πόλεις.

Οι συγγραφείς είναι και οι δύο επαγγελματίες γεωλόγοι και η Τερέζα γεννήθηκε και σπούδασε στην Ισπανία (αν και έκανε το διδακτορικό της στο Κάρντιφ). Η γεωλογία που περιγράφουν έχει τη Βαρκελώνη να κάθεται στις πλευρές των καταλανικών παράκτιων οροφών. Αυτή είναι μια ιβηρική, ενδοπλακοειδής ορεινή ζώνη, που χωρίζει την κοιλάδα της Βαλένθια από τη λεκάνη του Έβρου, η οποία συνορεύει με τα Πυρηναία στα βόρεια. Ως εκ τούτου, το προ-Βαρισκανικό υπόγειο είναι καλά εκτεθειμένο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της γεωλογίας και της γεωμορφολογίας χρονολογείται από την Παλαιογένεια και το Νεογέννητο (και, επομένως, είναι «Αλπικό»). Όσον αφορά τα πετρώματα, αυτά είναι ως επί το πλείστον γρανοδιορίτες, μεταιζήματα και πιο πρόσφατα ιζηματογενή πετρώματα.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πόλη είναι τόσο γεωλογικά ενδιαφέρουσα – και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γεωλογία παίζει ρόλο στο να γίνει μια μεγάλη πόλη «μεγάλη». Το βιβλίο περιγράφει τρία ξεχωριστά ταξίδια γεωλογίας σε αυτή την όμορφη πόλη, τα οποία μπορούν να γίνουν όλα με τα ισπανικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αυτή η μέθοδος έχει μεγάλη επιτυχία.

Όπως όλοι οι πρόσφατοι οδηγοί GA, είναι καλογραμμένος και θαυμάσια εικονογραφημένος, έγχρωμος παντού. Όπως πάντα, η μόνη μου κριτική είναι το δαχτυλίδι που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, αν βρεθώ ποτέ στη Βαρκελώνη, μπορεί κάλλιστα να έχω ένα αντίγραφο αυτού του μικρού βιβλίου κάτω από την αγκαλιά μου.

The Geology of Barcelona: an urban excursion guide, Geologists‘ Association Guide No 70, by Wes Gibbons and Teresa Moreno, The Geologists‘ Association, Λονδίνο (2012), 72 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-0900717567

Διαθέσιμο από το UKGE: Η Γεωλογία της Βαρκελώνης: ένας αστικός οδηγός εκδρομών

Schreibe einen Kommentar