Μπορούν τα φυτά του ενυδρείου να αναπτυχθούν σε χαλίκι;

0
Μπορούν τα φυτά του ενυδρείου να αναπτυχθούν σε χαλίκι;

Τα υδρόβια φυτά υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Διαφέρουν από τα φυτά της γης για μερικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης των ριζικών τους συστημάτων και του τρόπου με τον οποίο προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από το περιβάλλον τους. Λόγω των προσαρμογών τους για να ζουν μερικώς ή πλήρως βυθισμένα στο νερό, τα υδρόβια φυτά έχουν γίνει σημείο ενδιαφέροντος για τους φανατικούς των ενυδρείων. Εκτός, φυσικά, αν φαίνεται να μαραίνονται και να πεθαίνουν σχεδόν κάθε φορά που προστίθενται στη δεξαμενή. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί ένοχοι στο ενυδρείο για να προκαλέσουν τον χαμό τους, αλλά ένας από τους κύριους κακούς που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το υπόστρωμα, το οποίο είναι συνήθως χαλίκι.

Αυτό θέτει συχνά το ερώτημα…

Μπορούν τα φυτά του ενυδρείου να αναπτυχθούν σε χαλίκι;

Η απάντηση είναι ναι. Τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε χαλίκι. Ωστόσο, μόνο ορισμένα είδη και αν έχει γίνει σωστά.

Εάν είστε κάποιος που θέλει να μάθει πώς να μεγαλώνει ή να διατηρεί φυτά ενυδρείου σε χαλίκι, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να το πραγματοποιήσετε. Θα εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και την ανατομία των υδρόβιων φυτών, τη φροντίδα και τη συντήρηση, καθώς και τα πιο εύκολα φυτά για να διατηρήσετε, ώστε να μπορείτε να γίνετε γκουρού φυτών ενυδρείου.

Καλλιέργεια φυτών ενυδρείου σε χαλίκι

Όπως κάθε ζωντανό ον, τα φυτά απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης και το είδος του υποστρώματος στο οποίο ενσωματώνετε τις ρίζες είναι ένα από αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε το αγαπημένο σας ζεστό ροζ ή μπλε ηλεκτρίκ χαλίκι, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα πριν βουτήξετε το φυτό σας στο υπόστρωμα που έχετε επιλέξει.

Ένα άτομο που κρατά ενυδρείο δεξαμενών ψαριών χωρίς νερό και ψάρια σε άσπρο φόντο. Γροθιά κατοικίδιο.

Οφέλη και ανατομία των ζωντανών φυτών σε δεξαμενές ψαριών

Τα οφέλη από το να έχετε ζωντανά φυτά στο ενυδρείο σας μπορεί να ξεπεράσουν τα αρνητικά εάν είστε έτοιμοι να προσέξετε λίγο παραπάνω. Μερικά από αυτά οφέλη περιλαμβάνω:

 • Προσομοιώνει το φυσικό περιβάλλον
 • Αφαιρεί τις τοξίνες στο νερό
 • Δημιουργεί οξυγόνο όταν χρειάζεται
 • Προσθέτει μια φυσική, διακοσμητική εμφάνιση
 • Παρέχει κάλυψη για τηγανητά ψάρια και αυγά

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανατομική δομή και λειτουργία των υδρόβιων φυτών, τα οποία χωρίζονται σε τρεις βασικούς τομείς:

 1. Ρίζες

Το ριζικό σύστημα αγκυρώνει τα υδρόβια φυτά στο υπόστρωμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο παρασυρόμενο ξύλο. Είναι επίσης μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο φτερωτά επειδή δεν χρειάζεται να κρατούν το φυτό όρθιο ή να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως τα φυτά της γης. Το ριζικό σύστημα είναι αυτό που θα προσέξετε περισσότερο όταν πρόκειται για το υπόστρωμα.

 1. Στέλεχος

Το στέλεχος χρησιμοποιείται για στήριξη και μεταφορά και είναι πιο εύκαμπτο επιτρέψτε το φυτό να κινείται με τη ροή του νερού. Συνήθως είναι πιο λεπτά από τα χερσαία φυτά επειδή δεν χρειάζονται άκαμπτα στελέχη για στήριξη. Αντίθετα, είναι εξοπλισμένα με κυψέλες γεμάτες αέρα και χρησιμοποιούν το περιβάλλον νερό ως ενίσχυση.

 1. Φύλλα

Τα φύλλα των υδρόβιων φυτών εξελίχθηκαν για να έχουν πρόσβαση στον αέρα και να συλλέγουν το ηλιακό φως για φωτοσύνθεση. Η διέλευση και η συλλογή του νερού και των θρεπτικών ουσιών είναι πολύ πιο εύκολη για τα υδρόβια φυτά επειδή είναι πιο λεπτά και λιγότερο κηρώδη. Μετά την προσθήκη νέων φυτών σε μια δεξαμενή, τα φύλλα συνήθως πεθαίνουν, αλλά τα φρέσκα φύλλα θα φυτρώσουν εάν το περιβάλλον είναι αρκετά υγιές. Αφαιρέστε τα νεκρά φύλλα πριν αποσυντεθούν.

Φυτεύοντας υδρόβια φυτά στο ενυδρείο σας

Ακριβώς όπως τα φυτά της γης, τα φυτά ενυδρείου χρειάζονται τα βέλτιστα επίπεδα υποστρώματος, φωτισμού, ποιότητας νερού και θρεπτικών συστατικών για να παραμείνουν υγιή και ζωντανά. Το υπόστρωμα, συμπεριλαμβανομένου του χαλίκι, είναι ένα κρίσιμο σημείο για να ξεκινήσετε.

Τι είναι Υπόστρωμα

Υπόστρωμα είναι οτιδήποτε είναι χαλαρό και καλύπτει το πάτωμα του ενυδρείου σας. Μερικοί δημοφιλείς λόγοι για τη χρήση του υποστρώματος ενυδρείου είναι επειδή φαίνεται πιο φυσικό, ενισχύει την ομορφιά των ψαριών σας και βοηθά στην καλλιέργεια βασικών βακτηρίων.

Το υπόστρωμα όχι μόνο παρέχει τα θρεπτικά συστατικά των φυτών αλλά βοηθά και στην αγκύρωσή τους.

Λόγος στον σοφό ενυδρείο: παίρνετε πάντα το υπόστρωμά σας από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή Σε σύνδεση; ποτέ από την άγρια ​​φύση. Στην πραγματικότητα, μιμείτε ένα φυσικό βιότοπο και το συμπυκνώνετε σε ένα γυάλινο κουτί, όσο μικρό ή μεγάλο. Η χρήση υποστρωμάτων από τη φύση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τη δεξαμενή σας, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες ή βακτήρια, τα οποία η φύση έχει τον εξειδικευμένο τρόπο να περνάει.

Τύποι Υποστρώματος

Υπάρχει τόση ποικιλία υποστρωμάτων όσα και guppies σε ένα ενυδρείο pet shop. Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υποστρώματα σε δεξαμενές ψαριών είναι τα βότσαλα, η άμμος, το χώμα και το χαλίκι. Μια δεξαμενή γυμνού πυθμένα είναι αυτό που οι ενυδρείοι αποκαλούν ενυδρείο χωρίς υπόστρωμα. Αυτό δεν είναι ιδανικό για τα φυτά, καθώς χρειάζονται κάτι για να αγκιστρωθούν και να αποκτήσουν ωφέλιμα βακτήρια.

Το πιο συνιστώμενο υπόστρωμα για τα φυτά είναι το χώμα, αλλά είναι απαραίτητο να αγοράσετε το χώμα υποστρώματος που βρίσκεται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χώμα του κήπου θα λασπώσει το νερό, κάτι που ακυρώνει τον σκοπό του να έχουμε ένα αισθητικά ευχάριστο ενυδρείο. Το χώμα υποστρώματος είναι μοναδικά διαμορφωμένο ώστε όχι μόνο να αντιστέκεται στην ανάμειξη με νερό αλλά και στην προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα υδρόβια φυτά σας.

Χρήση χαλίκι για τα φυτά του ενυδρείου σας

Λοιπόν, αυτό μας φέρνει πίσω στο ερώτημα, Μπορούν τα φυτά του ενυδρείου να αναπτυχθούν σε χαλίκι; Και η απάντηση εξακολουθεί να είναι ναι, αλλά είναι καλύτερο αν το μέγεθος του χαλικιού είναι μεταξύ 3-8 χλστ παχύ, επειδή το μεγαλύτερο χαλίκι θα εμποδίσει την ανάπτυξη των ριζών και το μικρότερο χαλίκι θα μπορούσε να βλάψει τις εύθραυστες ρίζες.

Συνιστάται επίσης ανεπιφύλακτα από τους λάτρεις των φυτών είτε να αναμειγνύετε χώμα υποστρώματος με το χαλίκι σας είτε να φυτέψετε τα ριζικά συστήματα των νέων σας βοτανικών φίλων σε μικρές υδρόβιες γλάστρες. Η διατήρηση φυτών ενυδρείου σε γλάστρες θα σας επιτρέψει να είστε πιο δημιουργικοί με την επιλογή μεγέθους και σχήματος χαλικιού.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε να αναμίξετε χώμα υποστρώματος με χαλίκι είναι η διαδικασία καθαρισμού. Το χώμα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τόσο για να αναπληρώνονται τα θρεπτικά συστατικά, οπότε όταν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε το χαλίκι, θα μαζεύει επίσης το χώμα. Η χρήση γλάστρες για τα υδρόβια φυτά σας επιτρέπει να παρακάμψετε το επιπλέον βήμα του καθαρισμού του εδάφους. Θα πρέπει να προσέχετε την αντικατάσταση του χώματος στις γλάστρες κατά καιρούς.

πώς να ρυθμίσετε μια δεξαμενή ψαριών

Φωτισμός, ποιότητα νερού και θρεπτικά συστατικά

Τα υδρόβια φυτά μπορεί να υποφέρουν από τις ίδιες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που αντιμετωπίζουν τα φυτά της γης, και γίνεται εμφανές εάν τα φύλλα γίνονται κίτρινα έως καφέ ή είναι αφύσικα χλωμά. Εάν είστε βέβαιοι ότι το μείγμα χαλίκι σας είναι κορυφαίο, τότε σκεφτείτε τον φωτισμό, την ποιότητα του νερού και την προσθήκη υγρών φυτικών συμπληρωμάτων στο μείγμα.

 • Φωτισμός ενυδρείου: Ο φωτισμός ενυδρείου με φθορισμό και LED είναι οι δύο πιο κοινές αποτελεσματικές επιλογές. Το φως θα πρέπει να ανάβει μόνο για περίπου 8-10 ώρες την ημέρα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε ανάπτυξη φυκιών και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
 • Ποιότητα νερού: Ορισμένα χαλίκια τείνουν να αυξάνουν το pH στη δεξαμενή, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για τα περισσότερα φυτά ενυδρείου. Χρησιμοποιήστε ένα ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε το pH. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι επίσης απαραίτητο για όλα τα φυτά, και παρόλο που τα ψάρια απελευθερώνουν μικρή ποσότητα, θα χρειαστεί να κάνετε περισσότερες αλλαγές νερού ή να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα CO2 για την ενίσχυση της παραγωγής.
 • Συμπληρώματα διατροφής: Τα απόβλητα από τα ψάρια σας δεν αρκούν για να ταΐσουν τα φυτά του ενυδρείου σας, όπως πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πιστεύουν. Η προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής ή λιπασμάτων συνιστάται ιδιαίτερα για να διασφαλίσετε ότι το φυτό σας δεν λιμοκτονεί. Υγρά λιπάσματα είναι τα πιο κοινά, εύχρηστα και συνήθως απαιτούν μόνο εβδομαδιαία δόση.

Τύποι Φυτών

Πριν βουτήξετε οποιοδήποτε φυτό στο ενυδρείο σας, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να σκεφτείτε αν είστε αρχάριος, μεσαίος ή προχωρημένος. Η χρήση φυτών για αρχάριους έχει πολλά πλεονεκτήματα και λειτουργούν επίσης για απίστευτα πολυάσχολους ανθρώπους.

Τα φυτά για αρχάριους είναι εύκολο να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν καλά σε ενυδρεία με χαμηλό φωτισμό και απαιτούν λιγότερο από μισή ώρα φροντίδας την εβδομάδα. Θα πρέπει ακόμα να παρέχετε CO2 και συμπληρώματα διατροφής. Μερικά από τα πιο κοινά «εύκολα» φυτά είναι:

 • Amazon Swords (Echinodoras),
 • Φτέρες Ιάβας (Microsorum pteropus),
 • Anubias (Anubias heterophylla),
 • Elodea (Egeria densa)
 • Pond Weed (Egeria densa)

συμπέρασμα

Τα ζωντανά φυτά μπορούν να προσθέσουν εντυπωσιακή ενέργεια σε ένα ενυδρείο. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να πείτε πότε τα φυτά ζουν σε μια δεξαμενή λόγω της χαριτωμένης ταλάντευσης που προκαλείται από τη διακριτική κίνηση του φίλτρου νερού. Αλλά παραδόξως, δίνουν επίσης την ανεξήγητη εντύπωση ότι το τανκ φαίνεται πιο… ζωντανό.

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια έχουν σαφή προτίμηση στα ζωντανά φυτά έναντι των τεχνητών απομιμήσεων τους.

Εν ολίγοις, μάθαμε ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά ενυδρείου σε χαλίκι, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές για να διασφαλίσετε ότι όλα είναι στο ίδιο επίπεδο. Μερικά βασικά που πρέπει να θυμάστε είναι:

 1. Βεβαιωθείτε ότι το χαλίκι είναι μεταξύ 3-8 mm.
 2. Το χαλίκι πρέπει να αναμιχθεί με χώμα υποστρώματος, ειδικά αν το χαλίκι βρίσκεται στη μεγαλύτερη πλευρά.
 3. Η χρήση γλάστρες είναι ένας ιδανικός τρόπος για να συγκρατήσετε το χώμα και να προσθέσετε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στη δημιουργία ενός αισθητικά ευχάριστου ενυδρείου.
 4. Αφαιρέστε τυχόν νεκρά φύλλα πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται.
 5. Χρησιμοποιήστε θεραπείες για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπως διοξείδιο του άνθρακα και συμπληρώματα διατροφής.
 6. Ο φωτισμός πρέπει να είναι μόνο για περίπου 8-10 ώρες την ημέρα και οι πιο αποτελεσματικοί είναι ο φωτισμός LED και ο φωτισμός φθορισμού.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Πόσο χαλίκι για ένα ενυδρείο;

Καλύτερο υπόστρωμα άμμου ενυδρείου για δεξαμενές αλμυρού, γλυκού νερού και κιχλίδων

Τι κοστίζει η συντήρηση μιας δεξαμενής ψαριών;

Schreibe einen Kommentar