Μια εισαγωγή στην προϊστορία των Βρετανικών Νήσων, από τον James McKay (για την Παλαιοντολογική Ένωση) – Deposits Mag

0
Μια εισαγωγή στην προϊστορία των Βρετανικών Νήσων, από τον James McKay (για την Παλαιοντολογική Ένωση) – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον μικρό φυλλάδιο και πολύ μια νέα αναχώρηση για τον Παλαιοντολογικό Σύλλογο. Θα γνωρίζετε ότι έχω αναθεωρήσει αρκετούς από τους πολλούς εξαιρετικούς οδηγούς απολιθωμάτων σε αυτό το περιοδικό. Ωστόσο, αυτός ο πρόσφατα δημοσιευμένος τόμος είναι κάπως διαφορετικός.

Αντί να καλύπτει συγκεκριμένα απολιθώματα, περιέχει πολύχρωμες, λεπτομερείς, καλλιτεχνικές εικονογραφήσεις, συνοδευόμενες από συνοπτικό επεξηγηματικό κείμενο του παλαιοκαλλιτέχνη, Τζέιμς ΜακΚέι. Με αυτόν τον τρόπο, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια εισαγωγική περιήγηση στα εκατομμύρια χρόνια της γεωλογικής και παλαιοντολογικής ιστορίας των Βρετανικών Νήσων. Όπως λέει:

Είναι μια ιστορία αυξανόμενης πολυπλοκότητας και ποικιλομορφίας των ζωντανών όντων με την πάροδο του χρόνου, μια ιστορία προέλευσης ειδών, επαναλαμβανόμενων μαζικών εξαφανίσεων και ανάκαμψης».

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό το σχετικά μικρό κομμάτι γης είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για την κατανόηση της εξέλιξης του κόσμου μας, επειδή σχεδόν κάθε χρονική περίοδος διατηρείται στη γεωλογία του. Επιπλέον, πολλές από τις πρώτες σημαντικές γεωλογικές ανακαλύψεις έγιναν εδώ (ο πρώτος δεινόσαυρος που ονομάστηκε, η ανακάλυψη του βαθέως χρόνου και της βιο-στρωματογραφίας, και ούτω καθεξής). Αυτό επιτρέπει στον James McKay να χρησιμοποιήσει τις εικονογραφικές ανακατασκευές της γης και των θαλασσίων τοπίων και της πανίδας και της χλωρίδας που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν εκείνη την εποχή, για να μας οδηγήσει στις προϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν στη ζωή σε αυτά τα νησιά. Και η ομορφιά των εικονογραφήσεων του είναι ότι καλύπτουν περιοχές που σχεδόν όλοι όσοι συλλέγουν ή μελετούν απολιθώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (για παράδειγμα, το Folkestone και το Rhynie Chert) έχουν επισκεφτεί ή διαβάσει. Κάθε μία από τις 44 εικόνες καλύπτει έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο στα Βρετανικά Νησιά, έτσι ώστε κάθε τέτοιο άτομο μπορεί να φανταστεί πώς έμοιαζαν αυτά τα μέρη και η χλωρίδα και η πανίδα τους όταν τα απολιθώματα ήταν ζωντανά φυτά και ζώα.

Αν και αυτή είναι μια εξαιρετική μικρή δημοσίευση, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η PalAss δεν έχει σταματήσει να αναθέτει τους οδηγούς απολιθωμάτων της και καταλαβαίνω ότι σύντομα θα δημοσιευτούν δύο νέοι (και ελπίζω να αξιολογηθούν από εμένα). Αυτά θα καλύψουν τα Lias της ακτής του Yorkshire και τα απολιθώματα του Kimmeridge Clay και ανυπομονώ να τα δω.

Trilobites, Dinosaurs and Mammoths: An introduction to the prehistory of the British Isles, από τον James McKay, The Palaeontology Association (2019). 96 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-0901702258

Διαθέσιμο από το UKGE: Τριλοβίτες, Δεινόσαυροι και Μαμούθ

Schreibe einen Kommentar