Κριτική βιβλίου: Fossils of the Kimmeridge Clay Formation (Palaeontological Association Field Guide to Fossils No 16), επιμέλεια των David M Martill και Steve Etches (επιμέλεια εικόνων, Robert F Loveridge)

0
Κριτική βιβλίου: Fossils of the Kimmeridge Clay Formation (Palaeontological Association Field Guide to Fossils No 16), επιμέλεια των David M Martill και Steve Etches (επιμέλεια εικόνων, Robert F Loveridge)

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Πάντα περιμένω με ανυπομονησία τη δημοσίευση ενός νέου Παλαιοντολογικός Σύλλογος οδηγός για απολιθώματα και, όταν εμφανίζονται, δεν απογοητεύομαι ποτέ. Ξέρω για αυτό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά υποπτεύομαι ότι ο COVID-19 εμπόδισε – εξ ου και η μακρά αναμονή. Ωστόσο, αυτός είναι ένας ακόμη θρίαμβος.

Και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Τα βιβλία παράγονται εξ ολοκλήρου από εθελοντές συγγραφείς και εκδότες, επομένως οι νέοι οδηγοί πεδίου δημοσιεύονται μόνο εάν οι άνθρωποι υποβάλουν κατάλληλες προτάσεις – και στη συνέχεια τις ακολουθήσουν χωρίς πληρωμή. Κατανοώ ότι ο σύλλογος έχει μια πρόταση στα σκαριά αυτή τη στιγμή, αλλά είναι απίθανο να ολοκληρωθεί για μερικά χρόνια – καθώς αυτά τα πράγματα γίνονται εκτός από θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όσο για αυτόν τον οδηγό, ο σχηματισμός Kimmeridge Clay διασχίζει τον Ύστερο Ιουρασικό και το κατώτερο Κρητιδικό. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε απολιθώματα και περιέχει ένα εκπληκτικά ποικιλόμορφο σύνολο απολιθωμάτων τόσο ασπόνδυλων όσο και σπονδυλωτών. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός απέχει πολύ από το να είναι περιεκτικός, αλλά προσπαθεί να συγκεντρώσει την ποικιλομορφία της χλωρίδας και της πανίδας του σε ένα ενιαίο έργο, για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα, ένας συγκεκριμένος στόχος της παραγωγής αυτού του οδηγού είναι να παράσχει στους μελλοντικούς εργαζόμενους ένα σημείο εκκίνησης για τη δική τους έρευνα στην παλαιοντολογία του Kimmeridge Clay και, ταυτόχρονα, να δώσει στους συλλέκτες απολιθωμάτων (όπως εγώ) ένα εύχρηστο και ενημερωτικό βοήθημα για την αναγνώριση απολιθωμάτων. Και γι‘ αυτό το λατρεύω Οδηγοί PalAss.

Όσοι από εμάς αγαπάμε το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ‚Jurassic CoastΕκτιμήστε ότι ο σχηματισμός αργίλου Upper Jurassic Kimmeridge του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίθεται θεαματικά στους θαλάσσιους βράχους του τύπου του στο νότιο Dorset. Παρατηρείται επίσης κατά διαστήματα μέσω του Wiltshire, των Home Counties, του Norfolk, του Lincolnshire και του Yorkshire. Στη Σκωτία, κοιτάσματα της ίδιας ηλικίας παρατηρούνται τόσο στην ανατολική ακτή όσο και στο Isle of Skye. Και, όπως είπα παραπάνω, ο πηλός Kimmeridge είναι εξαιρετικά απολιθοφόρος, αλλά η διατήρηση των απολιθωμάτων του είναι επίσης συχνά εξαιρετική. Βρήκα αμμωνίτες με όμορφο ιριδισμό και άλλες τυχερές ψυχές βρήκαν αρθρωτά σπονδυλωτά, με διατηρημένο περιεχόμενο στομάχου.

Από αυτή την άποψη, Απολιθώματα του σχηματισμού αργίλου Kimmeridge είναι ένας περιεκτικός οδηγός πεδίου, που παρουσιάζεται σε δύο τόμους, ο οποίος εξετάζει όλες τις κύριες ομάδες, από τα μικροαπολιθώματα έως τους δεινόσαυρους, τους ιχθυόσαυρους, τους πλησιόσαυρους και τους πλειόσαυρους. Αυτό είναι:

  • Ο τόμος 1 εξερευνά τα ασπόνδυλα, τα φυτά και τα ίχνη απολιθωμάτων, καθώς επίσης δίνει μια λεπτομερή εισαγωγή στην ιζηματολογία και τη συλλογή από τον σχηματισμό. Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα για τους αμμωνίτες.
  • Ο τόμος 2 είναι αφιερωμένος στην παλαιοντολογία των σπονδυλωτών.

Ο Steve Etches MBE εκπαιδεύτηκε ως υδραυλικός, αλλά είναι πολύ πιο γνωστός ως συλλέκτης και παρασκευαστής απολιθωμάτων με έδρα το ομώνυμο χωριό Kimmeridge, στο Isle of Purbeck στο Dorset. Συλλέγει για πάνω από 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει συγκεντρώσει μια σημαντική συλλογή από σπάνια και μοναδικά απολιθώματα (συμπεριλαμβανομένων των αυγών αμμωνίτη, μεταξύ άλλων). ο Συλλογή Etches είναι ένα μουσείο απολιθωμάτων στο χωριό. Βασίζεται στη συλλογή ζωής του Steve από την περιοχή, ειδικά γύρω από τον κόλπο Kimmeridge και τα Kimmeridge Ledges. Το μουσείο άνοιξε το 2016 για να φιλοξενήσει μια συλλογή με περισσότερα από 2.000 απολιθώματα.

Ο καθηγητής David Martill είναι αναγνώστης στην Παλαιοβιολογία, ο οποίος ασχολείται κυρίως με την Παλαιοβιολογία των πτερόσαυρων και την εξαιρετική διατήρηση απολιθωμάτων σπονδυλωτών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το Κρητιδικό, με έργα για τους δεινόσαυρους του Isle of Wight (βλ. Δεινόσαυροι του Isle of Wight) και την παλαιοοικολογία του σχηματισμού Crato, Βραζιλία (βλ Απολιθώματα των Σχηματισμών Santana και Crato).

Έτσι, εάν θέλετε (όπως εγώ) η PalAss να συνεχίσει να δημοσιεύει αυτούς τους υπέροχους οδηγούς για απολιθώματα, συνεχίστε να την υποστηρίζετε αγοράζοντας αυτόν και τους άλλους οδηγούς. Θα είναι επενδύσεις που αξίζει να γίνουν.

Fossils of the Kimmeridge Clay Formation: Palaeontological Association Field Guide to Fossils No 16 (τόμος 1), επιμέλεια David M Martill και Steve Etches, επιμελητής εικόνων Robert F Loveridge, the Palaeontological Association, Λονδίνο (2020), 436 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-0901702746

Fossils of the Kimmeridge Clay Formation: Palaeontological Association Field Guide to Fossils No 16 (τόμος 2)επιμέλεια David M Martill και Steve Etches, συντάκτης εικόνων Robert F Loveridge, the Palaeontological Association, Λονδίνο (2020), 194 σελίδες, (χαρτόδετο), ISBN: 978-0901702753

Schreibe einen Kommentar