Η μείωση των απορριμμάτων φτάνει στα πάνελ των κόμικ – μια ματιά στο Déchets Land της Anne Belot

0
Η μείωση των απορριμμάτων φτάνει στα πάνελ των κόμικ – μια ματιά στο Déchets Land της Anne Belot

Στο κόμικ Waste Land, το κρυφό πρόσωπο των απορριμμάτων μας, η Anne Belot ηγείται μιας έρευνας για τα απόβλητα, ένα θέμα που ο συγγραφέας χειρίζεται με ένα στοιχείο χιούμορ. Πού καταλήγουν τα απόβλητα μετά την απόρριψή τους, είναι η ανακύκλωση η λύση, ποιος επωφελείται από τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων – και, το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητά μας;

Γεωπόνος μηχανικός στο εμπόριο, η Anne Belot έχει ασχοληθεί με την ευαισθητοποίηση ανθρώπων και εταιρειών για τη μείωση των απορριμμάτων τους, και δημιούργησε αρκετούς συλλόγους και επιχειρήσεις στη Λυών, ιδίως Lyon Zero Waste Festival (FL0D).

Το «κρυμμένο πρόσωπο των απορριμμάτων μας» δεν είναι τόσο φωτεινό όσο φανταζόμαστε – καταλήγει κυρίως σε χωματερές ή αποτεφρωτήρες, και οι δύο είναι τεράστιες πηγές ρύπανσης για το περιβάλλον, με καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη, την υγεία και τη βιοποικιλότητα μας.

Το κόμικ παρέχει μια εικόνα για το πώς τα απόβλητα δεν ανακυκλώνονται τόσο όσο νομίζουμε ή διαφημίζονται ψευδώς και Οι διαδικασίες ανακύκλωσης δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο μπορούν. Η έννοια της ανακύκλωσης έχει γίνει ένα κάπως καλοδιατηρημένο αντικατοπτρισμό, που εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως η βέλτιστη λύση από τους περισσότερους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο απλή. Για να ανακυκλωθούν τα απόβλητα, πρέπει πρώτα να παραχθούν χρησιμοποιώντας υλικά που είναι 100% ανακυκλώσιμα, να ταξινομηθούν σωστά στο σπίτι και στη συνέχεια να υποβληθούν σε επεξεργασία μέσω εγκαταστάσεων που εξάγουν πλήρως όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο του κόμικ είναι για τα θέματα και το δέλεαρ της ανακύκλωσης. Το βιβλίο εκθέτει επίσης την επιχειρηματική πλευρά, η οποία διαιωνίζει το τρέχον μοντέλο κατανάλωσης.

Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις εναλλακτικές. Ακόμα με χιούμορ, η Anne εξηγεί πώς οι πολίτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εμπλακούν στη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή, γεγονός που συμβάλλει στο να καταστεί δυνατό ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων. Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, όπως Zero Waste Γαλλία, στην πατρίδα της Άννας, έχουν αποδείξει ότι μπορούμε σίγουρα χωρίς χωματερές και αποτεφρωτήρες, και υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για όλους. Για αυτό, πρέπει να λάβουμε μέτρα προσαρμοσμένα σε κάθε γεωγραφικό πλαίσιο για τον επανασχεδιασμό, τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την προώθηση λύσεων κομποστοποίησης και τη χρηματοδότηση όλων των πρωτοβουλιών επαναχρησιμοποίησης – και γενικότερα, εκείνων που λειτουργούν για μια οικολογική μετάβαση. Ενώ η ανακύκλωση θα είναι πάντα απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται η τελευταία λύση, δηλαδή μόνο αναπόφευκτοι τύποι απορριμμάτων – αντί του τρέχοντος μοτίβου ανακύκλωσης περιττών ή μιας χρήσης ειδών που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των απορριμμάτων σε προσωπικό επίπεδο, το βιβλίο παρουσιάζει μερικές πολύ προσιτές ενέργειες για να απαλλαγούμε από όλα τα περιττά αντικείμενα που μας περιβάλλουν και μας επιβαρύνουν.

Επιπροσθέτως, απορρίμματα γης δίνει κάποια εικόνα για τα ανθρώπινα νοητικά μοτίβα που μερικές φορές μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τη δέσμευσή μας για μια ζωή χωρίς σπατάλη. Η επίγνωση αυτών των μοτίβων μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να μειώσουμε τα απόβλητά μας ενώ φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Το κύριο μήνυμα του απορρίμματα γης πηγαίνει χέρι-χέρι με τα ιδανικά και τους στόχους πίσω από το κίνημα μηδενικών απορριμμάτων. Δίνοντας μεγαλύτερο, πιο προσεκτικό ενδιαφέρον για αυτό που καταναλώνουμε και απορρίπτουμε, αποκαθιστούμε έναν δεσμό με την προέλευση των πραγμάτων. με πρώτες ύλες? και με ανθρώπους που έχουν βοηθήσει να σχεδιάσουμε αυτό που αγοράζουμε, υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες το έκαναν. Επομένως, παραμένουμε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας και αλλάζουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.


Anne Belot είναι ο συγγραφέας του Απορρίμματα γης.

Schreibe einen Kommentar