Εκδρομικός Οδηγός στη Γεωμορφολογία των Καταπτώσεων Howgill, του Adrian Harvey – Deposits Mag

0
Εκδρομικός Οδηγός στη Γεωμορφολογία των Καταπτώσεων Howgill, του Adrian Harvey – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αυτός ο μικρός οδηγός περιέχει οδηγούς εκδρομών που εξηγούν και εξερευνούν τη σχέση στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ της διάβρωσης των ρεμάτων και της απόκρισης από τα συστήματα ρεμάτων και κοιλάδων εντός του Howgill Fells of Cumbria. Η επιλογή του συγγραφέα αυτής της περιοχής βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο ενεργά τοπία στη Βρετανία από την άποψη της διάβρωσης, με τις απότομες πλαγιές των κοιλάδων των κεφαλών, οι οποίες είναι γεμάτες από δίκτυα διαβρωτικών ρεμάτων που ήταν ενεργά. στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Οι ρεματιές τροφοδοτούν ιζήματα στην κατηφορική πλαγιά σχηματίζοντας μεγάλους προσχωσιγενείς ανεμιστήρες και πλεγμένα κανάλια ρεμάτων. Από αυτή την άποψη, η έρευνα του καθηγητή Adrian Harvey είχε δύο πτυχές: (1) Εξήγηση των σύγχρονων διαδικασιών που εμπλέκονται με βάση τη συνεχή παρακολούθηση. και (2) μελέτη της αλλαγής της μορφής του εδάφους και της εξέλιξης τα τελευταία χιλιάδες χρόνια ως απάντηση στην ανθρώπινη/κλιματική περιβαλλοντική αλλαγή.

Για το σκοπό αυτό, ο οδηγός εκτίθεται σε δύο μέρη, με τρία παραρτήματα. Το πρώτο μέρος καλύπτει τη γεωμορφολογία των καταρρακτών Howgill, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης της περιοχής (που καλύπτει τη γεωλογία των βράχων, τους παγετώνες και την αποστράγγιση), την εξέλιξη του εδάφους του Ολόκαινου και το σύγχρονο γεωμορφικό σύστημα. Το δεύτερο μέρος καλύπτει 20 τοποθεσίες που απεικονίζουν τα θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο. Τα παραρτήματα καλύπτουν χάρτες, μεγέθη σωματιδίων (η κλίμακα phi) και αναφορές πλέγματος και συντεταγμένες GPS. Υπάρχει επίσης ένας εκτενής κατάλογος αναφορών.

Από αυτό προκύπτει ότι πρόκειται για ένα αρκετά εξειδικευμένο βιβλίο, αλλά εξακολουθεί να είναι συναρπαστικό για τον ερασιτέχνη που επισκέπτεται την περιοχή, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι φοιτητές και ακαδημαϊκοί που θα αξιοποιήσουν τα μέγιστα από αυτό. (Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ότι οι περισσότερες τοποθεσίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια, και τα ποτάμια και οι πλαγιές θα πρέπει να πλοηγηθούν.) Και, όπως περιμέναμε από το Dunedin, παρουσιάζεται όμορφα, με έγχρωμες φωτογραφίες, διαγράμματα και γραφικά.

Η ακαδημαϊκή έρευνα του συγγραφέα έχει περιλάβει σύγχρονες γεωμορφικές διαδικασίες και πρόσφατες γεωμορφές. Πολλά από αυτά έχουν γίνει σε ξηρές περιοχές, όπως η Ισπανία και μέρη των ΗΠΑ, αλλά έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη γεωμορφολογία που συζητείται σε αυτό το βιβλίο. Στην πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει μια πλούσια παραγωγή δημοσιευμένων έργων, συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου, Αλμερίατο οποίο σχολίασα στο Τεύχος 48 αυτού του περιοδικού.

Excursion Guide to the Geomorphology of the Howgill Fells, by Adrian Harvey Dunedin Academic Press (2017), Εδιμβούργο και Λονδίνο, 118 σελίδες (softback), ISBN: 978-1780460703

Schreibe einen Kommentar