Είναι οι δεξαμενές ψαριών καλές για το άγχος;

0
Είναι οι δεξαμενές ψαριών καλές για το άγχος;

Υπάρχει κάτι τόσο χαλαρωτικό στο νερό. Είτε πρόκειται για έναν ορμητικό καταρράκτη είτε για τα κύματα του ωκεανού που συντρίβουν, οι άνθρωποι λατρεύουν να πάνε στο νερό για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους. Για όσους έχουν άγχος, η ιδέα να φέρετε λίγη από αυτό το γαλήνιο συναίσθημα στο σπίτι σας μπορεί να φαίνεται σαν ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε.

Οι δεξαμενές ψαριών μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του άγχους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση ψαριών να κολυμπούν σε ένα ενυδρείο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση των μυών, και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα. Αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια για εμάς τους ανθρώπους που ζούμε με άγχος από μέρα σε μέρα. Η παρακολούθηση ενός ενυδρείου μπορεί επίσης να μειώσει τα συναισθήματα νευρικότητας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο θετικά και γαλήνια. Η πράξη της φροντίδας ενός ενυδρείου – ειδικά ενός ενυδρείου χαμηλής συντήρησης για το οποίο δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε – μπορεί επίσης να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού και ευθύνης.

Όταν κοιτάς ένα ενυδρείο, συνήθως δεν σκέφτεσαι το παρελθόν ή το μέλλον. Εστιάζετε σε αυτό που συμβαίνει μπροστά σας. Αυτό το συναίσθημα μοιάζει πολύ με το διαλογισμό και γι‘ αυτό η παρακολούθηση μιας δεξαμενής ψαριών μπορεί όχι μόνο να μειώσει το άγχος, αλλά και την κατάθλιψη.

Τι κάνει τις δεξαμενές ψαριών να χαλαρώνουν;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία μιας δεξαμενής ψαριών που την καθιστούν ιδανική για τη μείωση του στρες. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν από καιρό ότι η έκθεση στη φύση και στην ύπαιθρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος – το ένστικτό μας πιστεύει ότι τα φυσικά μέρη είναι πιο ασφαλή. Έχει επίσης συμπεράνει ότι η παρακολούθηση άλλων έμβιων όντων να κάνουν τη ρουτίνα τους – σκέφτεστε παρατήρηση πουλιών, φάρμες μυρμηγκιών ή σαφάρι – προάγει τα συναισθήματα ηρεμίας και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα συνδεδεμένοι με την υπόλοιπη φύση. Δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και το κάμπινγκ χρησιμοποιούνται συχνά ως δραστηριότητες αναψυχής για άτομα που θέλουν να χαλαρώσουν και να επανασυνδεθούν με τη φύση. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να επαναλάβετε το υπέροχο ύπαιθρο μόλις επιστρέψετε στην άνεση του σπιτιού σας και εκεί τα ενυδρεία μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη. Με μια καλή δεξαμενή ψαριών, μπορείτε να αναπαράγετε έναν φυσικό βιότοπο και να επωφεληθείτε από τα οφέλη χαλάρωσης του εξωτερικού χώρου όποτε θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε για διακοπές.

Υπάρχει λόγος που οι δεξαμενές ψαριών βρίσκονται συχνά σε αίθουσες αναμονής και ιατρικά γραφεία. Μια μελέτη το έδειξε βλέποντας μια δεξαμενή ψαριών μπορεί να σας κάνει λιγότερο νευρικούς– καθιστώντας το ιδανικό για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε αγχωτικό έλεγχο. Συνολικά, οι ασθενείς που κοίταξαν τα ενυδρεία ανέφεραν ότι ήταν 12% λιγότερο ανήσυχοι από εκείνους που ήταν χωρίς. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε κάποιον που νιώθει νευρικότητα καθημερινά ως αποτέλεσμα άγχους! Σε αυτή τη μελέτη συγκεκριμένα, όσο περισσότερα ψάρια υπήρχαν στο ενυδρείο, τόσο περισσότερα θετικά συναισθήματα αναφέρθηκαν. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια δεξαμενή κοινότητας χαμηλής συντήρησης μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν έχετε χώρο για μια μεγάλη κοινοτική δεξαμενή, μπορείτε ακόμα να βιώσετε τα οφέλη κατά του άγχους ενός ενυδρείου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, ο κύριος είναι ότι τα ενυδρεία προσφέρουν άλλα μοναδικά οφέλη χαλάρωσης που προέρχονται από το νερό. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού, όπως αυτός σε ένα φίλτρο καταρράκτη, μπορεί να είναι καταπραϋντικός ακόμη και από μόνος του. Αυτό το φαινόμενο είναι ο λόγος που θα δείτε συχνά υδάτινα στοιχεία και σιντριβάνια στους κήπους. Το χρώμα είναι ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό των ενυδρείων που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της χαλάρωσης. Πολλά χρώματα στο φάσμα φωτός συνδέονται με ορισμένα συναισθήματα και ψυχολογικές αντιδράσεις – με τα πιο ηρεμιστικά και καταπραϋντικά χρώματα να είναι το σιωπηλό μπλε και πράσινο που βρίσκονται συχνά κάτω από το νερό.

ζεν-ψάρι-δεξαμενή-για-κατάθλιψη

Πώς να δημιουργήσετε μια δεξαμενή ψαριών χωρίς άγχος

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη χαλάρωσης της δεξαμενής σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, περισσότερα και διαφορετικά είδη ψαριών θα οδηγήσουν σε αύξηση των χαλαρωτικών και καταπραϋντικών επιδράσεων. Στην πραγματικότητα, οι πιο θετικές αλλαγές αναφέρθηκαν από εκείνους που κοιτούσαν μεγάλες, τροπικές δεξαμενές με ποικιλία ειδών. Οι τροπικές δεξαμενές είναι ιδανικές λόγω της τεράστιας ποικιλίας που μπορούν να υποστηρίξουν, για να μην αναφέρουμε το ευρύ φάσμα χρωμάτων που μπορεί να δει κανείς σε μια μεγάλη κοινότητα υφάλων. Ωστόσο, εάν μια τέτοια δεξαμενή είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του προϋπολογισμού ή του χώρου σας, μπορείτε να επιλέξετε άλλα είδη που έχουν υπνωτική, καταπραϋντική παρουσία- όπως ένα πολύχρωμο λέπιδο ψάρι ή ένα μάτσο για εκπαίδευση.

Ενώ φτιάχνετε το ενυδρείο σας, δώστε προσοχή σε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε τις χαλαρωτικές δονήσεις. Ο φωτισμός και ο ήχος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τα αποτελέσματα κατά του άγχους. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός συστήματος φωτισμού που χρησιμοποιεί την ψυχολογία του χρώματος προς όφελός σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε μια ξεκούραστη διάθεση. Το μπλε, το πράσινο και άλλες δροσερές αποχρώσεις έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τα συναισθήματα ηρεμίας και ηρεμίας. Ως δευτερεύουσα σημείωση, το μπλε φως έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αναδεικνύει τα καλύτερα χρώματα των τροπικών ψαριών και προάγει την ανάπτυξη σε τροπικά κοράλλια και υφάλους. Προσθέστε ένα υπέροχο φίλτρο καταρράκτη και ίσως λίγο ντεκόρ και θα έχετε δημιουργήσει έναν ήρεμο βιότοπο για να απελευθερώσετε τις ανησυχίες σας. Τα ζωντανά φυτά μπορούν επίσης να προσθέσουν στην αυθεντικότητα του μίνι οικοτόπου σας και θα προσθέσουν οφέλη τόσο για εσάς όσο και για τα ψάρια σας.

Μην παίρνετε πάρα πολύ

Είναι σημαντικό να θυμάστε επίσης ότι το άγχος μπορεί να προκληθεί από αισθήματα ενοχής και πίεσης – τα οποία μπορεί να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων. Το να είσαι φροντιστής ενός κατοικίδιου σημαίνει να αναλαμβάνεις ένα μέτρο ευθύνης τόσο για να κρατάς το κατοικίδιο σου ζωντανό όσο και γεμάτο και χαρούμενο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ενυδρεία, όπου η υγεία του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να επηρεαστεί πολύ γρήγορα εάν η ποιότητα του νερού είναι κακή.

Εάν η πρόσθετη ευθύνη της διατήρησης ενός κατοικίδιου ζώου είναι κάτι που μπορεί να σας αγχώσει, φροντίστε να κάνετε επιπλέον μήκη για να αποκτήσετε ένα ενυδρείο που θα έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη συντήρηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξετε ένα ενυδρείο που θα είναι αρκετά μεγάλο για να δημιουργήσετε μια αποικία υγιών βακτηρίων για να διατηρήσετε την ποιότητα του νερού σας ισορροπημένη και να επιλέξετε ψάρια που είναι συμβατά και ειρηνικά. Για να δημιουργήσετε ένα ενυδρείο χαμηλής συντήρησης, πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα:

  • Επενδύστε σε ένα υπέροχο φίλτρο. Όσον αφορά την εκτροφή κατοικίδιων ψαριών, τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας νερού. Εάν είστε ανήσυχος άνθρωπος, αξίζει τον κόπο να κάνετε το παραπάνω μίλι για ένα αξιόπιστο σύστημα φιλτραρίσματος για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ένα ποιοτικό φίλτρο όχι μόνο θα μεγιστοποιήσει το χρόνο μεταξύ των αλλαγών του νερού, αλλά θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα σας κάνει να πανικοβληθείτε με το να σπάσει στη μέση της νύχτας.
  • Αποκτήστε τη μεγαλύτερη δεξαμενή που μπορείτε να φιλοξενήσετε – τόσο μέγεθος όσο και προϋπολογισμός. Όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο που μπορείτε να αποκτήσετε, τόσο λιγότερη συντήρηση θα είναι μακροπρόθεσμα. Τα μεγαλύτερα ενυδρεία δημιουργούν τη δική τους μοναδική αποικία ωφέλιμων βακτηρίων και είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν ισορροπημένα και υγιή. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες δεξαμενές σημαίνουν επίσης περισσότερα ψάρια – ένα μπόνους για όσους από εσάς θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη χαλάρωσης της δεξαμενής σας.
  • Αναζητήστε ειρηνικά ψάρια. Εάν πρόκειται για μια μεγάλη, κοινοτική δεξαμενή, δεν θα θέλετε να ανησυχείτε για μερικά απατεώνων ψάρια που εκφοβίζουν τους συντρόφους της. Ένα επιθετικό ψάρι μπορεί να στρεσάρει ολόκληρη τη δεξαμενή και επίσης μπορεί να επιτεθεί σωματικά στα άλλα ψάρια. Για να ανησυχείτε λιγότερο για την ευημερία της κοινότητας του ενυδρείου σας, επιλέξτε ψάρια που έχουν τη φήμη ότι είναι ήρεμα και φιλικά.
  • Φροντίστε να τοποθετήσετε το ενυδρείο σε μια καλή θέση στο σπίτι σας. Μερικοί άνθρωποι κρατούν τη δεξαμενή ψαριών στην κρεβατοκάμαρά τους επειδή απολαμβάνουν τους ήχους του νερού, αλλά αν έχετε δυνατό φίλτρο ή είστε επιρρεπείς στην αϋπνία, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το ενυδρείο σας σε σημείο όπου μπορείτε να το βλέπετε συχνά και να το απολαμβάνετε και όπου δεν βρίσκεται στο άμεσο ηλιακό φως. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να είναι εξαιρετικό για ζωντανά φυτά, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια συνταγή για την άνθηση των φυκιών.

συμπέρασμα

Εάν είστε ανήσυχος άνθρωπος ή αντιμετωπίζετε πολύ άγχος στην καθημερινή σας ζωή, η προσθήκη ενός ενυδρείου στο σπίτι σας μπορεί να προσφέρει κάποια σοβαρή ανακούφιση από το άγχος. Η παρακολούθηση της κοινότητας των ψαριών σας να αλληλεπιδρά μεταξύ τους και το περιβάλλον τους έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει το άγχος και το κατάλληλο ενυδρείο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του καταπραϋντικού φωτός και ήχου για να προσθέσει λίγη χαλάρωση στο σπίτι σας. Εάν έχετε άγχος, μπορεί να είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα ενυδρείο χαμηλής συντήρησης, έτσι ώστε να μην ανησυχείτε για τη φροντίδα των ψαριών σας όλη την ώρα. Ευτυχώς, τα ενυδρεία χαμηλής συντήρησης είναι εύκολο να δημιουργηθούν με λίγη επιπλέον έρευνα και θα επιτρέψουν όλα τα οφέλη ανακούφισης από το άγχος μιας μεγάλης, τροπικής δεξαμενής χωρίς μεγάλη επένδυση χρόνου και χρήματος. Με λίγο προγραμματισμό και προσοχή, η προσθήκη μιας δεξαμενής ψαριών στη ζωή σας μπορεί σίγουρα να βοηθήσει με τα συναισθήματα του άγχους.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Καλύτερες κριτικές για φίλτρα ενυδρείου και οδηγός αγοραστών

Πώς να ηρεμήσετε τα ψάρια που έχουν στρες – 8 χρήσιμες συμβουλές

Από τι είναι φτιαγμένη η τροφή των ψαριών;

Schreibe einen Kommentar