Είναι καλή ιδέα μια δεξαμενή ψαριών στο δωμάτιο ενός παιδιού;

1
Είναι καλή ιδέα μια δεξαμενή ψαριών στο δωμάτιο ενός παιδιού;

Για πολλούς λάτρεις των ενυδρείων, η γοητεία με τη διατήρηση μιας δεξαμενής ψαριών ξεκινά από νεαρή ηλικία. Τα χρώματα, οι ήχοι και οι κινήσεις που συμβαίνουν σε μια δεξαμενή ψαριών πυροδοτούν την περιέργεια σε παιδιά όλων των ηλικιών. Σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια, τα οποία μπορεί να απαιτούν πολλή συντήρηση και χώρο, μια δεξαμενή ψαριών μπορεί να προσφέρει όλα τα συναισθηματικά οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων με λίγο λιγότερη ταλαιπωρία.

Μια δεξαμενή ψαριών στο δωμάτιο ενός παιδιού είναι μια υπέροχη ιδέα. Οι δεξαμενές ψαριών δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικές, αλλά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκμάθησης για μικρά παιδιά. Η παρατήρηση των ψαριών στον βιότοπό τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ερωτήματα και εξερεύνηση της υποβρύχιας ζωής. Τα νήπια θα μάθουν επίσης κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες βοηθώντας στη φροντίδα των ψαριών – με κάποια βοήθεια από ενήλικες. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και αίσθημα ευθύνης στα παιδιά.

Φυσικά, ενώ το παιδί μπορεί να είναι αυτό που ζητά ένα κατοικίδιο, είναι ο ενήλικας που θα είναι ο κύριος φροντιστής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νήπια ή άλλα μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου όταν επενδύετε σε μια δεξαμενή ψαριών για το νήπιό σας – μπορεί να ζητήσει μια δεξαμενή ύφαλου από το Finding Nemo, αλλά είναι κάτι που θα μπορέσετε να διατηρήσετε; Όπως συμβαίνει με όλες τις πτυχές της διατήρησης ενυδρείου, φροντίστε να αναλάβετε αυτό που είστε σίγουροι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε. Η ζωή με ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι απαιτητική, γι‘ αυτό θα εξετάσουμε μερικές επιλογές δεξαμενών ψαριών με χαμηλή συντήρηση για το δωμάτιο ενός παιδιού. Εάν είστε έμπειρος ιχθυοφύλακας που θα ήθελε να κάνει το παραπάνω μίλι για μια περίπλοκη ρύθμιση, αυτό είναι φυσικά επίσης εντάξει! Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις και το επίπεδο άνεσης.

Δεξαμενές ψαριών για νήπια

Υπάρχουν πολλές δεξαμενές και κιτ ψαριών που διατίθενται στο εμπόριο ως φιλικά προς τα παιδιά. Πολλές από αυτές τις επιλογές είναι εξαιρετικά μικρές, πολύ χαριτωμένες και διακοσμημένες με κάθε χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που μπορεί κανείς να φανταστεί. Πριν φτάσετε για αυτό το κιτ ψαριών Paw Patrol, να έχετε κατά νου ότι όσο μικρότερη είναι η δεξαμενή ψαριών (ή χειρότερα, το μπολ ψαριού) που έχετε, τόσο περισσότερο καθάρισμα θα χρειαστεί. Οι μικρές δεξαμενές κρατούν λιγότερο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι λερώνεται πιο γρήγορα.

Πολλές από αυτές τις μικρότερες δεξαμενές ψαριών δεν έχουν επίσης χώρο για κατάλληλο φίλτρο, όπως «μπωλ betta» ή άλλες μικροσκοπικές επιλογές. Το να έχετε ένα φίλτρο δεν συνιστάται μόνο για τη διατήρηση της λειτουργίας της δεξαμενής ψαριών σας, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία των ψαριών σας. Εάν δεν έχετε φίλτρο, θα πρέπει να καθαρίζετε τη γυάλα πολλές φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε το ψάρι υγιές – αν και σπάνια μια γυάλα είναι αρκετά μεγάλη για να κρατήσει ένα ψάρι ενεργητικό και χαρούμενο. Παραλείψτε τη γυάλα και πάρτε μια δεξαμενή με φίλτρο.

Οι μεγαλύτερες δεξαμενές ψαριών είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν μόλις δημιουργηθούν, συχνά χρειάζονται μόνο μερικές αλλαγές νερού κάθε λίγες εβδομάδες. Αν και είναι συχνά πιο απλές, μπορεί να είναι πολύ προσιτές και να σας επιτρέψουν να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας στις δικές σας προτιμήσεις. Για να ξεκινήσετε με μια βασική δεξαμενή ψαριών για το μικρό παιδί σας, συνιστάται να προμηθευτείτε τουλάχιστον μια δεξαμενή 5 γαλονιών. Τα 5 γαλόνια είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χώρος για το μικρότερο ψάρι και εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρός ώστε να χωράει όμορφα σε ένα ράφι. Συνιστάται επίσης να επιλέξετε ένα ενυδρείο γλυκού νερού αντί για μια θαλάσσια δεξαμενή, η οποία απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό και φροντίδα. Μην ξεχάσετε να παρέχετε επίσης ένα φίλτρο, ένα φως, λίγο χαλίκι ή υπόστρωμα και οποιαδήποτε διακόσμηση δεξαμενής που σας αρέσει!

δεξαμενή ψαριών-σε-δωμάτιο για νήπια

Τα καλύτερα ψάρια για νήπια

Πολλοί άνθρωποι οραματίζονται το χρυσόψαρο ως το απόλυτο αρχάριο ψάρι για το ενυδρείο σας. Αν και είναι ανθεκτικά ψάρια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι γίνονται αρκετά μεγάλα και χρειάζονται τουλάχιστον μια δεξαμενή 20 γαλονιών. Είναι επίσης διαβόητα ακατάστατα ψάρια και παράγουν πολλά απόβλητα – δεν ταιριάζουν καλύτερα σε μια δεξαμενή ψαριών με χαμηλή συντήρηση.

Υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που πρέπει να προσέξετε όταν ψάχνετε για ένα ψάρι χαμηλής συντήρησης.

  • Ανθεκτικότητα: Όταν ψωνίζετε για ένα φιλικό προς τα παιδιά ψάρι, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε κάτι που είναι ανθεκτικό. Η ανθεκτικότητα αναφέρεται στο πόσο καλά ένα ψάρι μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που δεν είναι βέλτιστες. Εάν το παιδί σας ξεχάσει ένα τάισμα ή η θερμοκρασία του νερού παρουσιάζει διακυμάνσεις, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα είδος που θα μπορεί να το χειριστεί χωρίς προβλήματα.
  • Μέγεθος: Ανάλογα με το μέγεθος της δεξαμενής σας, πιθανότατα θα θέλετε να επιλέξετε ψάρια που βρίσκονται στη μικρότερη πλευρά. Τα μικρότερα ψάρια επιτρέπουν περισσότερο χώρο στη δεξαμενή σας, έτσι ώστε να έχετε μια μικρή κοινότητα ψαριών. Επίσης, δεν θέλετε να αγοράσετε κατά λάθος ένα ψάρι που θα ξεπεράσει τη δεξαμενή σας και θα γίνει ανθυγιεινό.
  • Ιδιοσυγκρασία: Αν σκοπεύετε να κρατήσετε περισσότερα από ένα ψάρια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το είδος που επιλέγετε είναι ειρηνικό. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα επιθετικό ψάρι που μπορεί να επιτεθεί και να τραυματίσει τους συντρόφους τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υπέροχα είδη που ταιριάζουν στο λογαριασμό. Εδώ είναι μερικά είδη που θα ταίριαζαν πολύ σε μια δεξαμενή ψαριών στο δωμάτιο ενός μικρού παιδιού.

  • Bettas: Τα Bettas είναι πολύ δημοφιλή ψάρια γιατί είναι πολύ όμορφα στην εμφάνιση. Τα Betta έρχονται σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου και μπορούν να έχουν ξεχωριστά σχήματα ουράς που παρασύρονται κομψά μέσα στο νερό. Τα Bettas είναι μοναχικά ψάρια και διατηρούνται καλύτερα μόνα τους, επομένως είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε δεξαμενή 5 γαλονιών. Εάν έχετε μεγαλύτερη δεξαμενή και ψάχνετε για πολλά ψάρια, μην επιλέξετε αρσενικό betta. Είναι πολύ εδαφικά και μπορεί να είναι επιθετικά με άλλα ψάρια. Τα θηλυκά bettas είναι γνωστό ότι συνυπάρχουν ειρηνικά με άλλα ψάρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αρκετό χώρο για να περιπλανηθούν. Τα Bettas είναι τροπικά ψάρια και τα καταφέρνουν καλύτερα όταν η δεξαμενή τους διατηρείται θερμαινόμενη. Διαφορετικά, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα.
  • Platies: Το Platy fish είναι μια εξαιρετική επιλογή για το ενυδρείο ενός μικρού παιδιού. Έρχονται σε ποικιλία χρωμάτων, είναι πολύ γαλήνια και μεγαλώνουν σε μέγεθος περίπου 3 ίντσες, κατάλληλο για μικρότερο ενυδρείο. Οι πλάκες διατίθενται σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως η πλάκα Half-Moon, Comet και Swordtail. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ψάρια είναι γνωστό ότι είναι άλτες- γι‘ αυτό βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή σας έχει ασφαλές καπάκι!
  • Neon Tetras: Τα neon tetras είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή ψαριών για αρχάριους. Αυτά τα τετρά είναι μικρά – μήκους περίπου 2,5 cm – και είναι ψάρια εκτροφής που πρέπει να διατηρούνται σε ομάδες των 3 ή περισσότερων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τη λαμπερή, γαλαζωπή λωρίδα που τους δίνει τον τίτλο «νέον» τους. Λάβετε υπόψη ότι περισσότερα ψάρια σημαίνει περισσότερα απόβλητα, οπότε φροντίστε να επενδύσετε σε ένα καλό φίλτρο για να συνεχίσετε να λειτουργούν ομαλά.
  • Guppies: Τα Guppies ταιριάζουν πολύ στο ενυδρείο ενός μικρού παιδιού. Έρχονται σε οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό μπορείτε να φανταστείτε, είναι γαλήνια και πολύ μικρά. Πολλά guppies μπορούν να στεγαστούν σε μια μικρότερη δεξαμενή ή μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια μεγαλύτερη κοινοτική δεξαμενή με άλλα μη επιθετικά είδη. Τα παιδιά θα λατρέψουν την ποικιλία των χρωμάτων που έχουν αυτά τα ψάρια και είναι μια χαρά να τα παρακολουθείς. Τα Guppies είναι ζωντανά, πράγμα που σημαίνει ότι γεννούν απευθείας απογόνους αντί να γεννούν αυγά – και είναι πολύ παραγωγικοί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταρτίσει ένα σχέδιο εάν τα μωρά ψάρια αρχίσουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Ζητήματα ασφάλειας για μια δεξαμενή νηπίων

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα για ένα νήπιο, ειδικά αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη. Οι δεξαμενές ψαριών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να μάθουν περισσότερα για τους βιότοπους της άγριας ζωής και τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, ωστόσο, η δεξαμενή ψαριών εξακολουθεί να είναι ένα κομμάτι εξοπλισμού. Παρόμοια με τους λαμπτήρες, τα ηλεκτρονικά είδη και τις πισίνες, είναι ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια ενός μικρού παιδιού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις ασφαλείας όταν προσθέτετε μια δεξαμενή ψαριών στο δωμάτιο του νηπίου σας. Όλα τα ηλεκτρικά καλώδια και τα βύσματα πρέπει να είναι μακριά από την πρόσβαση. Η ίδια η δεξαμενή πρέπει να στερεώνεται σε ένα ράφι ή τραπέζι όπου το παιδί δεν μπορεί να το φτάσει αν δεν υπάρχει επίβλεψη. Όλα τα χημικά, τα τρόφιμα και άλλα είδη φροντίδας ψαριών θα πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια μακριά από το σημείο που δεν θα καταποθούν. Θυμηθείτε, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να είναι ο κύριος φροντιστής για μια δεξαμενή ψαριών – όλες οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να επιβλέπονται από έναν ενήλικα.

συμπέρασμα

Μια δεξαμενή ψαριών είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο δωμάτιο ενός παιδιού. Σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια, τα ψάρια ταιριάζουν μοναδικά σε σχεδόν κάθε χώρο διαβίωσης. Η παρατήρηση των κατοικίδιων ψαριών και η φροντίδα για το περιβάλλον τους δημιουργεί αυτοπεποίθηση, χτίζει δεξιότητες και καλλιεργεί την αίσθηση της περιέργειας στα μικρά παιδιά. Οι δεξαμενές ψαριών απαιτούν συντήρηση, η οποία θα πέσει σε έναν ενήλικα του νοικοκυριού – έτσι μια δεξαμενή χαμηλής συντήρησης με ανθεκτικά ψάρια είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Αξίζει να φροντίσετε να ερευνήσετε εκ των προτέρων το ενυδρείο και τα είδη ψαριών σας για να εξασφαλίσετε μια θετική εμπειρία για εσάς και το μικρό παιδί σας.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά οφέλη των ενυδρείων για παιδιά;

Best Fishtanks for Kids: A Complete Buyers Guide

Είναι εύκολο να κρατήσετε τα Guppies ως κατοικίδια;

Schreibe einen Kommentar