Γιατί τα ψάρια πηδούν έξω από τη δεξαμενή;

0
Γιατί τα ψάρια πηδούν έξω από τη δεξαμενή;

Αν έχετε δει ποτέ ένα ψάρι να πετάει έξω από το ενυδρείο σας, μπορεί να είναι πολύ σοκαριστικό, ειδικά αν προσγειωθεί στο πάτωμα και στη συνέχεια δυσκολεύεται να αναπνεύσει μπροστά στα μάτια σας. Γιατί λοιπόν τα ψάρια πηδούν έξω από τη δεξαμενή;

Είναι πραγματικά εκπληκτικά σύνηθες για τα ψάρια να πηδούν έξω από ένα ενυδρείο, ειδικά όταν το διαχειρίζεται ένας άπειρος ιδιοκτήτης ενυδρείου. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στην ερώτηση, και μερικές είναι πιο απλές στην επίλυση από άλλες.

Ας ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν τις πιθανότητες να συμβεί σε εσάς, εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους τα ψάρια πηδούν έξω από τη δεξαμενή και τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.

Γιατί τα ψάρια πηδούν έξω από τη δεξαμενή – Οι κύριοι λόγοι

Μπορεί να είναι αρκετά σοκαριστικό να βλέπετε ότι ένα από τα ψάρια σας πήδηξε από το νερό του ενυδρείου τους. Ακόμη περισσότερο αν το έχουν κάνει ενώ δεν είστε κοντά και έχετε μπει στο δωμάτιο για να δείτε ένα από τα όμορφα ψάρια σας νεκρό στο πάτωμα.

Τι συμβαίνει με αυτά τα ψάρια και τέτοια καμικάζι συμπεριφορά; Γιατί οποιοδήποτε πλάσμα θα πηδούσε λογικά στον θάνατό του;

Λοιπόν, το σημείο που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι δεν το θεωρούν ως άλμα στο θάνατό τους. Προσπαθούν να ξεφύγουν από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται γιατί είναι επιζήμιο. Επιπλέον, ορισμένα είδη ψαριών είναι γενετικά πιο επιρρεπή στη συμπεριφορά άλματος, λόγω του αρχικού τους περιβάλλοντος.

1. Ανθυγιεινό νερό

Εάν βρίσκεστε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, προσπαθείτε να το αφήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα σωστά; Λοιπόν, τα ψάρια είναι ακριβώς τα ίδια.

Το ανθυγιεινό νερό σημαίνει ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και να λειτουργήσουν, επομένως είναι προγραμματισμένοι να προσπαθούν να αναζητήσουν διαφυγή από αυτήν την περιοχή.

Θα μπορούσε απλώς να είναι έλλειψη οξυγόνου στο ενυδρείο, κάτι που μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ίσως δεν αλλάζετε αρκετά συχνά το νερό, ίσως πρέπει να κάνετε ένεση περισσότερου οξυγόνου ή ίσως έχετε πάρα πολλά ψάρια για το μέγεθος της δεξαμενής.

Μπορεί να υπάρχουν φύκια στη δεξαμενή, τα οποία μπορούν να κάνουν το νερό πολύ δυσάρεστο, και επίσης να απορροφήσουν το οξυγόνο από αυτό.

Ή μπορεί να είναι ότι κάτι που έχετε βάλει στη δεξαμενή, όπως το παρασυρόμενο ξύλο, διαρρέει τοξίνες στο νερό. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο εάν δεν αντιμετωπιστεί πριν μπει στο ενυδρείο.

Και επιπλέον, θα μπορούσατε να έχετε υψηλότερα επίπεδα νιτρικά άλατα και αμμωνία παρά είναι υγιές. Δεν μπορείτε να το δείτε αυτό, αλλά θα πρέπει να το παρακολουθείτε τακτικά.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους λόγους, ή ένας συνδυασμός τους, θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο τα ψάρια σας σκέφτονται να δραπετεύσουν.

2. Όχι αρκετό οξυγόνο

Ένας από τους κύριους λόγους θα είναι η έλλειψη οξυγόνου γενικά, κυρίως για τους λόγους που μόλις μιλήσαμε. Μπορείτε να εντοπίσετε την έλλειψη οξυγόνου κοιτάζοντας τα ψάρια σας. Αν δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, κάτι που μπορεί να γίνει εμφανές υπό στενή παρατήρηση, τότε δεν είναι καθόλου κακό.

Εάν το ψάρι σας έχει πεταχτεί από τη δεξαμενή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι η καθαριότητα και τα επίπεδα οξυγόνου. Κοιτάξτε το μέγεθος της δεξαμενής και κοιτάξτε την ποσότητα των ψαριών σε αυτήν, είναι απλώς ότι το οξυγόνο εξαντλείται πολύ γρήγορα;

Βλέπετε, τα ψάρια δεν έχουν πνεύμονες που να μπορούν να αναπνέουν όπως εμείς, χρειάζονται διαλυμένο οξυγόνο μέσα στο νερό για να αναπνέουν σωστά. Το να μην μπορεί να αναπνεύσει σωστά αρχίζει να αγχώνει τα ψάρια, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν δραστικά μέτρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή σας είναι καθαρή, ότι το νερό αντικαθίσταται συχνά και επίσης οξυγονώνεται κάνοντας ποδήλατο. Θα μπορούσατε επίσης να κοιτάξετε να βάζετε φυτά σε αυτό το νερό οξυγονωμένο καλύτερα.

Άλμα στο υψηλότερο επίπεδο – χρυσόψαρο που πηδά σε μεγαλύτερο μπολ – φιλοδοξία και φιλοδοξία. Αυτή είναι μια τρισδιάστατη απεικόνιση

3. Θερμοκρασία

Ένας άλλος μεγάλος λόγος για τα ψάρια που πηδούν έξω από τη δεξαμενή είναι ότι η θερμοκρασία είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα. Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ποιο είναι το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για τον τύπο ψαριού που έχετε;

Εκτός από το να γνωρίζετε το κλίμα που χρειάζονται τα ψάρια σας, πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία κάθε μέρα. Η δεξαμενή διαθέτει τουλάχιστον ένα ακριβές θερμόμετρο; Χρειάζεστε ένα στο εξωτερικό και ένα στο εσωτερικό.

Είναι η δεξαμενή δίπλα σε καλοριφέρ, σε άμεσο ηλιακό φως ή κοντά σε πόρτα ή παράθυρο που είναι συχνά ανοιχτό; Είναι μικρά πράγματα όπως αυτό που μπορεί να χάσετε, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τη θερμοκρασία στη δεξαμενή, αρκετά δραματικά για να παλέψουν τα ευαίσθητα ψάρια.

Έτσι, εάν το ψάρι σας έχει ξεπηδήσει από τη δεξαμενή, μην το πετάξετε πίσω χωρίς να ελέγξετε τα βασικά σχετικά με τη θερμοκρασία στη δεξαμενή.

4. Απόδραση από την απειλή

Αυτός είναι ένας λόγος που τα ψάρια προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δεξαμενή που συχνά παραβλέπεται, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο η διαφυγή από ένα βρώμικο περιβάλλον ή η έλλειψη οξυγόνου.

Αλλά αν έχετε εξασφαλίσει ότι η δεξαμενή είναι καλά καθαρή και το νερό στη σωστή θερμοκρασία, τότε ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τα ψάρια διαφεύγουν από την απειλή.

Εάν έχετε μικτά είδη ή ακόμα και αν έχετε το ίδιο είδος, τότε ένα επιθετικό ψάρι θα μπορούσε να τραυματίσει άλλα στο ενυδρείο. Προσέξτε για επιθετική συμπεριφορά, ασυνήθιστες αντιδράσεις, μοτίβα κολύμβησης και τέτοια πράγματα.

Και πάλι, εάν η δεξαμενή είναι πολύ μικρή για την ποσότητα των ψαριών που έχετε, τότε ο συνεχής συνωστισμός χωρίς δυνατότητα διαφυγής μπορεί επίσης να κάνει τα ψάρια να πηδήξουν έξω.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια γενική απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή. Εάν η δεξαμενή σας είναι κάπου όπου γίνεται κίνηση, για παράδειγμα, παιδιά που τρέχουν, τότε αυτό θα μπορούσε να αναστατώσει τα ψάρια. Εάν η δεξαμενή δεν έχει αρκετούς κρυψώνες ή τυφλά σημεία όπου μπορεί να ξεφύγει από αυτή την κίνηση, τότε αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια τραυματική απόκριση.

Επομένως, εάν έχουν καλυφθεί όλοι οι άλλοι λόγοι, τότε δοκιμάστε να αφαιρέσετε τα αποθέματα, να αναδιατάξετε τη δεξαμενή και ίσως να βάλετε επιπλέον φυτά για να αφήσετε περισσότερο χώρο για να κρυφτείτε.

Επιστημονικοί λόγοι που τα ψάρια πηδούν έξω από το νερό

Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί μέσω επιστημονικών μελετών, ότι τα ψάρια που δραπετεύουν από τη δεξαμενή τους δεν είναι απλώς μια τυχαία πράξη απόγνωσης σε ατομικό επίπεδο.

Μια μελέτη στις ΗΠΑ, που επικεντρώθηκε στα guppies, εξέτασε την πράξη του άλματος από το τανκ. Έστησαν εξοπλισμό καταγραφής για να δουν τι συνέβη πριν τα ψάρια ξεφύγουν από τη δεξαμενή.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι ήταν μια πολύ σκόπιμη πράξη. Τα ψάρια φρόντιζαν να έχουν τον χώρο να ξεφύγουν από τη δεξαμενή, αφού κολυμπούσαν για λίγο, προφανώς αυξάνοντας το μέγεθος. Έπειτα έδιναν στον εαυτό τους χώρο και έσπευσαν να κάνουν την προσπάθεια.

Έτσι το ψάρι γνώριζε καλά το περιβάλλον του, τα όριά του και πώς να δραπετεύσει. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια πηδούν από τη δεξαμενή επίτηδες, εν μέρει για λόγους αγωνίας, αλλά και λόγω γενετικού προγραμματισμού.

άλμα χρυσόψαρου

Ορισμένα είδη είναι γενετικά προγραμματισμένα να πηδούν

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ψάρια επιδεικνύουν τη συμπεριφορά του άλματος σε τακτική βάση.

Οι Guppies, όπως έχουμε ήδη συζητήσει, είναι επιρρεπείς στο άλμα από τη δεξαμενή. Αλλά δεν ήταν για να ξεφύγουμε από τα αρπακτικά, ούτε για να προσπαθήσουμε να βρούμε τροφή. Φαίνεται ότι τα guppies το κάνουν συχνά για να ψάξουν για γλυκό νερό. Αυτό πηγαίνει πίσω στο περιβάλλον από το οποίο προέρχονται αυτά τα ψάρια.

Ένα άλλο είδος που το κάνει αυτό είναι το ψάρι betta. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι ρηχά νερά, βάλτοι, ορυζώνες, ακόμη και τάφροι στην Ταϊλάνδη. Το ενεργό άλμα φαίνεται να έχει να κάνει με την ανάγκη αλλαγής του περιβάλλοντος. Είναι μια σκόπιμη πράξη, ένα στοίχημα, να προσπαθήσεις να βρεις καλύτερο νερό.

Στην πραγματικότητα, τα ψάρια betta αναπνέουν ελαφρώς διαφορετικά για να το πετύχουν αυτό. Καθώς το νερό στεγνώνει στο περιβάλλον του, το ψάρι ξέρει ότι πρέπει να πηδήξει και μπορεί να το κάνει αρκετές φορές. Προσπαθούν να είναι τυχεροί για να βρουν περισσότερο νερό ή να πεθάνουν στην προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι το τρέχον περιβάλλον τους είναι ακατάλληλο μακροπρόθεσμα.

Για να βοηθήσει αυτή τη δραματική συμπεριφορά, το ψάρι betta έχει εξελιχθεί με ένα αναπνευστικό όργανο, που ονομάζεται λαβύρινθος, το οποίο τους επιτρέπει στην πραγματικότητα να αναπνέουν έξω από το νερό για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, επιτρέποντάς τους να κάνουν επαναλαμβανόμενα άλματα.

Επομένως, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αν έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα, αλλά εάν έχετε ένα είδος όπως τα guppies ή τα ψάρια betta, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να περιορίσετε αυτήν τη συμπεριφορά. Έχετε μερικές επιλογές εδώ:

  1. Απλώς καλύψτε το πάνω μέρος της δεξαμενής για να μην μπορούν να ξεφύγουν
  2. Αγοράστε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ώστε η στάθμη του νερού να σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν το άλμα

Ψάρια που πηδούν; Ελέγξτε αυτά τα πράγματα

Όπως μπορείτε τώρα να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ψάρι σας μπορεί να πηδάει από το ενυδρείο, προετοιμασμένο ακόμη και να πεθάνει στην προσπάθεια.

Ανεξάρτητα από το γιατί το κάνουν αυτό, είναι ένα σημάδι ότι έχουν φτάσει στο σημείο της απόγνωσης, ένα σημείο χωρίς επιστροφή για να ξεφύγουν από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Ιδιαίτερα ευαίσθητα ψάρια θα μπορούσαν επίσης να πηδήξουν πριν γίνει προφανής ο λόγος, απλώς αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον είναι επιδεινώνεται, ιδιαίτερα σε ορισμένα είδη.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι εάν βρείτε ένα ψάρι που πήδηξε από τη δεξαμενή, ελέγξτε τα εξής:

  • Ότι το νερό της δεξαμενής είναι οξυγονωμένο
  • Ότι το νερό βρίσκεται στο σωστό εύρος θερμοκρασίας για το είδος που έχετε
  • Ότι υπάρχουν πολλά μέρη για να κρυφτούν και να διαχωριστούν μέσα στη δεξαμενή
  • Δεν έχετε ένα θορυβώδες περιβάλλον, ή ένα με πολλές κινήσεις, γύρω από τη δεξαμενή
  • Ελέγξτε ότι τα ψάρια δεν τσακώνονται ή ότι δεν υπάρχει επιθετικός
  • Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά του είδους που κατέχετε
  • Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας και βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα του ενυδρείου λειτουργούν
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρικών αλάτων

Μόλις βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον είναι σίγουρα απόλυτα κατοικήσιμο, τότε οι μόνες σας άλλες επιλογές είναι να μειώσετε τη στάθμη του νερού, να αγοράσετε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ή να βάλετε ένα καπάκι στη δεξαμενή που έχετε.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Είναι οι δεξαμενές ψαριών καλές για το άγχος;

Πώς φτιάχνονται τα Glofish;

Τι κάνει τα ψάρια να μεγαλώνουν πιο γρήγορα; Κορυφαίοι 5 λόγοι γιατί

Schreibe einen Kommentar