Γιατί τα ακίνητα είναι η χειρότερη επένδυση;

2
Γιατί τα ακίνητα είναι η χειρότερη επένδυση;

«Αυτοί οι πολυετείς ένοικοι είναι οι πιο έξυπνοι ανάμεσά μας» – Robert Kiyosaki

Το δίλημμα μεταξύ των επενδύσεων σε ακίνητα και άλλων επενδύσεων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια ήταν μια μακροχρόνια παρωδία. Η ιδιοκτησία ενός ακινήτου, ειδικά με τη μορφή του σπιτιού σας, είναι ένα όνειρο που μένει να επιτευχθεί από πολλούς. Παραδοσιακά, πιστευόταν ότι η αγορά ακινήτων ήταν μια επένδυση κύρους, αλλά σήμερα τα πράγματα πάνε από διαφορετική οπτική γωνία.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα πιστεύεται ότι δεν είναι πλέον επικερδές στοίχημα. Λοιπόν, ας δούμε πώς τα ακίνητα δεν είναι πλέον μια προσοδοφόρα επένδυση:

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Reserve Bank of India δήλωσε ότι οι μέσες αποδόσεις που έλαβαν οι ιδιοκτήτες από την οφειλή ακίνητης περιουσίας την τελευταία δεκαετία ήταν 11,6% ετησίως. Αλλά και πάλι, αυτή ήταν η τελευταία δεκαετία.

Μετά το 2015, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί στο 5,5% ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη το οποίο, πολλές πόλεις του μετρό όπως το ίδιο το Δελχί, ήταν η πόλη με τις χειρότερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με απόδοση 1,5% ετησίως. Την υποστήριξε η Καλκούτα με απόδοση 3,2% ετησίως.

Την τελευταία δεκαετία, οι επιστροφές ήταν βαριές, αλλά τα ακίνητα έχασαν τη γοητεία τους μετά από αυτή τη δεκαετία, ειδικά από την περίοδο 2015 έως 2020.

Πολλά ακίνητα σε ακίνητα καταλήγουν να σας δίνουν λιγότερες ή τις ίδιες αποδόσεις σε σύγκριση με τις Προκαθορισμένες Καταθέσεις. Όχι μόνο αυτό, οι επενδύσεις σε ακίνητα μετά βίας ξεπέρασαν τον πληθωρισμό σε μια δεδομένη περίοδο 5 ετών έως ότου και αν η αγορά δεν ενθουσιαστεί πλήρως με την ακίνητη περιουσία.

Δεύτερον, πολλά ακίνητα προσφέρουν ετήσιο ενοίκιο κάπου στο εύρος του 2-5% της συνολικής αποτίμησης του ενεργητικού – μικρότερο από τις αποδόσεις μιας επένδυσης FD και μικρότερο από τις πληρωμές EMI που πραγματοποιούνται.

  • Κόστος ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας

Όλα έχουν ένα τίμημα, όπως και η κατοχή ακίνητης περιουσίας καθώς συνοδεύεται από το μερίδιο του κόστους. Η εκκίνηση θα ήταν το τέλος χαρτοσήμου που πρέπει να καταβληθεί στην πολιτειακή κυβέρνηση κατά την αγορά της ακίνητης περιουσίας. Δεύτερον, σχεδόν κάθε κοινωνία επιβαρύνεται με ένα κόστος συντήρησης που πρέπει να πληρώσει ο αγοραστής.

Στη συνέχεια έρχεται το κανονικό κόστος συντήρησης ενός σπιτιού και οι ετήσιοι φόροι ιδιοκτησίας. Τώρα δεν μένουν όλοι οι αγοραστές στο ίδιο ακίνητο που αγοράζουν και έτσι το δίνουν με ενοικίαση. Αλλά και πάλι, η απόδοση ενοικίασης δεν είναι τόσο υψηλή και βρίσκεται κυρίως κάπου μεταξύ 1,5%-2%.

  • Καμία εγγύηση ρευστότητας

Όταν μιλάμε για ρευστότητα ακινήτων, τότε υπάρχουν διάφορες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αγοραστής εδώ. Για παράδειγμα, εάν, ως αγοραστής, χρειάζεστε επειγόντως μετρητά, ενδέχεται να μην βρείτε άλλον εύκολα διαθέσιμο αγοραστή. Δεύτερον, εάν πουλήσετε επειγόντως το ακίνητο, τότε η αξία θα ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την πραγματική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Επιπλέον, όταν εξετάζετε άλλες επενδυτικές οδούς όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, η διαδικασία εκκαθάρισης είναι εύκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αγοράζετε και τα πουλάτε στο διαδίκτυο και μπορείτε να λάβετε τα χρήματα όποτε χρειάζεστε χρήματα. Μη έχοντας αγορά για επενδύσεις σε ακίνητα όπως ακριβώς υπάρχει με τα αμοιβαία κεφάλαια, η διαδικασία εκκαθάρισης για τα ακίνητα γίνεται προβληματική.

Τέλος, τα ακίνητα πιστεύεται ότι είναι μια αμβλύ κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, επομένως δεν μπορούν να διαιρεθούν μεταξύ των μελών της επόμενης γενιάς. Αυτό μειώνει τόσο την αρμονία όσο και τη ρευστότητα της κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Η δικαστική διαδικασία είναι η πιο κουραστική διαδικασία καθώς ποιος θα επιθυμούσε η επένδυσή του σε ακίνητα να αντιμετωπίσει μια δικαστική διαμάχη; Κανείς! Αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μπορεί να συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι η διαδικασία μπορεί να γίνει μονότονη για έναν επενδυτή. Όχι μόνο αυτό, ως επενδυτής μπορεί να καταλήξετε να ξοδέψετε επιπλέον σώμα όταν αντιμετωπίζετε δικαστικές διαφορές.

Τέλος, αυτή η διαδικασία όχι μόνο θα μειώσει τις αποδόσεις σας αλλά θα μειώσει και την αξία του ακινήτου σας!

Η λήψη ενός δανείου για την αγορά ενός σπιτιού θα σας δώσει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά το ίδιο κάνουν και άλλες επενδύσεις! Αλλά το ερώτημα είναι ποια επένδυση παρέχει σημαντικές εξαιρέσεις;

Για άλλη μια φορά, επενδύσεις όπως τα αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τις επενδύσεις σε ακίνητα καθώς είναι γνωστό ότι αποτελούν επενδύσεις εξοικονόμησης φόρων μεταξύ των επενδυτών. Τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ένα ποσό 1.50.000 σύμφωνα με την ενότητα 80C.
Τα ακίνητα, από την άλλη πλευρά, σας βοηθούν να εξοικονομήσετε φόρους μέσω της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Στο πλαίσιο της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ο φόρος σας θα μειωθεί λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του πληθωρισμού στην αξία της ακίνητης περιουσίας σας.

Συμπέρασμα:

Τα ακίνητα θεωρούνταν πάντα ένα κουτί γεμάτο συναισθηματική αξία. Σίγουρα φέρνει ηρεμία και κάνει τους ιδιοκτήτες λιγότερο ανήσυχους για το μέλλον τους. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, οι αποδόσεις της ακίνητης περιουσίας έχουν πέσει δραστικά. Έτσι, ποιος θα ήθελε η επένδυσή του να μην έχει καλές αποδόσεις όπως άλλοι επενδυτικοί δρόμοι όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

fincart επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ανά πάσα στιγμή.

Schreibe einen Kommentar