Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πατάτε σε δεξαμενές ψαριών

1
Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πατάτε σε δεξαμενές ψαριών

Εάν έχετε πάει σε οποιοδήποτε είδος ενυδρείου και έχετε δει μια πινακίδα που λέει, „Μην χτυπάτε στο ποτήρι!“ ίσως αναρωτιέστε γιατί είναι τέτοιο πρόβλημα. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σαν λίγο υπερβολική αντίδραση. Εξάλλου, τα ψάρια δεν έχουν ορατά αυτιά και ένα χτύπημα που έρχεται έξω από τη δεξαμενή μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ μικρή ενόχληση. Εάν κρατάτε δικά σας ψάρια, πιθανότατα έχετε επίσης συνειδητοποιήσει ότι ορισμένα ψάρια έχουν μια φυσικά πιο ντροπαλή προσωπικότητα από άλλα ψάρια και ξόδεψαν πολύ χρόνο τους κρυμμένα. Μερικές σταθερές βρύσες συνήθως κάνουν το κόλπο για να τις κάνουν να βγουν έξω, άρα είναι πραγματικά τόσο μεγάλη υπόθεση να σταματήσετε να χτυπάτε σε δεξαμενές ψαριών;

Η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να σταματήσετε να πατάτε σε δεξαμενές ψαριών. Αν και μπορεί να μην ακούγεται υπερβολικά δυνατό σε εσάς, έναν άνθρωπο, στο εξωτερικό της δεξαμενής, οι ήχοι του χτυπήματος σας αυξάνονται όταν κινείστε ως ηχητικά κύματα μέσα στο νερό. Το χτύπημα ακούγεται πολύ δυνατά στα ψάρια σας και μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά επίπεδα στρες! Το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί τραυματισμούς στα ψάρια, καθώς και ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα την άποψη των ψαριών σας όταν πρόκειται για το χτύπημα στο γυαλί, βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της επιστήμης του τι συμβαίνει να ακούγεται κάτω από το νερό.

Πατώντας σε δεξαμενές ψαριών Δημιουργήστε ήχο μέσω του νερού

Όλοι οι ήχοι δημιουργούν κύματα, είτε μέσω του αέρα είτε μέσω του νερού. Για τους ανθρώπους, τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στον αέρα και προκαλούν τα τύμπανα των αυτιών μας να δονούνται. Ο εγκέφαλός μας καταγράφει αυτή τη δόνηση ως ήχο. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην πηγή του ήχου, τόσο πιο δυνατά είναι τα κύματα και αντιλαμβανόμαστε τον ήχο πιο δυνατό. Οι ήχοι που είναι πολύ δυνατοί μπορεί να προκαλέσουν επώδυνες δονήσεις στο αυτί σας, γι‘ αυτό μπορεί να πονέσουν τα αυτιά σας εάν είστε πολύ κοντά σε δυνατό θόρυβο χωρίς προστασία αυτιών.

Όταν οι ήχοι κινούνται μέσα στο νερό, τα κύματα ταξιδεύουν πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι στον αέρα. Αν βυθίζατε το κεφάλι σας και ακούσατε έναν ήχο που έγινε κάτω από το νερό, θα σας ακουγόταν πιο δυνατά. Θα μπορούσατε επίσης να νιώσετε μερικούς από τους κραδασμούς του ήχου με το σώμα σας, επειδή αυτές οι δονήσεις θα συλλαμβάνονταν από ολόκληρο το σώμα σας, όχι μόνο από τα τύμπανα των αυτιών σας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα απαλό χτύπημα στο πλάι της δεξαμενής ψαριών θα ενισχυθεί και θα ακούγεται πολύ πιο δυνατά κάτω από το νερό. Στα ψάρια σας, που δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την πηγή του ήχου αμέσως, αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει μια απάντηση πανικού.

Ο ήχος μπορεί επίσης να ταξιδέψει για μεγαλύτερες αποστάσεις πάνω από το νερό. Ακόμα κι αν χτυπήσετε στην άλλη πλευρά της δεξαμενής από όπου κρύβονται τα ψάρια σας, θα το ακούσουν πολύ δυνατά. Ακόμη και ένα ψάρι που κρύβεται σε μια σπηλιά ή σε άλλη κρυψώνα δεν πρόκειται να είναι ασφαλές από τον δυνατό ήχο.

πατώντας σε δεξαμενές ψαριών

Τα ψάρια έχουν αυτιά;

Ωστόσο, τα ψάρια δεν έχουν αυτιά με την ίδια έννοια που έχουν οι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικά όργανα για την ερμηνεία του ήχου. Τα ψάρια έχουν πλευρικές γραμμές και ωτόλιθους, που και οι δύο χρησιμοποιούνται για να ακούν. Οι πλευρικές γραμμές είναι ένα σύστημα αισθητήρων που ανιχνεύουν κραδασμούς στο νερό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πράγματα όπως η ανίχνευση ρευμάτων, αλλά επηρεάζει επίσης τον τρόπο που τα ψάρια αντιδρούν στον ήχο. Δεδομένου ότι τα ηχητικά κύματα παράγουν μια δόνηση, τα ψάρια μπορούν να αισθανθούν ήχους σε ολόκληρο το σώμα τους. Οι ωτόλιθοι, που ονομάζονται επίσης «πέτρες αυτιών», χρησιμοποιούνται επίσης από τα ψάρια για την ακοή. Όπως οι άνθρωποι, αυτά τα όργανα βοηθούν επίσης στον συντονισμό της ισορροπίας.

Επιδράσεις του στρες στα ψάρια

Τώρα που έχουμε διαπιστώσει ότι τα ψάρια μπορούν να ακούν και είναι όντως ευαίσθητα στους ήχους στο νερό, μπορούμε να διερευνήσουμε γιατί ο ήχος του χτυπήματος είναι κακός για τα ψάρια σας. Οποιοσδήποτε ξαφνικός, δυνατός ήχος θα τρομάξει τα ψάρια σας. Το ένστικτο για κάθε ζώο όταν τρομάζει είναι να ενεργοποιεί την απόκριση μάχης ή φυγής. Το ψάρι σας είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να ξεφύγει από τον ήχο, τον οποίο αντιλαμβάνεται ως κίνδυνο. Ένα ψάρι δεν πρόκειται να κολυμπήσει αργά και προσεκτικά σε αυτό το σενάριο – πρόκειται να απομακρυνθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί επειδή ο εγκέφαλός του θα παράγει ένα τράνταγμα αδρεναλίνης. Αυτό θέτει το ψάρι σε κίνδυνο σωματικής βλάβης και τραυματισμού επειδή θα μπορούσε να κολυμπήσει σε ένα σκληρό ή αιχμηρό αντικείμενο με μέγιστη ταχύτητα. Είναι γνωστό ότι τα ψάρια κολυμπούν στα πλάγια της δεξαμενής τους, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει έκπληξη εάν υπάρχει μια αρκετά γρήγορη ορμή.

Πέρα από τον άμεσο τραυματισμό, το άγχος της ενεργοποίησης της αντίδρασης μάχης ή πτήσης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία στα ψάρια σας. Εάν το ψάρι σας ακούει συχνά αυτούς τους ήχους χτυπήματος, θα έχει την εντύπωση ότι το περιβάλλον του δεν είναι ασφαλές – κάτι που είναι προβληματικό όταν το ψάρι σας είναι περιορισμένο στα τοιχώματα της δεξαμενής και δεν μπορεί να φύγει. Η αδρεναλίνη που απελευθερώνεται κατά την απόκριση πτήσης δεν προορίζεται επίσης να ενεργοποιείται πολύ συχνά. Αυτή η χημική ουσία για το στρες θα προκαλέσει αύξηση στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τον ρυθμό αναπνοής του ψαριού. Αν και αυτό είναι καλό στη φύση και είναι χρήσιμο για μια γρήγορη απόδραση, το να έχετε το αμάξωμα του ψαριού σας υπερωρίες 24/7 θα προκαλέσει εξάντληση των ψαριών σας. Η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα ψάρια, επομένως είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα ψάρια σας να αισθάνονται ασφαλή στο σπίτι τους.

Τα ψάρια που αγχώνονται με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν επίσης αύξηση της ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη.

Αυτή η χημική ουσία μπορεί να κάνει τα ψάρια σας να καθυστερήσουν και να αναπτύξουν πεπτικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περαιτέρω επιπλοκές, επειδή εάν το ψάρι σας δεν συνεχίζει να αναπτύσσεται και να είναι δυνατό, μπορεί να γίνει ευαίσθητο σε παράσιτα και ασθένειες. Το να διατηρείτε το ψάρι σας σε μια συνεχή κατάσταση άγχους είναι σκληρό και ως υπεύθυνος ενυδροχόος, είστε υπεύθυνοι να παρέχετε στα ψάρια σας ένα περιβάλλον όπου μπορεί να αισθάνεται ασφαλές και ήρεμο. Αυτό περιλαμβάνει την αποτροπή των ανθρώπων από το να χτυπήσουν τη δεξαμενή! Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά, αφιερώστε χρόνο για να τα μάθετε πώς να περιποιούνται ένα ενυδρείο.

Πώς να τραβήξετε την προσοχή των ψαριών σας χωρίς να χτυπάτε

Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα ντροπαλό ψάρι που δεν φαίνεται να θέλει να βγει από την κρυψώνα του, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το πείσετε και δεν χτυπούν το ποτήρι. Βοηθάει αν μπορείτε να καταλάβετε τον πιθανό λόγο για τον οποίο κρύβεται το ψάρι. Εάν υπάρχουν επιθετικοί φίλοι της δεξαμενής που το δυσκολεύουν, σκεφτείτε να χωρίσετε αυτά τα ψάρια ή να φυτέψετε ένα πυκνό πλέγμα φυτών, έτσι ώστε το ψάρι να μπορεί να έχει ακόμα κάποιο κάλυμμα όταν βγαίνει από την κρυψώνα. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα φυσικά ένστικτα του ψαριού ειδικά – είναι το ψάρι σας νυχτερινό; Μερικά ψάρια είναι δραστήρια τη νύχτα και θα μπορείτε να τα δείτε πολύ καλύτερα μετά τη δύση του ηλίου. Υπάρχει μια ποικιλία από φώτα στην αγορά που μπορούν να μιμηθούν τους φυσικούς κύκλους ημέρας και νύχτας, που θα σας βοηθήσουν να δείτε καλύτερα μερικά από τα ψάρια σας αργά τη νύχτα.

Το φαγητό είναι άλλο ένα εξαιρετικό κίνητρο για να δελεάζετε τα ψάρια σας να κρυφτούν και μπορεί επίσης να βοηθήσει τα ψάρια σας να δεθούν μαζί σας και να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης. Εάν η συνηθισμένη σας τροφή με νιφάδες δεν είναι αρκετή για να κάνει τα πράγματα να κινηθούν, δοκιμάστε μια γευστική απόλαυση όπως αιματοσκώληκες, δάφνια ή γαρίδες άλμης. Οι περισσότερες από αυτές τις λιχουδιές είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο ή στο τοπικό κατάστημα προμηθειών κατοικίδιων ζώων και έρχονται ζωντανά, κατεψυγμένα ή λυοφιλοποιημένα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

συμπέρασμα

Το χτύπημα στο γυαλί μιας δεξαμενής ψαριών δεν είναι ποτέ καλή ιδέα και μπορεί να προκαλέσει στο ψάρι σας πολύ περιττό άγχος και πιθανή βλάβη. Αν και τα ψάρια δεν έχουν αυτιά με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι άνθρωποι, έχουν όργανα ακοής που μπορούν να αισθανθούν τα ηχητικά κύματα πολύ έντονα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν διαφορετικά στο νερό από τον αέρα, συχνά πιο δυνατά και με μεγαλύτερη εμβέλεια. Το χτύπημα στο γυαλί ή σε άλλους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο όταν αλληλεπιδράτε με τη δεξαμενή ψαριών σας.

Τα ψάρια είναι ευαίσθητα στο στρες και πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον που να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και ήρεμο. Τα ψάρια που εκτίθενται στο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανθυγιεινές συμπεριφορές που ανοίγουν τον κίνδυνο ασθενειών και παρασίτων. Εάν χτυπάτε το γυαλί του ενυδρείου σας για να έχετε αντίδραση από τα ψάρια σας, καλό είναι να κάνετε κάποια έρευνα και να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Τέλος, εάν ζείτε σε ένα νοικοκυριό με παιδιά ή άλλα άτομα που δεν έχουν εμπειρία με ενυδρεία, φροντίστε να τα εκπαιδεύσετε σχετικά με τους κατάλληλους τρόπους αλληλεπίδρασης με μια δεξαμενή ψαριών. Τα ενυδρεία είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σπίτι, με την κατάλληλη φροντίδα και έρευνα. Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, είστε υπεύθυνοι να παρέχετε στα ψάρια σας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και αυτό σημαίνει να μην τα αγχώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν σας αρέσει το παραπάνω άρθρο, εδώ είναι μερικά άλλα παρόμοια άρθρα που πρέπει να δείτε!

Καλύτερος φωτισμός LED για ενυδρεία 125-150 γαλονιών

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη δεξαμενή ψαριών σας;

Είναι οι δεξαμενές ψαριών καλές για το άγχος;

Schreibe einen Kommentar