Γιατί δεν πρέπει να επενδύσετε σε Τραπεζικές Καταθέσεις (FD)

2
Γιατί δεν πρέπει να επενδύσετε σε Τραπεζικές Καταθέσεις (FD)

Συμβατικά, τα τραπεζικά FD ήταν μεγάλη επιτυχία μεταξύ των επενδυτών. Το 1995, η SBI (State Bank of India) προσέφερε επιτόκιο 13% για καταθέσεις άνω των 3 ετών. Δεδομένου ότι η προσφορά ήταν αρκετά ελκυστική και οι Προκαθορισμένες Καταθέσεις ήταν μια επένδυση χαμηλού κινδύνου, κέρδισε μεγάλη δυναμική. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά στην περίπτωση των τραπεζικών σταθερών καταθέσεων.

Οι αποδόσεις άρχισαν να μειώνονται και τα FD δεν ήταν πλέον η κατάλληλη επενδυτική επιλογή για άτομα με υψηλά φορολογικά όρια. Ενώ ορισμένοι παλιοί επενδυτές εξακολουθούσαν να αντλούν άνεση από τα FD, αλλά και πάλι, μέσα σε λίγα χρόνια η άνεσή τους κλονίστηκε επίσης. Οι καταθέτες είδαν τις καταθέσεις τους να κολλάνε σε περιπτώσεις PMC Bank, Yes Bank όταν η RBI περιόρισε τις αναλήψεις.

Για έναν επενδυτή, ο στόχος κάθε επένδυσης που γίνεται είναι να αυξήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων με την πάροδο του χρόνου και να κερδίσει καλές αποδόσεις ξεπερνώντας τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Αλλά οι FD εδώ δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό!

  • Είναι το FD ένα Inflation Buster;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι!
Ο πληθωρισμός, ένας σιωπηλός δολοφόνος εργάζεται για να περιορίσει τις αποταμιεύσεις καθώς οδηγεί σε απώλεια της αξίας του νομίσματος. Στην περίπτωση των FD, το επιτόκιο είναι προαποφασισμένο, επομένως παραμένουν ανεπηρέαστα από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, εάν το ποσοστό του πληθωρισμού υπερβεί το καθεστώς των επιτοκίων, η αγοραστική δύναμη των χρημάτων που επενδύονται σε FDs θα χαθεί. Επομένως, η πραγματική απόδοση του FD σας θα αποδειχθεί αρνητική.
Για παράδειγμα, έχετε επενδύσει 10 lakh για 10 χρόνια και βρίσκεστε σε υψηλό φορολογικό κλιμάκιο, τώρα λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά της Banks FD που είναι 5,4%, θα καταλήξετε να δημιουργήσετε μια επιστροφή μετά τη φορολογία 4,4 lakhs μόνο. Επομένως, η επένδυσή σας των 10 λαϊκών θα αυξηθεί στα 14,4 λακ!

Τώρα σκεφτείτε ότι ο πληθωρισμός είναι 5% την ίδια περίοδο και πρέπει να έχετε αυξηθεί στα 16,28 lakh Rs σε 10 χρόνια μόνο για να καλύψετε τον πληθωρισμό 5%. Τώρα, δεδομένου ότι το FD αυξάνεται μόνο σε Rs 14,4 lakh, σε πραγματικούς όρους θα ήσασταν φτωχότεροι κατά σχεδόν 1,9 lakh Rs.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία κεφάλαια, τότε έχουν τη δυνατότητα να νικήσουν τον πληθωρισμό και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν καλύτερες αποδόσεις. Έχουν την ικανότητα να απορροφούν την επίδραση της αύξησης του ποσοστού πληθωρισμού, καθώς τα μέσα σταθερής απόδοσης μπορούν να διαπραγματεύονται σε δευτερογενείς αγορές.

  • Φορολογούνται τα FD ή όχι;

Προφανώς, οι τόκοι που κερδίζετε στις πάγιες καταθέσεις φορολογούνται πλήρως. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι τόκοι που κερδίζονται από το FD χρεώνονται επίσης με TDS (Φόρος που αφαιρείται στην πηγή). Ωστόσο, οι τράπεζες επικεντρώνονται στη μείωση των τόκων που χρεώνονται στο τέλος κάθε έτους. Υπάρχει μια επιλογή να εξαιρεθείτε από το TDS και να καταλήξετε να πληρώσετε όλους τους τόκους τη στιγμή της λήξης.

  • Τι πρέπει να κοιτάξουν τότε οι επενδυτές FD;

Καθώς η Ινδία προχωρούσε, τα ποσοστά FD άρχισαν να μειώνονται. Επί του παρόντος, τα τραπεζικά επιτόκια FD είναι κάπου μεταξύ 4,5%-5,5%.
Αυτή η δραστική πτώση των επιτοκίων FD οδήγησε τους επενδυτές να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις. Ποιος θα ήθελε τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο να έχουν ελάχιστη απόδοση, όταν τώρα υπάρχουν άφθονες επιλογές για καλές αποδόσεις! Οι συντηρητικοί επενδυτές και οι συνταξιούχοι που ζουν με εισόδημα από τόκους έχουν πληγεί πολύ από τις επενδύσεις τους.

Οι επενδυτές FD θεωρούν την ασφάλεια των χρημάτων τους ως κύριο στόχο τους. Ως εκ τούτου, μερικές πιθανές επιλογές αναφέρονται παρακάτω που εξυπηρετούν τον σκοπό ασφάλειας-

Αμοιβαίο Κεφάλαιο Χρέους:

Η επιστροφή του χρέους του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν καλή μέχρι πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν διάφοροι τομείς όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις με αυτά τα κεφάλαια, όπως μέσα σταθερού εισοδήματος, κρατικά ομόλογα, εταιρικά χρεόγραφα ή μέσα χρηματαγοράς. Στο εξής, οι αποδόσεις από το Debt Mutual Fund θα ξεπεράσουν τις αποδόσεις που λαμβάνετε από τα FDs!

Πρόγραμμα Εγγυημένου Εισοδήματος:

Τα προγράμματα εγγυημένου εισοδήματος, που ξεκινούν από ασφαλιστικές εταιρείες ζωής παρέχουν εγγυημένες αφορολόγητες επιστροφές μεταξύ 5,50%-6,25%. Αυτή η επιστροφή μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε μορφή είτε πρόκειται για πρόσοδο είτε για αναβαλλόμενη πρόσοδο ή ακόμα και για πληρωμές εφάπαξ λήξης.

Δυναμική κατανομή περιουσιακών στοιχείων:

Αυτό το πρόγραμμα Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει αμοιβαία κεφάλαια μετοχών+χρέους. Η διαχείριση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται δυναμικά. Όταν η αγορά είναι υψηλή, η μετοχική μερίδα διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο και όταν η χρηματιστηριακή αγορά πέφτει τότε η έκθεση σε μετοχές αυξάνεται. Αυτό βασίζεται κυρίως στη φόρμουλα.

fincart επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ανά πάσα στιγμή.

Schreibe einen Kommentar