Γιατί άδειασα τους λογαριασμούς μου στο Crypto Exchange (συμπεριλαμβανομένων των Stablecoin) — My Money Blog

0
Γιατί άδειασα τους λογαριασμούς μου στο Crypto Exchange (συμπεριλαμβανομένων των Stablecoin) — My Money Blog

μέσω GIPHY

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαι ειδικός στα κρυπτογράφηση. Ωστόσο, απολαμβάνω την οικονομική ιστορία. Ως εκ τούτου, έχω ακολουθήσει το crypto μέσα από το φακό του Matt Levine’s παρατήρηση ότι «τα περισσότερα από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν με το Bitcoin αφορούν την εκ νέου ανακάλυψη της οικονομικής ιστορίας και την εκ νέου δημιουργία του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την αρχή».

Η ασφάλιση FDIC εμφανίστηκε μόλις το 1933, μετά την κατάρρευση πολλών τραπεζών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Με την ασφάλιση FDIC, κάθε τράπεζα είναι ουσιαστικά εξίσου ασφαλής εάν παραμένετε κάτω από τα όρια υπολοίπου. Πριν από την ασφάλιση FDIC, έπρεπε να επιλέξεις πολύ προσεκτικά πού θα κρατούσες τα χρήματά σου γιατί αν η τράπεζα απέτυχε, τότε εξαφανίζονταν και τα μετρητά σου. Έτσι, όταν ακουγόταν οποιοσδήποτε ψίθυρος για χρεοκοπία τράπεζας, όλοι θα βιάζονταν να κάνουν ανάληψη, προκαλώντας έτσι «τρέξιμο στην τράπεζα».

Ας δούμε τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο της «τράπεζας» κρυπτογράφησης:

  • Στις 25/4, ο Matt Levine πήρε συνέντευξη από τον Sam Bankman-Fried και πήραμε μια γεύση της αλήθειας σχετικά με τα κρυπτο ponzi εκεί έξω. Ένας από τους κορυφαίους βασιλικούς συμβούλους έλεγε ότι ο αυτοκράτορας δεν είχε ρούχα.
  • Στις 5/8, το αλγοριθμικό «stablecoin» UST έσπασε το δεσμό του 1$. Το 5/9 άξιζε μόνο 35 σεντς. 5/12 αξίας 10 σεντ. Αυτήν τη στιγμή αξίζει περίπου 1 σεντ.
  • Στις 20/5, το Stablegains, μια εφαρμογή που υπόσχεται 15% APY με βάση το UST, έκλεισε απότομα με τους πελάτες να χάνουν συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια.
  • Στις 13/6, ο Κελσίου πάγωσε ξαφνικά όλες τις αναλήψεις για τους 1,7 εκατομμύρια πελάτες τους.
  • Στις 20/6, η Babel Finance, η οποία αναφέρεται στον εαυτό της ως «ο κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κρυπτογράφησης στον κόσμο», περιόρισε τις αναλήψεις πελατών μόνο στα 1.500 $ το μήνα.
  • Στις 23/6, η Voyager Digital έθεσε ένα ημερήσιο όριο ανάληψης 10.000 $. Προφανώς ο Voyager έκανε ένα Δάνειο 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα hedge fund που ονομάζεται 3AC που είναι σε αθέτηση υποχρεώσεων. Το συνολικό ενεργητικό του Voyager είναι κάτω από 150 εκατομμύρια δολάρια! Τώρα η ίδια η Voyager έχει συνάψει μια πιστωτική γραμμή 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσει (και να πληρώσει τις αναλήψεις πελατών… προς το παρόν).
  • …συνεχίζεται.

Η υπόσχεση πίσω από όλα αυτά τα κρυπτοδάνεια ήταν ότι ήταν «υπερβολικά εξασφαλισμένα» και «υποστηριζόμενα από περιουσιακά στοιχεία». Αυτό συνήθως σήμαινε ένα δάνειο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε αντάλλαγμα για εξασφαλίσεις 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin. Θεωρητικά, θα πρέπει απλώς να πουλήσουν την εξασφάλιση Bitcoin όταν πέσει κατά 50% και να πάρουν πίσω το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ακούγεται λογικό; Λοιπόν τι έγινε? Άλλοι δανειστές όπως το BlockFi και η Genesis πραγματοποίησαν μια κλήση περιθωρίου και ξεπούλησαν τις θέσεις της 3AC. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το Voyager δεν το έκανε. Κατά τη γνώμη μου, αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση κάθε άλλο δανειστή εκεί έξω. Νιώθω σαν πελάτης τράπεζας του 1800 που επιβαρύνει έναν ανήσυχο ψίθυρο.

Έχω αποσύρει σχεδόν όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία από διάφορα ανταλλακτήρια όπως BlockFi, Coinbase, Gemini, Voyager κ.λπ. Έβαλα ένα μικρό ποσό πειραματικών χρημάτων σε λογαριασμούς stablecoin υψηλού ενδιαφέροντος, αλλά έχω αποσύρει και αυτούς. Ακόμα κι αν είστε πολύ κρυπτό, πρέπει να επιβιώσετε από τις συντριβές. Μπορείτε να μετακινήσετε τα νομίσματά σας σε ένα κρύο πορτοφόλι εκτός σύνδεσης (αλλά μην ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης!). Θα μπορούσατε να μετακομίσετε σε αυτό που θεωρείτε ασφαλέστερο θεματοφύλακα. Θα μπορούσατε να πουλήσετε και να αποσύρετε τα μετρητά για να τα επανεπενδύσετε αλλού.

Το Coinbase είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, με αξία ακόμη άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ότι α η χρεοκοπία θα μπορούσε να εξαλείψει οτιδήποτε διατηρείτε στον λογαριασμό σας στο Coinbase:

Η Coinbase ανέφερε στην έκθεση κερδών της την Τρίτη ότι κατέχει 256 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε νομίσματα fiat όσο και σε κρυπτονομίσματα για λογαριασμό των πελατών της. Ωστόσο, το ανταλλακτήριο σημείωσε ότι σε περίπτωση που κηρύξει ποτέ πτώχευση, «τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που κρατάμε υπό κράτηση για λογαριασμό των πελατών μας θα μπορούσαν να υπόκεινται σε διαδικασίες πτώχευσης». Οι χρήστες του Coinbase θα μετατραπούν σε «γενικούς ακάλυπτους πιστωτές», που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κάποια συγκεκριμένη ιδιοκτησία από την ανταλλαγή κατά τη διαδικασία. Τα κεφάλαιά τους θα γίνονταν απρόσιτα.

Ακόμα κι αν οι Bank of America, Chase, Vanguard και Fidelity χρεοκοπούσαν, θα εξακολουθούσα να έχω τα ίδια μετρητά και το ίδιο μερίδιο ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων λόγω των νόμων και κανονισμών των ΗΠΑ. Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης «αισθάνονται» σαν τραπεζικός λογαριασμός μέλους FDIC ή μεσιτεία μέλους SIPC, αλλά δεν είναι τα ίδια και οι καταθέσεις σας δεν έχουν την ίδια προστασία.

Συμπέρασμα. Αυτό ΔΕΝ είναι μια πρόβλεψη για τη μελλοντική αξία του ίδιου του Bitcoin. Δεν νομίζω ότι όλα τα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς άχρηστα, αλλά πιστεύω ότι θα συμβούν αστοχίες ανταλλαγής κρυπτογράφησης. Εάν έχετε περιουσιακά στοιχεία σε ένα χρηματιστήριο κρυπτογράφησης που κερδίζει ενδιαφέρον, αυτό σημαίνει ότι έχουν δανείσει τα περιουσιακά σας στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι είστε ο ανασφάλιστος πιστωτής μιας επικίνδυνης νεοσύστατης επιχείρησης. Ακόμα κι αν ένα stablecoin όπως το USDC παραμένει αξίας $1, αν ο θεματοφύλακας κρυπτογράφησης αποτύχει, τότε μπορείτε να τα χάσετε όλα. Οπότε το μετακόμισα. Δεν θέλω να είμαι στο τέλος μιας πολύ μεγάλης ουράς, περιμένοντας να ζητήσω τα χρήματά μου πίσω.

Schreibe einen Kommentar