Γεωλογικοί Χάρτες του William Smith, με συνεισφορές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με πρόλογο του Robert Macfarlane – Deposits Mag

1
Γεωλογικοί Χάρτες του William Smith, με συνεισφορές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με πρόλογο του Robert Macfarlane – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Στην πρόσφατη κριτική μου για Θαυμάσια ΜικροαπολιθώματαΕγραψα:

Αυτό είναι ένα υπέροχο βιβλίο – ένας ένδοξος συνδυασμός ενός όμορφου βιβλίου για καφέ και μιας ακαδημαϊκής πραγματείας υψίστης ποιότητας. … Για να το θέσω ωμά, αυτή είναι εξαιρετική επιλογή για χριστουγεννιάτικο δώρο ή γενέθλια για τους απαιτητικούς! Ή ίσως απλώς ένα δώρο για τον εαυτό σας. Δεν θα μπορούσα να το προτείνω περισσότερο.”

Λοιπόν, επιμένω σε αυτήν την εκτίμηση, αλλά αυτό το βιβλίο – Στρώμα: Γεωλογικοί Χάρτες του William Smith – είναι ακόμα καλύτερο (αν είναι δυνατόν). Είναι πραγματικά πολυτελές, και όμως είναι επίσης μια περιεκτική συζήτηση των χαρτών του William Smith (συμπεριλαμβανομένου του επαναστατικού „Μια οριοθέτηση των στρωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, με μέρος της Σκωτίας») και καριέρα. Είναι όμορφα κατασκευασμένο, τυπωμένο σε ποιοτικό χαρτί και οι έγχρωμες εικόνες είναι εξαιρετικές.

Η ζωή και η γεωλογική συνεισφορά του Γουίλιαμ Σμιθ ήταν πάντα γοητευτική για μένα – από γιος σιδηρουργού και μαθητευόμενου τοπογράφου έγινε συλλέκτης απολιθωμάτων και τώρα αναφέρεται ως «πατέρας της αγγλικής γεωλογίας». Ως εκ τούτου, υπάρχουν αναπόφευκτα πολλά που πρέπει να εξεταστούν αυτό το έργο. Για το σκοπό αυτό, η εισαγωγή του εξετάζει το έργο του στο πλαίσιο προηγούμενων, ταυτόχρονων και μεταγενέστερων ιδεών για τη δομή και τις φυσικές διεργασίες της γης.

Στράτα Στη συνέχεια οργανώνεται σε τέσσερις γεωγραφικές ενότητες, με το καθένα να ξεκινά με τέσσερα φύλλα από τον χάρτη του 1815, μαζί με τις σχετικές γεωλογικές διατομές και χάρτες κομητειών από την περίοδο 1819 έως 1824. Αυτές οι ενότητες περιέχουν επίσης τις σχετικές απολιθώσεις του Sowerby από το 1816- εργασία 2019, Στράτα Αναγνωρίστηκε από Οργανωμένα Απολιθώματα.

Μεταξύ αυτών των τεσσάρων ενοτήτων περιλαμβάνονται δοκίμια από κορυφαίους ακαδημαϊκούς που συζητούν τις προθέσεις πίσω από το έργο του Smith, και την εφαρμογή του στην εξόρυξη, τη γεωργία, τη χαρτογραφία, τη συλλογή απολιθωμάτων και την υδρολογία, μαζί με την επιρροή του στις βιοστρωματογραφικές θεωρίες και την επιστήμη της γεωλογίας. Το βιβλίο ολοκληρώνεται καλύπτοντας το μεταγενέστερο έργο του Σμιθ ως πλανόδιου γεωλόγου και τοπογράφου, την εξωφρενική λογοκλοπή από τον Πρόεδρο της Γεωλογικής Εταιρείας, George Bellas Greenough, την παραλαβή του πρώτου μεταλλίου Wollaston από τον Smith το 1831 και την επιρροή της γεωλογικής χαρτογράφησης και των βιοστρωματογραφικών θεωριών του στις φυσικές επιστήμες. Αυτή η τελευταία πτυχή του έργου του κορυφώθηκε στο σύγχρονο γεωλογικό χρονοδιάγραμμα.

ο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου το ακαδημαϊκό προσωπικό συνέβαλε σε αυτό το βιβλίο, κατέχει αυτό που περιγράφει ως «μια ασυναγώνιστη συλλογή William Smith», που περιλαμβάνει τον χάρτη του 1815 και τους αδημοσίευτους χάρτες της κομητείας, καθώς και ένα αρχείο ημερολογίων, επιστολών, δημοσιευμένων έργων, διαγραμμάτων και σχεδίων. Ωστόσο, εάν έχετε πρόσβαση στο Burlington House στο Piccadilly στο Mayfair, στο Λονδίνο (σπίτι, μεταξύ άλλων, Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Σύλλογος Γεωλόγων), μπορείτε να δείτε τον χάρτη στις σκάλες μέχρι τη βιβλιοθήκη.

Ο Will Gompertz, ο συντάκτης τεχνών του BBC (και αυτός από αυτό το ένδοξο κούρεμα!) δηλώνει:

Κάποια βιβλία είναι όμορφα, άλλα είναι διαφωτιστικά. Strata είναι και τα δύο. Γεμάτο με εξαίσιες εικονογραφήσεις, παρουσιάζει το έργο του William Smith … ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χαρτογράφησε αναλυτικά τη γη κάτω από τα πόδια μας. Είναι το καλύτερο μη φανταστικό βιβλίο που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό».

Λοιπόν, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Strata: William Smith’s Geological Maps, με συνεισφορές, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με πρόλογο από τον Robert Macfarlane, Thames & Hudson Ltd (2020)Λονδίνο, 256 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN: 978-0500252475

Schreibe einen Kommentar