Γεωλογία και πολιτογράφηση της αρχαιότητας, του Pratik Chakrabarti – Deposits Mag

1
Γεωλογία και πολιτογράφηση της αρχαιότητας, του Pratik Chakrabarti – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ίσως είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής μου ανθρωπολογίας και του γεωλογικού μου υπόβαθρου, αλλά βρήκα αυτό το δύσκολο αλλά συναρπαστικό βιβλίο ένα υπέροχο διάβασμα. Είναι για την Ινδία του δέκατου ένατου αιώνα. Δεν πρόκειται για τη σύγχρονη γεωλογική επιστήμη ή την κοινωνική ανθρωπολογία της υποηπείρου, αλλά μάλλον για τη γεωλογική φαντασία της Ινδίας, καθώς και για τα τοπία και τους ανθρώπους της, και την ιστορία της.

Δηλαδή, το βιβλίο στοχεύει να δείξει πώς η ανθρώπινη εξέλιξη, οι μύθοι, η αυτοχθονία και ο σχηματισμός αποικιακού κράτους, καθώς και η γεωλογία, το τοπίο, οι άνθρωποι, το παρελθόν και το πεπρωμένο του, όπως έγινε κατανοητό τον 19ο αιώνα, καθόρισαν θεμελιωδώς τις πεποιθήσεις για την ινδική αρχαιότητα στην 1800.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαστικά ιδιοσυγκρασιακό. Ξεκινά εξηγώντας ότι, τον δέκατο ένατο αιώνα, το σκάψιμο για λύματα, μεταφορές και ορυκτά αποκάλυψε ανθρώπινα υπολείμματα. Και η αρχαιολογική ανασκαφή αρχαίων πόλεων αποκάλυψε προϊστορικά απολιθώματα, ενώ οι ανασκαφές για αρδευτικά κανάλια αποκάλυψαν θαμμένες πόλεις. Την ίδια στιγμή, γεωλόγοι, εθνολόγοι και ιεραπόστολοι «σκάβουν» σε αρχαία κείμενα και γενεαλογίες και μελετούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ζωών, της φυσιολογίας, των μύθων, των θρύλων και του παρελθόντος τους.

Ο συγγραφέας, Pratik Chakrabarti, στη συνέχεια υποστηρίζει ότι όλα αυτά ήταν συνυφασμένα στην αποικιακή Ινδία, έτσι ώστε, τόσο στο πραγματικό όσο και στο μεταφορικό σκάψιμο της γης, η βαθιά ιστορία της φύσης, του τοπίου και των ανθρώπων έγινε μέρος της μελέτης και της φαντασίας του Ινδική αρχαιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανόηση της βαθιάς ιστορίας του δέκατου ένατου αιώνα -ως έκφραση της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής δύναμης- συνέρρευσε στην αποικιακή ιδιοποίηση της φύσης, των εμπορευμάτων, της ιστορίας και των μύθων, καθώς οι Βρετανοί, ειδικότερα, προσπάθησαν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την Ινδία .

Επιγραφές της Φύσης προσπαθεί επίσης να ερμηνεύσει τη σχέση μεταξύ φύσης και ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι η βαθιά ιστορία της γης έγινε καθοριστική για την ιστορική φαντασία μνημείων, κοινοτήτων και εδαφών στην Ινδία του δέκατου ένατου αιώνα. Εξετάζει επίσης σχετικά θέματα της ινδουιστικής αρχαιότητας, των ιερών γεωγραφιών και της φυλετικής ιθαγενείας.

Αν και όλο αυτό ακούγεται κάπως διανοητικά τρομακτικό, δεν θα έπρεπε (αλλά το βιβλίο είναι δύσκολο να συνοψιστεί στον αριθμό των λέξεων που συνήθως επιτρέπω στον εαυτό μου). Όπως είπα, ίσως είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής μου ανθρωπολογίας και της γεωλογικής καταγωγής μου, αλλά το προτείνω. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε, έστω και μόνο για τον αριθμό των ιδεών που σας πετάει και τον τρόπο που ο συγγραφέας τις συνδυάζει σε μια συναρπαστική ταπισερί που είναι ινδική βαθιά ιστορία.

Ο Pratik Chakrabarti είναι πρόεδρος στην ιστορία της επιστήμης και της ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου για την Ιστορία της Επιστήμης, της Ιατρικής και της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι επίσης ο συγγραφέας του Υλικά και Ιατρική: Εμπόριο, κατάκτηση και θεραπεία στον δέκατο όγδοο αιώνα και Βακτηριολογία στη Βρετανική Ινδία: Εργαστηριακή Ιατρική και Τροπικοί.

Inscriptions of Nature, by Pratik Chakrabarti, John Hopkins University Press (2020), 304 σελίδες (σκληρό εξώφυλλο), ISBN-13: 978-1421438740

Schreibe einen Kommentar