Αναδημιουργώντας μια εποχή ερπετών, του Mark P Witton – Deposits Mag

1
Αναδημιουργώντας μια εποχή ερπετών, του Mark P Witton – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Μου αρέσει το palaeoart. Πρόσφατα πήγα στην έκθεση «Dinosaurs of China» στο Nottingham (ανασκόπηση στο τεύχος 51 αυτού του περιοδικού) και αγόρασα στον εαυτό μου ένα αντίγραφο του Κινέζου παλαιοκαλλιτέχνη, Zhao Chuang «The Age of Dinosaurs» – μια πραγματική γιορτή εικόνων μέχρι σήμερα. – χρονολογούνται ανακατασκευές αρχαίων θηρίων και φυτών, με ασαφή αρπακτικά και άλλα θηράματα που μοιάζουν με πτηνά.

Το βιβλίο του Mark Witton είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του γένους. Οι φωτογραφίες του είναι ένα χρονικό των εξαφανισμένων ζώων που τον γοητεύουν, μεγάλα και μικρά, και είναι απολαυστικές από μόνες τους. Ωστόσο, η ανάγνωση του κειμένου καθώς τα βλέπεις επιτρέπει μεγαλύτερη κατανόηση αυτού που παρουσιάζεται, επειδή ο συγγραφέας εξηγεί τις αποφάσεις που έχει λάβει για την ανασύνθεση της σκηνής.

Και, φυσικά, αυτό τον θέτει μπροστά σε ένα σύγχρονο δίλημμα. Το Palaeoart κρίνεται συνήθως μέσω ενός συνδυασμού καλλιτεχνικής αξίας και επιστημονικής ακρίβειας, με το τελευταίο να είναι μια πολύ σύγχρονη έννοια για εφαρμογή. Ωστόσο, θέτει το ερώτημα: Με πόσους τρόπους μπορούν να ανακατασκευαστούν τα εξαφανισμένα ζώα; Τα σχετικά πρόσφατα χρόνια, υπάρχει μια άποψη «ένα είδος, μια ανασυγκρότηση» – ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αναδημιουργηθεί ένα εξαφανισμένο ζώο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο. Θυμάμαι ότι διάβασα τον Dr Tom Rich, διάσημο για τους δεινόσαυρους Polar και κάποτε συνεργάτη σε αυτό το περιοδικό, ο οποίος προτείνει ότι το palaeoart παρουσιάζει στον θεατή ελεγχόμενες επιστημονικές υποθέσεις.

Ο Mark Witton εξηγεί την άποψή του με κάποιες λεπτομέρειες. Για αυτόν, τίποτα που γίνεται στο palaeoart δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβές – το αρχείο απολιθωμάτων δεν το επιτρέπει και νέα μέσα ανάλυσης δεδομένων απολιθωμάτων μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανατρέψουν υποθέσεις που αρχικά θεωρούνταν ήχοι. Επομένως, για αυτόν, το palaeoart δεν έχει να κάνει με την επιστημονική ακρίβεια αλλά μάλλον την «αξιοπιστία». Δηλαδή, οι παλαιοκαλλιτέχνες και το κοινό τους πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα έργο θα είναι μόνο ένα στιγμιότυπο της σύγχρονης σκέψης.

Και αυτό είναι που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο διασκεδαστικό. Επιτρέπει στον αναγνώστη όχι απλώς να προσπαθήσει να φανταστεί πώς ήταν η αρχαία ζωή, αλλά να καταλάβει ότι εξετάζει την τρέχουσα επιστημονική κατανόηση αυτής της ζωής και μια ερμηνεία από τον καλλιτέχνη ως επιστήμονα.

Ο Mark Witton είναι συγγραφέας, παλαιοκαλλιτέχνης και ερευνητής, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα μουσεία και πανεπιστήμια για την κατανόηση και την ανακατασκευή εξαφανισμένων ζώων. Υπήρξε επίσης σύμβουλος σε πολλά ντοκιμαντέρ για δεινόσαυρους, όπως το «Walking with Dinosaurs» και το «Planet Dinosaur». Το έργο του μπορείτε επίσης να δείτε στο: http://www.markwitton.com/.

Recreating an age of reptiles, του Mark P Witton, The Crowood Press Ltd, Marlborough (2017), 110 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-1785003349

Schreibe einen Kommentar