ένα πρακτικό εγχειρίδιο, από τον Stephen K. Donovan – Deposits Mag

1
ένα πρακτικό εγχειρίδιο, από τον Stephen K. Donovan – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Θα ήθελα να είχα αυτό το βιβλίο όταν άρχιζα να συλλέγω απολιθώματα. Έχει όλα και περισσότερα που χρειάζεστε για να μεταφέρετε το χόμπι σας (και, ποιος ξέρει, αργότερα μια καριέρα στην παλαιοντολογία) σε ένα καλύτερο, πιο προχωρημένο και ικανοποιητικό μέρος. Αν και δεν θα πάρω ποτέ την τήρηση αρχείων και τη λήψη σημειώσεων στα επίπεδα που προτείνονται απαλά σε αυτό το πολύ ευανάγνωστο βιβλίο, ίσως αν το είχα διαβάσει όταν ήμουν έφηβος, ίσως θα το είχα κάνει.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλά βιβλία παλαιοντολογίας, τα οποία απευθύνονται σε ερασιτέχνες, προπτυχιακούς και όσους ονειρεύονται να ακολουθήσουν μια ακαδημαϊκή καριέρα στην επιστήμη. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς είναι οι πολλοί και συχνά εξαιρετικοί οδηγοί για την αναγνώριση απολιθωμάτων, από τα γενικά, βασικά κείμενα για την ποικιλία και τη μορφολογία των απολιθωμάτων) έως τα ειδικά (οδηγοί πεδίου σε συγκεκριμένες ομάδες, τοποθεσίες ή ορίζοντες), πολλοί από τους οποίους ανασκοπούνται σε αυτό ιστότοπος (βλ., για παράδειγμα, το εξαιρετικό Σύλλογος Παλαιοντολόγων βιβλία και αυτά που εκδόθηκαν από την Σύλλογος Γεωλόγων). Αν διαβάσετε κάποια από τις κριτικές μου, θα δείτε ότι θεωρώ ότι πολλές από αυτές είναι εξαιρετικά ευανάγνωστες και περιεκτικές.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα τέτοιο βιβλίο, γιατί, όπως επισημαίνει ο Stephen Donovan, υπάρχουν περισσότερα στην παλαιοντολογία από το να βάλετε ένα όνομα σε ένα δείγμα, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό. Μάλλον, όπως καθιστά σαφές ο τίτλος, αυτό είναι ένα «πρακτικό εγχειρίδιο», που καλύπτει τα διάφορα χαρακτηριστικά της επιστήμης.

Είναι οργανωμένο σε 53 κεφάλαια, με το καθένα να επικεντρώνεται σε μια πτυχή της παλαιοντολογίας, όπως φαίνεται με το εκπαιδευμένο μάτι του γεωλόγου – με άφθονη εμπειρία του συγγραφέα να περιέχεται για να επεξηγήσει τα σημεία που αναφέρονται. Και κάθε κεφάλαιο είναι μόνο μερικές σελίδες. Έτσι, ενώ το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από εξώφυλλο σε εξώφυλλο, μπορεί επίσης να εμβαπτιστεί όταν χρειάζεται μια απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση ή, όπως έκανα, να διαβαστεί σε κομμάτια στο μετρό του Λονδίνου. Ως εκ τούτου, ο στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους αναπτυσσόμενους παλαιοντολόγους να προχωρήσουν τις δεξιότητές τους στο επόμενο επίπεδο, αλλά και να υπενθυμίσει σε αυτούς που είναι λίγο περισσότερο στο δόντι (όπως εγώ) τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν.

Ως εκ τούτου, το εγχειρίδιο απευθύνεται σε αρχάριους, τόσο ερασιτέχνες όσο και προπτυχιακούς. Ωστόσο, οι πιο έμπειροι παλαιοντολόγοι και γεωλόγοι (ανεξάρτητα από το αν είναι επαγγελματίες σε αυτές τις επιστήμες) ενθαρρύνονται επίσης να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο, όσο αναφορά ως αναγνώστης. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι ενδιαφέρονται για τα απολιθώματα μπορούν να βουτήξουν στα κεφάλαια που περιέχουν σχετικές συμβουλές, υποδείξεις και σχόλια, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν την κατανόησή τους για το τρέχον ενδιαφέρον τους.

Ο καθηγητής Stephen Donovan δημοσιεύει διάφορα θέματα όπως η παλαιοντολογία, η γεωλογία της Καραϊβικής, η ιστορία της επιστήμης, η τεχνολογία (απολιθώματα ίχνης) και οι ακαδημαϊκές εκδόσεις για περισσότερα από 35 χρόνια. Του αρέσει να ερευνά το αρχείο απολιθωμάτων και να γράφει γι‘ αυτό και έχει γράψει συχνά Καταθέσεις. Στην πραγματικότητα, από τη σκοπιά μου ως συντάκτη, τα καλά του λόγια στο εγχειρίδιο σχετικά με αυτόν τον ιστότοπο είναι ευγενικά και ευπρόσδεκτα.

Hands-on Palaeontology: a praktik manual, by Stephen K. Donovan, Dunedin Academic Press (2021), 216 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 9781780460970.

Schreibe einen Kommentar