Ένας συλλεκτικός οδηγός για μετεωρίτες, τεκτίτες και κρούσεις, από τον David Bryant – Deposits Mag

1
Ένας συλλεκτικός οδηγός για μετεωρίτες, τεκτίτες και κρούσεις, από τον David Bryant – Deposits Mag
Print Friendly, PDF & Email

Jon Trevelyan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αυτός είναι ένας ωραίος μικρός οδηγός για τον μη-ειδικό συλλέκτη όλων των πραγμάτων που χτυπούν από ψηλά (και των επιπτώσεων που έχουν στους βράχους που προσκρούουν). Όπως προκύπτει από τον τίτλο, το βιβλίο καλύπτει τρεις μεγάλες κατηγορίες: μετεωρίτες, τεκτίτες και κρουστικούς. Σε γενικές γραμμές, μετεωρίτης είναι κάθε κομμάτι στερεού υλικού που έχει φτάσει στη Γη από το διάστημα (και, φυσικά, δεν είναι από τη Γη εξαρχής, όπως τα διαστημικά σκουπίδια). Οι τέκτες είναι μικρά, μαύρα, γυάλινα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς σε μια σχεδόν ισημερινή ζώνη, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί από λιωμένα συντρίμμια από την πρόσκρουση τεράστιων αστεροειδών ή/και κομητών. Και οι κρουστικοί είναι βράχοι που δημιουργούνται ή τροποποιούνται από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στην επιφάνεια της Γης.

Έχοντας αυτό κατά νου, το βιβλίο καλύπτει: τι είναι οι μετεωρίτες. η προέλευση και η ταξινόμησή τους· Τεκτίτες και εμπρακτίτες. τι κάνει τις μεγάλες τρύπες που βρίσκεις σε αυτές? μετεωρίτες στην ανθρώπινη ιστορία. μετεωρίτες και μετεωρολάθη(!); απόκτηση, προετοιμασία και εμφάνιση μετεωριτών· και που μπορείτε να τα δείτε. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή ένας ερασιτέχνης για να αρχίσει να καταλαβαίνει και να απολαμβάνει το θέμα ως χόμπι. Στην πραγματικότητα, είναι ένας χρήσιμος και προσιτός οδηγός για όλους όσους εκτιμούν ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα (παθητικά) θέματα της αστρονομίας (μακρινά αστέρια, μαύρες τρύπες, σπειροειδείς γαλαξίες και ούτω καθεξής), οι μετεωρίτες και οι συνεργάτες τους είναι κυριολεκτικά απτές αποδείξεις. του φεγγαριού, του Άρη και των μακρινών αντικειμένων και αστεροειδών.

Για ένα βιβλίο που δημοσιεύεται μόνος του, το ύφος και η μορφή είναι κατάλληλο και εύκολο στην ανάγνωση. Ωστόσο, όπως και τα περισσότερα τέτοια βιβλία, θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί σημαντικά με τη χρήση ενός δευτερεύοντος επιμελητή (παρακαλώ, 98% λιγότερα θαυμαστικά), αλλά αυτό είναι ένα μικρό επιχείρημα. Αν θέλετε έναν γρήγορο και κατατοπιστικό οδηγό για μετεωρίτες, τεκτίτες και κρουστικούς, αυτός είναι ένας ωραίος μικρός οδηγός εκκίνησης και αξίζει την τιμή.

Ο συγγραφέας, Ντέιβιντ Μπράιαντ, είναι έμπορος μετεωριτών πλήρους απασχόλησης για σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας δημιουργήσει αυτό που είναι ίσως η παλαιότερη αντιπροσωπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα (συμπεριλαμβανομένου αυτού του περιοδικού) και έχει δώσει διαλέξεις για τους μετεωρίτες σε κοινό κάθε ηλικίας και εμπειρίας.

Spacerocks: A Collectors‘ Guide to Meteorites, Tektites and Impactites, από τον David Bryant, Heathland Book (2018), 156 σελίδες (softback), ISBN: 978-1999741723. Για αντίγραφα του βιβλίου, μεταβείτε στη διεύθυνση: [email protected]

Διαθέσιμο από το UKGE: Spacerocks: Ένας συλλεκτικός οδηγός για μετεωρίτες, τεκτίτες και κρούσεις

Schreibe einen Kommentar