Ένας οδηγός για τη συλλογή απολιθωμάτων στην ακτή του Ανατολικού Ντόρσετ – Καταθέσεις Mag

1
Ένας οδηγός για τη συλλογή απολιθωμάτων στην ακτή του Ανατολικού Ντόρσετ – Καταθέσεις Mag
Print Friendly, PDF & Email

Του Steve Snowball και Craig Chivers

Αφού αξιολογήσαμε θετικά τα δύο πρώτα βιβλία σε αυτό το τρίο (τα άλλα είναι Ένας οδηγός για τη συλλογή απολιθωμάτων στην ακτή του Δυτικού Ντόρσετ και Ένας οδηγός για τη συλλογή απολιθωμάτων στην ακτή του Νότιου Ντόρσετ), οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία τη δημοσίευση αυτού του τελευταίου. Και, φυσικά, δεν απογοητεύτηκα.

Όπως λέω, αυτός είναι ο τρίτος από μια σειρά οδηγών για ασφαλή και υπεύθυνη συλλογή απολιθωμάτων κατά μήκος (αυτή τη φορά), την ακτή του East Dorset από τους γκρεμούς Chalk στο Bat’s Head, σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες παράκτιες τοποθεσίες του Dorset, μέχρι το Hengistbury Κεφάλι. Οι πληροφορίες που περιέχονται είναι σαφώς πλήρως ενημερωμένες (σε ό,τι με αφορά) και περιέχουν λεπτομερείς περιγραφές των τοποθεσιών που φέρουν απολιθώματα, τη γεωλογία τους και τα απολιθώματα που βρίσκονται εκεί.

Ως εκ τούτου, είναι ιδανικό για ερασιτέχνες συλλέκτες απολιθωμάτων, καθώς και για τους πιο έμπειρους συλλέκτη, να διαβάσουν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε αυτό το υπέροχο τμήμα της ακτής. Από αυτή την άποψη και όπως πάντα, ο οδηγός είναι εικονογραφημένος έγχρωμος, με όμορφες φωτογραφίες του τοπίου του Ανατολικού Ντόρσετ και των απολιθωμάτων, μαζί με ανακατασκευές της ζωής στην Ιουρασική και Κρητιδική εποχή από τον παλαιο-καλλιτέχνη, Andreas Kurpisz (ο οποίος επίσης συνεργάστηκε με οι συγγραφείς στους δύο προηγούμενους οδηγούς).

Διάβασα αυτόν τον οδηγό από εξώφυλλο σε εξώφυλλο, αλλά όπως και οι άλλοι δύο οδηγοί, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να βουτήξετε για να μάθετε ακριβώς για το μέρος που πραγματικά πρόκειται να επισκεφτείτε. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχει μια εισαγωγή στην τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ακτής Jurassic και καλύπτει τον κώδικα δεοντολογίας συλλογής απολιθωμάτων Dorset και εξηγεί τη γεωλογική διαδοχή του East Dorset (συμπεριλαμβανομένων των ενοτήτων για την κατανόηση του αρχείου απολιθωμάτων). Το πιο σημαντικό, προειδοποιεί για τους κινδύνους να αποκοπεί από την παλίρροια σε ορισμένους πιο απομακρυσμένους όρμους, ειδικά αυτούς κοντά στον κόλπο Kimmeridge. Καλύπτει επίσης το μουσείο του Steve Etches (Η συλλογή Etches) στο Kimmeridge, το οποίο είναι απαραίτητο για όποιον επισκέπτεται την περιοχή και ενδιαφέρεται για τα απολιθώματα του Kimmeridge.

Η συλλογή απολιθωμάτων στο East Dorset που καλύπτει ο οδηγός είναι έξι εκδρομές κοντά:

  • Durdle Door: Το Bat’s Head στο St. Oswald’s Bay, το Dungy Head και το Lulworth Cove.
  • Κόλπος Γουόρμπαροου: Mupe Bay, Worbarrow Bay, Brandy Bay και Gad Cliff.
  • Κόλπος Κίμερτζ: Φαρδύς πάγκος προς την πισίνα του Chapman.
  • Κεφάλι του Αγίου Άλντελμ: Το St. Aldhelm’s Head και τα λατομεία Purbeck.
  • Durlston Bay: Durlston Bay, Peveril Point και Swanage.
  • Hengistbury Head: Studland Bay και Hengistbury Head.

Ο Craig Chivers ζει και εργάζεται στην Jurassic Coast και είναι διάσημος για την προετοιμασία απολιθωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών ευρημάτων, για παράδειγμα, του Jurassic Welsh theropod, Dracoraptor hanigani, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας. Ο Steve Snowball ζει επίσης στην ακτή του Jurassic και συλλέγει απολιθώματα από μικρός.

A Guide to Fossil Collecting on the East Dorset Coast, by Steve Snowball and Craig Chivers, Siri Scientific Press, Manchester (2021), 190 σελίδες (χαρτόδετο), ISBN: 978-1838152826

Schreibe einen Kommentar